Чому путінська Росія не може скластися, як картковий будиночок

5 серпня 2023, 21:14
Ніякої контреліти немає. Правлячу бюрократію нікому посунути. Головний порушник спокою - кримінальник Пригожин, ватажок банди вбивць.
Чому путінська Росія не може скластися, як картковий будиночок
Росію не слід порівнювати з пізнім СРСР / колаж: Главред, фото: УНІАН

Я, взагалі, оптиміст. І продовжую сподіватися на позитивні зміни в Росії. Однак деякі обставини змушують в них сумніватися.

Прийнято порівнювати путінську Росію з пізнім СРСР. Мовляв, здається непорушним режим одного разу швидко і несподівано складеться як картковий будиночок.

Однак ситуація змінилася. В СРСР була контреліта - потенційно опозиційна, впливова інтелігенція, яка, як тільки влада відпустила віжки, перехопила вплив на суспільство.

відео дня

Під час перебудови радянська творча інтелігенція забезпечила громадську підтримку т.зв. демократичних сил в їхній боротьбі з коммпартією і підготувала крах СРСР.

У курилках радянських НДІ, в диму дешевих сигарет бродив привид майбутніх революційних змін. Це не просто метафора. Наведу близький мені приклад. Мій батько Вілен Ейдман і його племінник Борис Нємцов працювали в теоретично відділі науково-дослідного радіофізичного інституту (НІРФІ) в Горькому (Нижньому Новгороді). Ще під час "застою" атмосфера там була більш ніж ліберальна. Причому вільними розмовами в курилці справа не обмежилася. Як виявилося, в цьому скромному науковому відділі буквально дозрів справжній "кадровий резерв" майбутніх революційних змін. Чотири з приблизно десяти співробітників відділу стали депутатами-демократами (двоє - З'їзду народних депутатів Росії (1990), один Горьковського (потім Нижегородського) обласної ради, ще один - Держдуми РФ).

Радянська інтелігенція могла впливати на "глибинний народ". Її поважали. Бути вченим, письменником, навіть журналістом було престижно. Звання доктора і навіть кандидата наук викликало пієтет. А академіки були просто небожителями. Зараз всі вони втоптані в бруд.

Пам'ятаю, як я роздавав передвиборчі листівки Нємцова рано вранці біля прохідної ГАЗа в 1990 році. Невеселі похмільні роботяги охоче брали їх, голосно лаючи комуністів, з повагою відгукувалися про молодого кандидата наук, який "нехай і єврей", але "голова".

Зараз таке просто неможливо. Інтелігенція повністю дискредитована і втратила повагу населення.

Ніякої контреліти немає. Правлячу бюрократію нікому посунути. Головний порушник спокою - кримінальник Пригожин, ватажок банди вбивць.

На відміну від радянської інтелігенції, що прийшла їй на зміну креативного-хіпстерське середовище, до якого належать велика частина активних опозиціонерів, не користується авторитетом у більшої частини населення.

Вона не може сформувати впливову контреліту, що користується підтримкою "глибинної" більшості. Бандити зараз впливові і шановані. Молоді ліберальні, освічені городяни, хіпстери і креативщики, пацифісти і феміністки - чужі в цій країні. Боюся, що влада у перших осіб нинішньої правлячої верхівки здатні перехопити тільки другі і треті в ній. Російським опозиціонерам і після падіння Путіна нічого не світить.

Хто такий Ігор Ейдман

Ігор Віленович Ейдман (25 вересня 1968, Горький) — російський соціолог, один з найбільш публікованих дослідників путінізму як соціальної і політичної системи.

З 1995-го по 2002-й рік очолював піар-агенцію "Центр соціальних інновацій". Ігор Ейдман є автором антиолігархічної кампанії Бориса Нємцова.

З 2002-го по 2005-й рік Ігор Ейдман працював одночасно в центрі політконсалтингу "Ніколло М" і Всеросійському центрі вивчення громадської думки (він же ВЦВГД).

У 2010-му році виступив одним з підписантів опозиційного листа "Путін повинен піти".

У 2011-му році переїхав до Німеччини.
Ігор Ейдман в 2014-му році випустив книгу "Нова національна ідея Путіна". У 2016-му році була видана його книга "Система Путіна: Куди йде нова російська імперія?"
Ігор Ейдман - автор багатьох публікацій і статей, активно пише на своїх сторінках у соцмережах. У своїх матеріалах він детально розбирає сучасну російську політику, виступає проти війни в Україні, нещадно висміює Путіна, "духовні скрєпи" і "русский мир".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти