Чому залучення Deutsche Bahn в українських реаліях - це безглузда трата часу і грошей

11 листопада 2021, 06:24
Консультанти - це люди, які за ваші гроші приходять у вашу компанію, намагаються зрозуміти, що відбувається, а потім розповідають вам те, що ви і так знаєте.
Deutsche Bahn
З 2022 року Укрзалізниця передасть Пасажирські перевезення Deutsche Bahn / Reuters

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков повідомив, що Укрзалізниця з 2022 року передасть Пасажирські перевезення в управління німецької керуючої компанії Deutsche Bahn DB Engineering & Consulting.

Варто відзначити, що консультанти - це люди, які за ваші гроші приходять у вашу компанію, намагаються зрозуміти, що відбувається, а потім розповідають вам те, що ви і так знаєте. Зазвичай так і відбувається з консалтингом.

У даній ситуації за державні гроші буде відбуватися спочатку занурення західних експертів в те, що відбувається на УЗ, як це вже не раз бувало, а потім вони будуть намагатися щось реалізувати. А якщо їм не дадуть щось зробити, експертам стане соромно і вони почнуть "відповзати", що також неодноразово вже було, причому в цій же компанії - досить згадати "Бременських музикантів" з Польщі або безславний відхід турецького лідера з Наглядової ради УЗ та інших європейців.

відео дня

В цілому Згадка Deutsche Bahn в контексті УЗ - це лише гучні слова. Тому залучення німецьких консультантів в українських реаліях - це безглузда трата часу і грошей. До тих пір, поки трансформацією не займатиметься патріотичний менеджер з правильними моральними засадами, який дійсно хоче щось зробити для країни і однієї з найбільших держкомпаній, нічого не вийде.

Більш того, навіть якщо людина з такими характеристиками прийде на підприємство, то йому потрібно приходити не на роль консультанта, а безпосередньо керівника компанії, тому що консультант мало що може зробити. Тобто йому потрібно бути всередині системи, а не зовні і отримати повноваження на якісь дії "зверху" - в ОП.

читайте такожСоюз УЗ і Deutsche Bahn: чого чекати пасажирамПо суті - "дах", тому що як тільки зміни в компанії торкнуться чиїсь великі інтереси, в кращому випадку почнуть бити по інфополю, а в гіршому - по фізичному тілу. Адже у будь-якого центру прийняття рішень є велика спокуса почати займатися тим же, чим і попередники - перерозподіляти фінансові потоки.

Поки ні на які зміни для пасажирів у разі участі німецьких фахівців розраховувати, на жаль, не доводиться. Адже зараз Deutsche Bahn продовжує набирати команду. Вимоги до цих людей досить жорсткі, тому з більшою ймовірністю на роботу в УЗ прийдуть західні люди. А європейці, без знання специфіки, культури та особливостей мало що зможуть зробити. Тому є ризик того, що купа часу і сил буде викинуто на те, щоб західні фахівці дізналися про якісь банальні для нас речі, які відбуваються на Укрзалізниці.

Володимир Шульмейстер, Директор програми" Інфраструктура майбутнього "аналітичного центру" Український інститут майбутнього", засновник ГО" інфраструктурна Рада", спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти