Чому Росію в будь-якому випадку чекає розгром

23 березня 2022, 16:08
Санкції такого рівня і масштабу ставлять перед Кремлем неприйнятний вибір - або поразка без війни, або розгром військовим чином.
Росія санкції війська
Санкції проти Росії багато в чому повторюють історію санкцій США проти Японії / Колаж Reuters

Нинішня історія санкцій багато в чому нагадує передвоєнну історію взаємин США і Японії. Звичайно, шукати аналогії немає ніякого сенсу, але структурно ситуація багато в чому схожа.

Напад Японії на США 7 грудня 1941 року було зумовлено в травні того ж року, коли Рузвельт ввів тотальне ембарго на торгівлю нафтою з Японією. Точніше, тотальна заборона стосувалася компонентів, без яких неможливо виробляти авіаційний гас, але і сам експорт нафти був жорстко обмежений.

За оцінкою японців, наявних запасів нафти вистачало Японії лише на два роки обмеженого і жорстко лімітованого споживання. Звідси був зроблений єдино логічний висновок: у Японії є всього лише два роки, щоб вступити у війну з США, перемогти і укласти мирний договір, що знімає обмеження. При всій авантюристичності цієї стратегії у неї просто не було альтернативи. Точніше, альтернативою була поразка. З війною або без війни. Причому дедлайн був відомий: два роки.

відео дня

У цьому сенсі 7 грудня стало вимушеним кроком, а Рузвельт тим самим зумів вступити в Другу світову, заклавши шанс на майбутню гегемонію.

Санкції, які сьогодні введені проти Росії, носять такий же тотальний характер. Для того, щоб визначити дедлайн, після якого поразка стане незаперечним фактом, у мене немає даних, але оціночно можна припустити, що приблизно до нинішньої зими катастрофа в економіці придбає некерований нічим характер. Економіка Росії, як взаємопов'язана система, перестане існувати, на її місці будуть окремі ошметкі, але саме як система вона втратить свою життєздатність.

Це ставить Кремль перед тією ж проблемою, що і Японію: війною із Заходом в розрахунку на перемогу і укладення мирної угоди, що знімає калічать санкції. Завдання, думаю, очевидно нерішуче, але альтернатива теж безрадісна: втрата влади нинішньою правлячою клікою. Що автоматично призведе до втрати нею всієї власності, награбованої у країни за останні десятиліття.

У прямому зіткненні шансів, звичайно, немає взагалі. Ядерна війна, якою, звичайно, можна лякати і шантажувати - це своєрідна доктрина Дуе, яка виглядає спокусливо, але спроба її застосувати незмінно демонструвала її неспроможність. Нагадаю: доктрина Дуе — це перемога, що досягається виключно за рахунок нанесення дистанційного неприйнятного збитку за допомогою авіації. На жаль, але без успішних і переможних наземних дій зафіксувати перемогу вийшло тільки один раз в історії - у війні НАТО з Югославією. Після цього все повернулося на вихідні, і підтвердження концепція ДУ так і не отримала. У науці експеримент, який не вдається повторити, підтвердженням теорії не є. У військовій науці - так само.

читайте такожКлюч до перемоги України - не санкції: що призведе до краху РосіїЦе означає, що Захід не побоюється поразки навіть у разі реальної війни із застосуванням ядерної зброї. І, до речі, неясним залишається питання про його стан, наявність і бойові можливості. Трильйон доларів, витрачених на військову машину Росії, сьогодні стрімко випаровуються на території України, демонструючи в основному неефективність їх витрат. Як йдуть справи з ядерним щитом — він же меч) - питання тим більше гіпотетичне.

У будь-якому випадку санкції такого рівня і масштабу ставлять перед Кремлем неприйнятний вибір, в якому немає рішення. Ніякий. Ні хорошого, ні навіть поганого. Або поразка без війни, або розгром військовим чином.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти