Чому Путіна скоро знесуть

16 травня 2022, 09:11
Путін ставив перед собою масу завдань щодо України, але домігся прямо протилежного.
У Росії не пробачають провалів лідера
У Росії вже багато охочих усунути Путіна / Фото Reuters

Як думаєте, хто карлика знесе першим – силовики, олігархи чи натовп?

Судіть самі, у його поведінці є три характерні моделі: ГеБешна (де виріс і зробив кар'єру), бандитська (де народився і навчився заробляти), ординська (архетип, властивий всьому електоральному натовпу).

Всі ці моделі будуються на силі, жорстокості та лідерстві. І жодна з них не припускає провалу лідера. Якщо він зазнає поразки, він втрачає легітимність, і його змінюють, усуваючи доступними способами.

відео дня

Так було завжди. Навіть за радянських часів.

Що Путін хотів, і що реально ми маємо на сьогодні.

1. Денацифікація України. Він не пояснив, що це, але.

Натомість світ отримав найбільш згуртовану націю Європи: де кожен другий якщо не у ЗСУ чи ТРО, то у гуманітарному штабі; де українська діаспора (п’ята за чисельністю у світі) нарешті відчула зв'язок з Україною та активно увімкнулася; де бізнес перебудувався на військові потреби; де діти у дворі хором співають пісню УПА "Ой, у лузі червона калина".

читайте такожДругий етап війни в Україні безславно проср*ний Кремлем

2. Демілітаризація України.

Натомість "друга армія світу" отримала по повній від 21-ї армії світу. До того ж, в Україну почали постачати системи озброєння, яких у неї не було: сучасні дрони, гаубиці, системи ППО, танки та броньовані машини тощо. Росія при цьому отримала складнощі з виробництвом власних сучасних систем озброєння через санкції та залежність від західного імпорту.

3. Відсунути НАТО та Захід від кордонів Росії.

Натомість Путін отримав Швецію та Фінляндію вже на порозі до НАТО, а також прискорену процедуру вступу України до Євросоюзу.

4. Знищити Україну.

Натомість Україну відвідали лідери двох десятків держав, чого не було ніколи раніше в межах одного місяця. Український президент виступив у десятках парламентів світу і сьогодні номінований на звання найвпливовішої людини за версією журналу Times. А українці почали масово публікувати історичні факти про Україну, які ставлять під сумнів легітимність Росії.

читайте такожВійна в Україні поступово перетворюється на катастрофу для Росії

5. Приріст територій.

Натомість офіцери РФ масово продають житло у Криму, бо явно розуміють, до чого все йде. Сусідні з Україною території регулярно чують і бачать дивні "хлопкі" і готуються до їхнього поширення територією РФ.

6. Продавати свої енергоресурси за дерев'яні рублі.

Натомість Путін отримав рух Євросоюзу до ембарго на купівлю нафти та нафтопродуктів, що раніше важко було навіть уявити.

7. Мати Росію у клубі перших країн, що визначають долі світу.

Натомість лідер РФ став ізгоєм і нерукоподатним для західного світу. А Росія перетворюється на сировинний придаток Китаю та Індії, який продає їм нафту із будь-яким дисконтом, "аби взяли".

читайте такожТупий і ще тупіший: чому армія Росії повторює самогубні маневри і програє в Україні

8. Мати сильну економіку, що зростає.

Натомість втратити Росії за рік – як мінімум 10% ВВП. До того ж, вона отримала заморожування активів на $400 млрд та зубожілих олігархів-бандитів, які втратили понад $50 млрд. Плюс посилилося технологічне відставання від Заходу через санкції, а також для РФ закрилися трильйонні західні ринки.

9. Мати високий рейтинг у своїй зомбованій країні.

Але ж десятки тисяч убитих російських солдатів Путіну уже не сховати. До того ж, порожні полиці, дефіцит, від'їзд мільйонів росіян за кордон, зростання безробіття вже задали тренд падіння рейтингу карлика, що падає зі швидкістю 1,5% на місяць.

читайте такожЧотири причини, чому Путін не натисне ядерну кнопку

Якщо повернутися до початкової тези, дайте відповідь на запитання. Хто перший знесе карлика - ГеБешники (Патрушев уже на стрьомі), бандити, зрощені з олігархами (вже не тихо бурчать), або дикі ординці, що не бачили унітазів.

Мені все одно – хто. Але, впевнений, процес незворотний, і результат буде дуже скоро.

Анатолій Амелін, співзасновник аналітичного центру "Український інститут майбутнього", директор програми "Економіка"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти