Чому наслідки підриву дамби будуть масштабними

7 червня 2023, 08:24
Агресору абсолютно начхати на страждання українців по обидва береги Дніпра, а також в Криму.
Каховская ГЭС
Руйнування Каховської дамби — ще один воєнний злочин Кремля / Колаж: Главред, Фото з соцмереж

Підрив Каховської дамби — це ще не "чорний лебідь", тобто неочікувана подія, яка змінює все. Подібного очікували, українська влада навіть попереджала, що окупанти замінували Каховську ГЕС і готують теракт.

Але це "лебідь сірий", бо наслідки все ж таки будуть масштабними, з серйозним впливом на перебіг війни.

відео дня

Характер водного потоку дозволяє зробити висновок, що "тіло" дамби встояло, інакше одразу виникло б штучне цунамі висотою 8-10 метрів. І тоді це був би просто жах для жителів прибережних територій. Але зараз створюється загроза для інших гребель Дніпровського каскаду, в першу чергу, Запорізький ГЕС, у зв’язку з тим, що водяне навантаження на них підвищується. І нашим гідроенергетикам треба діяти адекватно і обережно.

Хто такий Олександр Кочетков

Олександр Кочетков – аналітик, політтехнолог, іміджмейкер. У минулому інженер-конструктор КБ "Південне" і заступник керівника пресслужби президента України.

Абсолютно безглузді міркування, чи це окупанти підірвали, дамбу, чи, може, вона сама зруйнувалася... За все, що сталося під час неспровокованої агресії, несе відповідальність агресор. Руйнування Каховської дамби — ще один воєнний злочин Кремля, якій ліг у теку в Гаазі.

Для мене нема сумнівів, що росіяни підірвали дамбу в надії таким чином стримати український наступ. Розрахунок на дві обставини.

По-перше, Кримський напрямок вважається перспективним для нашого наступу. І відомо, що на островах у низов’ях Дніпру діють українські ДРГ, готуючи щось на зразок проміжних плацдармів. Тому окупанти сподіваються змити ці наші частини штучною хвилею. До речі, в точності те саме вони безуспішно намагалися зробити під Кривим Рогом.

По-друге, після затоплення великі території лівого берегу Херсонщини на декілька тижнів перетворяться на болота, пересуватися по яких вкрай складно. І це має притримати наш наступ.

Агресору абсолютно начхати на страждання українців по обидва береги Дніпра, а також в Криму, який ризикує залишитися на літо майже без води. Якщо недоімперія не в змозі захопити Україну, вона спробує її зруйнувати. І український дипломатії треба це терміново доводити до наших союзників і партнерів: чим більше в нас буде сучасної наступальної зброї, тим швидше ми деокупуємо нашу землю і унеможливимо подібні катастрофи.

І раз пішло таке загострення, то сподіваюся, що кримському мосту стояти залишилося не тижні, а дні.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти