Чому Польща не приймає наше зерно?

14 вересня 2023, 08:37
Польща проводить адекватну економічну політику - політику економічного націоналізму.
Україна і Польща
Поляки не хочуть дозволяти транзит українського зерна через свою територію / Колаж Главред, фото pixabay

У тому, що Польща заблокувала українське зерно, винні українські компанії. Тому що домовленість була про транзит зерна через територію Польщі, при цьому вантаж не можна було скидати в самій Польщі. Але наші компанії, на жаль, стали вести себе так само, як в Україні, тобто грати за безмежними правилами – почали скидати зерно на території Польщі, чим поставили під загрозу платоспроможність польських фермерів (а їх багато – 2 мільйони). Фермери, які є базовим електоратом партії "Право і справедливість", відразу почали обурюватися. Польський уряд розуміє, що це веде до банкрутства фермерів і безробіття в країні, тому відразу заборонив експорт українського зерна. Тепер поляки не довіряють обіцянкам України про те, що буде тільки транзит зерна через територію Польщі.

Так що Польща проводить адекватну економічну політику-політику економічного націоналізму, завдання якого максимальне збереження робочих місць і стабільності ринків. Відповідно, і була ініційована заборона на ввезення зерна.

відео дня

Ми також повинні розуміти, що від стабільності Польщі та її економічного добробуту залежить Україна, тому що поляки нам багато допомагають. І зростання антиукраїнських настроїв у Польщі нам взагалі не потрібне.

Зазначу, що ця історія ніяк не вплине на взаємодію України і Польщі в контексті війни з Росією. Польща просто не приймає наше зерно.

Абсолютно необґрунтованою, на мій погляд, була заява Шмигаля про те, що Україна подасть до арбітражного суду СОТ на Польщу. Це неадекватне рішення. Краще б Шмигаль зайнявся питаннями переробки зерна в Україні і створенням нових галузей, а не займався незрозумілими речами. Оскільки такий крок точно не покращить відносини з Польщею. Адже суд розтягнеться на роки, і Україна його, швидше за все, програє.

Хто такий Тарас Загородній

Тарас Загородній - політтехнолог і експерт. Більше двадцяти років займається політичним консалтингом, брав участь у виборчих кампаніях в якості політтехнолога, веде блоги в українських ЗМІ. Також його запрошують на політичні ток-шоу в якості експерта.

Тарас Загородній, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти