Чому овацій не було? Як пройшов візит Зеленського в США

26 вересня 2023, 08:22
Саме американські вибори визначатимуть і тривалість нового прагматичного етапу американсько-українських відносин.
Зеленскій, США
Зеленскій та Байден в США / Колаж Главред, фото Офіс президента

Після романтичного етапу ідеалізму в американсько-українських відносинах настав етап сухої прагматики. Замість овацій перед Конгресом президента Зеленського цього разу чекала ділова розмова з президентом Байденом та конгресменами, і думаю на цих зустрічей більше обмінювалися аргументами і цифрами, аніж гаслами і емоціями.

Максимально чітко інтерес США до України визначив республіканець Грем, який заявив, що дуже вигідно інвестувати в Україну - союзника, який потроху знищує геополітичного ворога США Росію, і при цьому жоден американський солдат не гине.

Так само прагматично ставиться до США і сьогоднішня Україна, яку поки мало цікавить досвід американської демократії або реформи, - натомість – критично цікавлять американські гроші та зброя, без яких війну вести просто неможливо.

відео дня

Для якнадійніших прагматичних відносин від Києвом та Вашингтоном Білий Дім вже призначив в Україну своїх контролерів – за витрачанням військової допомоги стежитиме генеральний інспектор Пентагону Роберт Сторч, а за коштами на післявоєнну відбудову наглядатиме спецпредставниця з економічного відновлення України Пенні Пріцкер.

Можна не сумніватися, що повноваження призначених контролерів будуть значно ширші, ніж це зараз уявляється, адже від американської допомоги залежатиме левова частина всього українського бюджету до і після війни. А саме головне – виділені на Україну кошти вже зараз стали фактором внутрішньої американської політики. Навіть більше – фактором виборчої кампанії у США. Прагматичний і дуууже серйозний інтерес Байдена в тому, щоби корупційних скандалів з цими коштами було менше.

Саме американські вибори визначатимуть і тривалість нового прагматичного етапу американсько-українських відносин. Він триватиме строго до виборів в США. Ну, а далі - все залежить від їхніх результатів.

Хто такий Сергій Таран

Таран Сергій Вікторович (12 грудня 1969, Київ) — український політолог, син політика Віктора Тарана (Терена) та брат політолога Віктора Тарана, член політичної партії "Європейська Солідарність". Депутат Київської міської ради.
Закінчив з червоним дипломом Київський національний університет імені Тараса Шевченка за фахом "журналістика" (1993 р.), а також з відзнакою — магістратуру Амстердамського університету за фахом "суспільні науки" (1998 р.).
З 1993 по 1996 рр. працював в українських виданнях "Молодь України", "Розбудова державі", аналітичному тижневику УНІАН.
Співзасновник Інституту масової інформації (1995 р.), — експертної організації, яка опікується захистом свободи слова в Україні, пише Вікіпедія.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти