Чому Росія не стане запускати Північний потік-2 завчасно

30 листопада 2021, 06:27оновлено 2 грудня 2021, 11:52
Поточна ситуація на газовому ринку абсолютно влаштовує Газпром.
Північний потік-2
Північний потік-2 буде запущений тільки після сертифікації / Reuters

Німецьке видання Handelsblatt допускає, що російський газопровід "Північний потік-2" за певних обставин може почати роботу, не чекаючи завершення процесу сертифікації.

Але такий сценарій малоймовірний, якщо зовсім неймовірний. Перш за все тому, що ніхто не буде йти на це, адже поточна ситуація на газовому ринку абсолютно влаштовує Газпром.

Навіть з урахуванням штрафу, незалежно від того, більший цей штраф або менший, для них принципово, щоб сертифікація проходила в суто правовому полі плюс отримувати додаткові дивіденди від ситуації, яка склалася на європейському ринку.

відео дня

Адже ціни на ринку зростають, Газпром заробляє як на спотовому ринку, так і за допомогою ряду спільних підприємств в Європі, в яких у Газпрому є частка і завдяки яким газ коштує вдвічі дорожче, адже ціна на споті значно вища. Тобто Газпром на цьому банально заробляє - адже ціни на газ ростуть як в рамках контрактів, так і від продажу газу через спільні компанії.

Більш того, запуск без сертифікації навряд чи можливий, тому що це загрожує високими політичними ризиками. Тому що Північний потік-2 - це занадто великий проект. Ті проекти, які раніше запускалися до сертифікації, були відгалуженням Північного потоку-1, політичний антураж навколо якого був зовсім іншим.

У свою чергу, американські санкції, впровадження яких зараз активно обговорюється, пов'язані не з самим Північним потоком-2, а з майбутніми переговорами Байдена і Путіна, де буде визначатися подальша стратегія розвитку світової політики. Тобто це - торги, адже в Німеччині є як проросійські сили, так і проамериканські.

читайте такожСША ввели нові санкції проти Північного потоку-2: у Москві їх назвали "неприпустимими"Швидше за все, процес сертифікації і запуску СП-2, як раніше передбачалося, відбудеться не раніше березня. Тим більше, що навряд чи процес переоформлення оператора був запущений випадково. Адже процес сертифікації газопроводу відбувається далеко не вперше, умови ті ж, але чомусь ні німецькі юристи, ні росіяни не зрозуміли того, що оператор газопроводу повинен бути зареєстрований в Німеччині. Відповідно, напевно про цей нюанс знали, але свідомо пішли на це порушення.

Валентин Землянський, директор енергетичних програм Центру світової економіки та міжнародних відносин НАН України, експерт з питань енергетики, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти