Чому не варто радіти зростанню зарплати до 500 доларів

2 серпня 2021, 06:30оновлено 1 вересня 2021, 13:11
Зарплати зростатимуть за африканською моделлю, де є так зване коло злиднів. І це нічого доброго Україні не обіцяє.
Зарплата
У Держстаті підрахували, що середня зарплата в Україні вперше перевищила 500 доларів / УНІАН

Показник середньої зарплати у 500 доларів - маніпулятивний. В Україні є майже 21 мільйон працездатного населення, з яких 17 мільйонів за методологією Міжнародної організації праці Держстат визначає як економічно активне. З них платниками податків зареєстровано орієнтовно 11 мільйонів осіб, а штатні працівники, тобто люди, які працюють у компаніях з персоналом понад 10 тисяч осіб, складають орієнтовно 7 мільйонів.

По суті середня зарплата визначається тільки для цих 7 мільйонів. Тобто виходить, що це середня зарплата лише 30% працездатних українців - тобто 70% людей фактично знаходяться за бортом офіційної статистики. Відповідно, не враховано колосальний пласт самозайнятих людей, які працюють в тіньовому секторі економіки, не врахована середня зарплата тих, хто працює в секторі послуг, де практично "сірий" ринок праці. Саме завдяки цьому і виходить такий високий показник, тому що чим менша кількість штатних співробітників у структурі працездатного населення, тим вища питома вага високооплачуваних галузей - перш за все, це зарплата фінансового, бюджетного сектора, інформації, телекомунікацій та енергетики.

Реальну цифру середньої зарплати міг би дати показник медіанної зарплати, яка обчислюється практично у всіх країнах, крім України. Така зарплата у нас могла б скласти майже 8-9 тисяч гривень.

відео дня

Крім того, середня зарплата - це брутто показник без урахування оподаткування. Наприклад, у Росії, з якою часто порівнюють цей показник, прибутковий податок 13%, тоді як в Україні - 18%. Тому в цьому разі потрібно порівнювати номінальні доходи і витрати, тобто співвідношення з тарифами і споживчими витратами, бо це дає уявлення про те, скільки в сухому залишку людина отримує "на руки". За статистикою, чистий наявний дохід в Україні у 2016-18 роках виріс на 12%, то зараз темпи зростання набагато менші, всього кілька відсотків.

Виходячи з цього, попри зростання середньої зарплати дохід українців чомусь не зростає і не залишає коштів для накопичення. І це - більш реальний показник доходів, ніж середня зарплата.

Взагалі про рівень зростання зарплат і їх кореляції в економіку більше говорить коефіцієнт пенсійного заміщення. Кілька років тому він був меншим і середня пенсія у 3 тисячі гривень становила майже 40% від середньої зарплати, що в принципі було більш-менш осудним показником. Зараз, якщо поділити пенсію в 3 тисячі на нинішній показник зарплати, вийде лише 25%, що говорить про колосальну пенсійну бідність. І тоді виникає логічне запитання - якщо з економікою нібито все гаразд, то чому такі жебрацькі пенсії?

читайте такожУкраїнців чекають африканські зарплати і безробіттяТому тут головне - правильна інтерпретація даних. Цей показник середньої зарплати - побічний продукт нашої необ'єктивної статистики, яка повинна рахувати середню зарплату виходячи з 70-80% населення. Якщо будуть відмирати поки що робочі сектори економіки, то в цьому робочому секторі залишаться тільки банки і чиновники зі своїми преміями. І тоді, попри те, що середня зарплата буде дорівнює $3000, вона реально буде показувати дохід тільки 5% населення і не матиме відношення до реальності.

Зарплати зростатимуть за африканською моделлю, де є так зване коло злиднів. У депресивній економіці (такій, як українська) скорочується попит на кваліфіковану робочу силу, відповідно, падає продуктивність праці, скорочуються відрахування, які держава може направляти на розвиток економіки. Як наслідок - скорочуються інвестиції держави в освіту, що призводить до скорочення працездатного населення і зниження його кваліфікації. Тобто хороших фахівців практично немає, тому що їх мало хто готує, а ті, хто з'являються, відразу їдуть за кордон. І цього нічого хорошого для країни не обіцяє.

Олексій Кущ, економіст, фінансовий аналітик, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти