Чому партія Притули ризикує стати поганою пародією на Голос

1 жовтня 2021, 06:27
Максимум, на який поки може розраховувати Притула - стати спойлерським проектом, який може переманити до себе частину електорату "Європейської солідарності" .
Сергій Притула
Сергій Притула оголосив про створення політичної партії / прес-служба

У віянні шоубізації української політики Зеленський вже закрив гештальт. А будь-які копії будуть набагато слабкіші оригіналу. У багатьох перед очима успіх Зеленського і тепер всі намагаються двічі зайти в одну і ту ж річку.

У Зеленського з 2013 року було майже 450 годин присутності в прайм-тайм топових телеканалів - цим не може похвалитися жоден український топ-політик. Чи буде у Сергія Притули, який днями заявив про створення політичної партії така можливість, враховуючи специфіку його творчості - сильно сумніваюся.

Притула, як і "Голос", націлюється приблизно на одну і ту ж нішу, але вона електорально не ємна. Максимум, на який він поки може розраховувати - стати спойлерським проектом, який може трохи підвитоптати електоральне поле "Європейської солідарності" на західній Україні.

відео дня

Тобто він буде орієнтуватися на той же електоральний сегмент з прицілом на центр і захід України - україномовні, патріотично орієнтовані і налаштовані на європейську інтеграцію, НАТО і т.д. для партії, рейтинг якої "гуляє" між 15-18% в кращому випадку, зменшення на пару-трійку відсотків це катастрофа, так як це вже досить серйозний удар по її електоральних позиціях. Крім того, цим він може позбавити Порошенка монополії на лідерство в патріотичному сегменті.

У той же час, навряд чи партія Притули зуміє себе проявити більш серйозно як самостійний гравець. Зараз Верховна Рада більше нагадує політичний хоспіс, тому поки ніякого сенсу в їх проведенні немає - ні влада, ні опозиція до них не готова. Відповідно, заяви Притули - це якийсь політичний ф'ючерс на майбутнє. Потрапити до парламенту - це якась технологічна проблема, все залежить від грошей, технологів. Але сформувати серйозну політичну силу або зробити щось схоже на успіх Слуги народу у нього не вийде.

Тому що Слуга народу "вистрілила" за рахунок контрсистемності. Цю фішку СН вже втратили, а у Притули її немає в принципі. У Зеленського позитивно оцінюють те ж "Велике будівництво", а яку унікальну політичну пропозицію зробить Притула своїм виборцям - поки сказати складно. Тому що нічого, крім як патріотично правильного, він запропонувати не може.

читайте такожАмбіцій багато, перспектив мало: чого чекати від Притули після відходу з ГолосуАле навіть якщо Притулі нічого не вдасться, політика послужить прекрасною рекламною кампанією для його повернення в шоу-бізнес, де на шматок хліба він завжди собі заробить.

Андрій Золотарьов, політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор", спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти