Чому Росія спробує закінчити війну в Україні до червня

23 квітня 2022, 11:27
Кремль хоче "денацифікувати" газотранспортну систему України до середини травня, щоб у червні почати переговори з ЄС про постачання газу.
Путін, війна
У Путіна хочуть почати нові газові переговори з Європою / Фото Reuters

З Кремля "витекла" заява сенатора Андрія Клімова про те, що "спеціальна військова операція РФ досить скоро закінчиться, ми не збираємося її спеціально розтягувати". Спеціально спеціальну війну розтягнути, дійсно, їм не вдасться, а не спеціально дуже навіть вийде. Не спеціально не взяти Київ за три дні їм вдалося, і багато ще чого не спеціально вдалося.

Зокрема, такий фахівець як Басурін, який заявив про те, що добре б завдати хімічною зброєю удар по Маріуполю за кілька годин до того, як той був нанесений, пояснює вже фахівцям ФСБ, що сказав це не спеціально з метою видати військовий секрет і що він не агент СБУ. Просто сказав від чистого серця, а мрія взяла і здійснилася.

Сенатор Клімов, на відміну від Басуріна, сказав спеціально в розрахунку, що його правильно зрозуміють в ЄС і в США лобісти "Газпрому" і просто друзі рашизму. Заява Клімова в самому центральному прес-органі Росії, центральніше нього тільки інформагентство "вуса Пєскова", закликало всіх їх не панікувати, оскільки скоро спеціально для них закінчать спеціальну війну. За два тижні закінчити її не вдалося тільки через українців, які спеціально не здаються через русофобію, щеплену ним у XIX ст. в секретних біолабораторіях австрійського Генштабу.

відео дня

Спеціальна заява Клімова про швидке завершення спеціальної війни обумовлена тим, що в травні на Росії випадково закінчиться опалювальний сезон і у "Газпрому" виникне питання: Що робити з надлишками газу? Якщо всю зиму "Газпром" тиснув на ЄС високими цінами на газ, то з травня газ почне тиснути на" Газпром " разом з ЄС, який не згоден купувати його за рублі і прагнути від нього взагалі позбутися.

У ЄС з'являється лад часу до вересня включно, коли він може не купувати газ у "Газпрому" у великих обсягах. Якщо в ЄС напружаться, то зможуть на три місяці знизити його закупівлі до символічного числа. В результаті "Газпром" опиниться перед необхідністю або спалювати надлишки газу на свердловинах, або консервувати свердловини, щоб через два місяці їх розконсервувати, коли закупівлі відновляться. Найбільш незрозуміле для Кремля: в якому обсязі восени відновляться закупівлі і, відповідно, скільки свердловин треба закрити, щоб не роздруковувати їх знову у вересні.

Не випадково, що ще восени 2021 р. Кремль вимагав від ЄС сказати, скільки той готовий купувати по мінімуму газу і підписати про це договір. ЄС тоді послав "Газпром" на спотовий ринок зі словами: видобувай скільки хочеш, а ми купимо, скільки нам треба, але поки ми самі не знаємо скільки треба. Це визначається твоїми відносинами з Україною і нашою боротьбою з глобальним потеплінням.

З 24 лютого відносини Кремля, "Газпрому" і Росії, що додається до них, перейшли з Україною з Фази восьмирічної позиційної війни у фазу "спеціальної військової операції". Кремль односторонньо вийшов з Мінського перемир'я з розрахунком за два-три тижні вирішити свої відносини з Україною і в квітні, найпізніше в травні, укласти довгострокові договори про постачання газу з ЄС як єдиним цілим або окремо з його членами. Бо передбачалося, що в результаті "військової операції" з "денацифікації" України її газотранспортна система стане власністю "Газпрому", то Кремль готовий був підписати з ЄС у квітні-травні договір про масштабне постачання газу навіть по ній. Влітку "Газпром" сказав би, що система сильно зношена, потребує термінового і капітального ремонту і запропонував би включити тимчасово "Північний потік-2", поки її будуть лагодити.

Канцлер соціал-демократ Шольц і його однопартієць Штайнмаєр однозначно схвалили б цю пропозицію "Газпрому". З часів Шредера Соціал-демократична партія Німеччини лежить в кишені у Кремля і цілком цим задоволена. Інформаційні атаки, яким Штайнмаєр і Шольц зараз піддаються з різних сторін, включаючи Україну, мають на меті змусити соціал-демократів звільнитися зі служби у російських імперіалістів. Атака з України пройшла в хамуватому стилі "95 кварталу" – це її недолік, але він же надав їй сильний резонанс.

читайте такожАтака Росії захлинається на Донбасі: чому Путіну буде нічим хвалитися 9 травняРазом з Німеччиною пропозицію про тимчасове включення "Північного потоку-2" схвалили б Австрія, Угорщина і, з великою ймовірністю, Італія і Нідерланди. У підсумку його провели б через всі процедури ЄС і Кремль міг би з повною впевненістю сказати, що виграв у ЄС газову війну. Але оскільки Кремлю "денацифікувати" газотранспортну систему України до квітня не вдалося, то зараз він відчайдушно хоче зробити це до середини травня, щоб у червні почати переговори з ЄС про постачання газу по ній або по "Північному потоку-2". У цьому контексті окупаційної армії зовсім не обов'язково руйнувати її. "Газпрому" під силу просто перекрити вентиль, але російські солдати з офіцерами можуть зробити це і самі по собі. Тому що немає ніякої впевненості, що Кремль зможе проконтролювати своїх солдатів в плані "денацифікації" ними газотранспортної системи України російськими народними засобами.

Якщо Кремль не зможе до середини травня ґрунтовно розгромити Збройні Сили України і примусити Зеленського віддати Росії назавжди до 20-30% території, як це зробив Сталін з Фінляндією, то виникне проблема банкрутства "Газпрому". У Держдумі, коли зрозуміли, що війна пішла не за планом, намагалися ініціювати розслідування: який ідіот наполегливо будував "Північний потік-2". Але швидко від цієї ідеї відмовилися, так як цей ідіот відомий і без розслідування. Меркель, підтримуючи його будівництво, завдала по рашизму удар ціною мінімум в 11 млрд. доларів. Спеціально чи ні, про це вона, можливо, напише в своїх мемуарах.

У Кремлі вважають, якщо цей план вдасться, то в кінці травня-червні можна буде почати переговори з ЄС про гарантовані постачання газу, в тому числі і через ГТС України. З тим, що "денацифікувати" усю газотранспортну систему України не вдасться, в Кремль вже змирилися, але надію захопити Південний магістральний газопровід, що йде в Молдову і далі в Болгарію, не залишили. Його траса, що проходить східніше Харкова до Дніпра і на Миколаїв, – це в даний момент межа мрій Кремля про територіальні захоплення в Україні. Але якщо це не вдасться, то Кремль готовий змиритися, аби Україна підписала до кінця травня договір про" вічний мир " і передачу РФ частини своєї території. Саме в цьому і прагнув сенатор Клімов запевнити партнерів Кремля в ЄС, обіцяючи їм, що" спеціальна операція " спеціально не затягнеться.

читайте такожОстання битва російської армії, або чому у Путіна немає шансів на перемогу в УкраїніНадія Кремля, що після такої фінляндизації України він зможе швидко почати переговори з ЄС про ГАЗ, будується, перш за все, на структурі старих радянських газопроводів до Європи. СРСР проклав труби окремо в кожну країну Європи, щоб відключати газ одному бараку, а не всьому соціалістичному табору, якщо в цьому Бараку з'явиться загроза соціалістичним завоюванням. Технічно тоді це не можна було зробити тільки з НДР, і ця "республіка" отримувала газ через Польщу. Два північних потоки цю проблему зняли і дозволили дотягнутися до Австрії і навіть далі. Тому в Кремлі вважають, якщо в червні не вдасться домовитися про газ з ЄС як єдине ціле, то можна буде відключати шкідливі "квартири", щоб зробити їх "договоророспособными", а німецьким соціал-демократам і іншим друзям рашизма продавати його за ексклюзивними цінами і довгими контрактами.

Оскільки в ЄС демократія, то виборець збунтується проти високих цін на газ, скаже, що йому все одно, що творить російська армія в Україні, і зажадає дострокових виборів, до чого його будуть закликати різні агенти Кремля.

Як це працює на практиці можна було спостерігати 1 квітня, коли Кремль відключив подачу газу Латвії, але включив подачу в Польщу, Німеччину і далі по трубі "Ямал – ЄС", яка простоювала з січня. У підсумку вийшло як з виключенням Росії з Ради з прав людини в ООН. Литва і Естонія 1 квітня самі відключилися від "Газпрому" і стали давати газ Латвії, а через кілька годин" Газпром " заявив: це він відключив Литву і Естонію.

Включення труби "Ямал-Європа" відбулося, незважаючи на ультиматум Кремля, щоб ЄС з 1 квітня розраховувався з ним за газ тільки рублями і той факт, що загальні збори ЄС послало "Газпром" слідом за російським кораблем. Це було відчайдушною спробою реанімувати рубль, який став "дерев'яним".

Якби ЄС прийняв ультиматум, то рубль почав би повернення в число конвертованих валют, чого не сталося. У підсумку інформагентство "вуса Пєскова", не бажаючи визнавати провал, повідомило, що воно не буде повідомляти, чим Німеччина та інші розраховуються з "Газпромом".

Потім почався парад декларацій країн ЄС про терміни відмови кожної з них від газу і нафти з РФ. У лідерах Польща. У неї контракт з "Газпромом" закінчується в грудні, але вона вже в березні заявила, що не буде його продовжувати через напад Росії на Україну, а також про відмову від швидких закупівель за пільговою ціною. З 15 квітня заборонені купівля вугілля в РФ і його транзит через Польщу.

читайте такожПутін-символіст відступив: чого тепер чекати УкраїніПрем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін 10 квітня сказала, що за лічені тижні або місяці її країна може відмовитися від газу і нафти з РФ. Досить швидко відмовитися від нього можуть Великобританія, Бельгія та Нідерланди. Італія планує легко знизити на третину його закупівлю, отримавши з Алжиру через Туніс 9 млрд. кубів по трубі, яка в 2021 р. була заповнена лише на 70%. Країни Балкан починають орієнтуватися на газ з Азербайджану. У більш складному становищі Австрія, Угорщина, Німеччина, Словаччина і Чехія.

Але міністр економіки Роберт Хабек 25 березня заявив: Німеччина відмовиться від нафти і вугілля з Росії в цьому році, а від газу до 2024 р. в цілому ЄС планує в 2024 р. повністю від нього відмовитися, що означатиме банкрутство "Газпрому". Ціна газу 19 квітня на біржах ЄС коливалася між 950-970 доларами, що в 2,5 рази нижче її піків у березні, і тенденція до зниження очевидна і логічна.

Поки можна тільки гадати, наскільки країнам ЄС вдасться реально знизити закупівлі газу з РФ до жовтня, але це однозначно відбудеться. Якщо в травні-червні Кремль не вмовить ЄС цього не робити, то потім він не зможе залишити процес ніякими своїми танцями з бубнами. Це разом з появою з травня у "Газпрому" величезних надлишків газу і змушує його поспішати із завершенням "спецоперації" до середини травня за своїм сценарієм.

Тому Кремлю вже плювати на "денацифікацію" України, чому ця маячня і зникла з переговорів у Стамбулі. Кремлю вже важливо за всяку ціну умовити Зеленського підписати перемир'я. Тим, хто в цьому допоможе, він обіцяє великі відкати після "денацифікації" газотранспортної системи України.

Для заспокоєння європейських партнерів Лавров слідом за Климовим і оголосив 19 квітня про початок другої фази операції проти України. Однак, Лавров за російським звичаєм як завжди запізнився з оголошенням війни. Ще 17 квітня ЗСУ завдали два попереджувальних удари по ра**истам на схід від Харкова в районі Ізюма і Кремінної, чим порушили їхні плани на цій ділянці фронту. В результаті ра**исти змогли 18 Квітня лише дещо просунутися в районі Кремінної і зайняти її.

На півдні у напрямку до Запоріжжя обстріли Гуляйполя фосфорними снарядами, а також інших пунктів, ра**исти почали ще 18 квітня, але були придушені зустрічним вогнем. З ранку 19 квітня вони вели масовані обстріли по всій лінії від Оріхова до Гуляйполя і Вугледара. З оголошенням війни Лавров запізнився на добу. Кремль спішно жене армію в наступ, бо якщо до середини травня він не розгромить ЗСУ і не підпише перемир'я в Стамбулі, то у нього будуть великі проблеми не тільки на газовому і нафтовому фронтах з ЄС.

Схоже, в Кремлі не здогадувалися, наскільки війну легше почати, ніж закінчити, тим більше на своїх умовах, притому, що мають мінімум досвід восьми років української війни, а також Сирійської, лівійської, Карабаської, Чеченської та афганської воєн. Це без урахування тих 76 років, за які Москва не змогла підписати мирний договір з Японією, і довгих екскурсів в історію. Замість прискореного завершення війни Кремль ризикує отримати її перенесення на територію РФ, про що знає напевно, чому і репетирує з вибухами в прифронтових з Україною областях.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти