Чому санкції проти РФ - це ті самі бойові дії

13 березня 2022, 08:19
Нинішні обмеження "санкціями" називати не варто. Можна, наприклад,"спеціальна економічна операція з денацифікації і демілітаризації РФ".
Росія санкції війська
Санкції проти звичайних росіян - це певні супутні втрати / Колаж Reuters

Бачу розмови про те, наскільки етичні вводяться нині масові санкції. Мовляв, чи правильно це, піддавати покаранню звичайних жителів Росії за злочини режиму? Чи повинно це мотивувати росіян до того, щоб скидати режим? Чи можна чогось вимагати від звичайних людей у справі протистояння збройній до зубів державі? Питання хороші. Однак їх можна було обговорювати до 24 лютого цього року. До нинішніх санкцій вони відношення не мають, тому що нинішні санкції зовсім не про "відповідальність".

Почнемо з очевидного: російська армія веде на території сусідньої країни бойові дії, називаючи це лицемірною фразою "спеціальна операція". Офіційно влада РФ стверджує, що ракети і бомби вражають тільки військові об'єкти, проте у нас є іноагентські ЗМІ і екстремістські соцмережі, де ми можемо бачити трохи іншу картину подій.

Зрідка цю іншу картину визнає навіть сама пропаганда-як, наприклад, у разі недавніх ударів по пологовому будинку в Маріуполі. З уточненням, що там квартирувався нацистський полк " Азов "(нацистський полк" Азов " взагалі має властивість опинятися саме в тих цивільних будівлях, потрапляння бомб в які вже ніяк не вдається заперечувати). На військовій мові жертви серед цивільного населення називаються "супутніми втратами" - і вони є завжди, навіть в тих випадках, коли військові намагаються діяти "чисто і красиво". Вони вирішують свої завдання-знищення військ противника, примус до капітуляції тощо вони зважують чи "вартують" ці "супутні втрати" досягнутого результату.

відео дня

Враховуючи, що Росія нині не просто напаскудила сусідові в кишеню, а веде бойові дії, відповідь слід очікувати відповідний. Однак на Росію і Білорусію не валяться з неба бомби і ракети - тому що ядерний щит. Тому важливо розуміти: нинішні економічні санкції - це зовсім не те, що раніше. Нинішні санкції-це просто Заміна бойових дій. Тому навіть "санкціями" їх називати не варто. Можна, наприклад,"спеціальна економічна операція з денацифікації і демілітаризації РФ".

Сенс просто в тому, щоб завдати економіці держави РФ такої шкоди, щоб армія держави РФ втратила здатність воювати. Страждаючі при цьому росіяни не мають відношення ні до армії, ні до режиму - це такі ж "супутні втрати". Чи виправдані ці супутні втрати? Для військових це щоразу питання: наприклад, "чи варті життя потрапили в радіус вибуху цивільних знищення N кількості солдатів ворога?"Але в даному випадку питання звучить як" чи варто різке падіння рівня життя росіян?"- мені здається, для більшої частини світу відповідь тут очевидна.

читайте такожКлюч до перемоги України - не санкції: що призведе до краху РосіїЗагалом, можна міркувати про ефективність нинішніх санкцій, але безглуздо міркувати про" колективну відповідальність " в контексті санкцій - вони просто не про це. Осколки снарядів зачіпають випадкових людей не тому, що їх творці передбачили якусь "колективну відповідальність", а просто тому, що саме так працює зброя. Слід просто розуміти, що 15 днів тому ми увійшли в нову військову реальність - і почав це зовсім не Захід.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти