Чому санкції не змусять Росію поспіхом вийти з війни в Україні

10 березня 2022, 10:25
Росія, нападаючи на Україну, підготувала військову сферу, але не народ. І те, що у росіян різко впаде рівень життя, не означає, що економіка розвалиться.
Санкції проти Росії
Дію санкцій народ РФ відчує лише через кілька місяців / Getty Images

Санкції - це робота в довгу. У Росії їх можна розділити на дві категорії. Перше - державні. Зазвичай вони мають обмежувальний характер і стосуються виключно представників істеблішменту. Причому це як конфіскаційні санкції, коли блокується доступ до активів, заарештовується майно і т.д., так і певні обмежувачі, пов'язані з неможливістю з'являтися в тих чи інших юрисдикціях. Ці санкції болючі персонально, але не для економіки.

Друга - фінансові санкції від міжнародних інститутів. Тут усе набагато серйозніше, тому що блокування більшої частини активів - це неможливість підтримувати курс валюти, фінансувати закупівлю критичного імпорту і дуже ускладнена схема конвертації грошей для валютної готівки всередині РФ. На сьогодні Європа і США припинили поставки готівкових євро і долара в РФ, тим самим посилюючи девальвацію рубля і збільшуючи навантаження на чорний ринок, тому що на білому ринку резидентам валюта не продається взагалі. Плюс це зняття з лістингу акцій російських компаній на біржах, що означає неможливість отримання небанківських кредитів і ресурсів для розвитку.

Відключення від SWIFT - це, швидше, санкції майбутнього, а ось блокування роботи найбільших російських банків і припинення платежів по картах - це вже серйозно, бо тоді не тільки фізичні особи не зможуть розрахуватися картками, але і корпорації, і держава не зможе нічого закупити на Заході напряму - вони будуть змушені використовувати посередників, що підвищує кінцеву вартість продукції. Тому що відхід з ринку компаній побутової техніки, автогігантів, припинення обслуговування Boeing, Airbus і т.д. говорить про те, що Росія буде змушена робити все самостійно, а це не швидкий процес.

відео дня

Звичайно, літаки відразу не впадуть, але вони будуть все більш старими і літати на них буде проблематично. З запчастинами для автомобілів ще веселіше-китайські аналоги можна буде купити, але питання в якій кількості вони будуть. Тут удар по ринку буде критичним, тому що ринок автовиробників раптово залишиться без обслуговування.

читайте такожСША планують вбити останню надію ПутінаТе, що з Росії йдуть виробники мікропроцесорної техніки говорить про те, що скоро РФ позбудеться можливості будувати ракети, які летять по Україні. Те ж стосується і догляду виробників підшипників - через деякий час їм теж доведеться налагоджувати у себе виробництво, а без підшипників не їде жоден автомобіль, танк або БТР.

Санкції в реальному секторі дадуть свій ефект протягом півроку, на відміну від фінансових, які дають результат вже зараз. Ми бачимо, що рубль вже вдвічі "подешевшав", ціни ростуть і на окремі товари зникають з полиць магазинів. Так що за винятком продовольства, до чого Росія підготувалася і одягу з взуттям, з усім іншим вже протягом місяця почнеться дефіцит.

Росія, нападаючи на Україну, підготувала Серйозний запас військової техніки, але ніхто не займався підготовкою цивільного населення до затяжної війни. І те, що у росіян різко впаде рівень життя, зовсім не означає, що економіка розвалиться. Ключове питання в тому, як довго громадяни Росії готові обходитися без звичних для себе речей. Як показує історія, що російській еліті завжди було наплювати на те, як живе народ, що народу, як живе еліта. Бідні люди - погані солдати у випадку війни: їм нема чого захищати, а мотивація нульова.

Санкції проти Росії, в першу чергу, будуть ламати дух і знижувати мораль противника.

Це вже поступово починається-зараз це торкнулося забезпечених людей, а через деякий час, від двох місяців до півроку, воно торкнеться середньо забезпечених і малозабезпечених людей. Тому що бідні і так погано живуть, а тому істотну девальвацію вони сприймуть тільки тоді, коли виявиться, що хліб їм не по кишені.

Крім закритого неба, Україна вже ввела проти РФ майже всі санкції, що могла. Тому вже зараз пора задуматися над тим, яким чином заблоковані російські ресурси можуть бути передані Україні. Адже ті самі 430 мільярдів доларів, які заблоковані на коррахунках в банках США, Великобританії, Японії, Швейцарії - це гроші Центробанку РФ і про це зараз варто говорити. Рівно як і про активи російських олігархів, які теж заблоковані на Заході. Якщо все це буде передано Україні, це буде фантастична допомога, яка Заходу не буде коштувати ні копійки.

Юрій Гаврилечко, експерт аналітичного центру" Українська фабрика думки", спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти