Чому Швейцарія відходить від нейтралітету щодо війни

21 травня 2023, 09:01
Швейцарія тримає найтралітет від часів Наполеонівських воєн, і це вже для них стало одни з засадничих принципів.
Чому Швейцарія відходить від нейтралітету щодо війни
Швейцарія поступово відмовляється від нейтральності / Фото: УНІАН

Ще одна цікава новина була минулого тижня. Мова про поступову трансформацію позиції Швейцарії щодо експорту в Україну озброєння. Хоча маю наголосити, що все не так просто, як подавали вітчизняні (і зарубіжні) і інформаційні канали, і поки що остаточно рішення не затверджене (хоча і має бути затверджене досить скоро).

"Нейтральна" позиція Швейцарії створила нам чимало проблем протягом першого року війни, коли певне озброєння чи снаряди не могли надходити в Україну через позицію швейцарського виробника.

Хто такий Петро Олещук?

Петро Олещук - політолог, викладач КНУ імені Тараса Шевченка. Народився в Прип'яті в 1983 році. Закінчив у 2006 році філософський факультет університету імені Шевченка. Автор понад 30 наукових праць з політології, пише my.ua.

відео дня

Мабуть те, що у результаті подібного "нейтралітету" більшість партнерів Швейцарії в оборонній галузі почали міркувати щодо надійності швейцарських партнерів - це було вагомим фактором у транформації швейцарської політики.

Але є ще один фактор. Швейцарія тримає найтралітет від часів Наполеонівських воєн, і це вже для них стало одни з засадничих принципів. Який, зокрема, дозволяв одержувати з нейтрального статусу певні вигоди.

Але війна, яку розпочала рф проти України все ж суттєво відрізняється від воєн, які велися у світі за останні десятиліття. Відверта, неспровокована агресія з метою знищити цілу державу. Агресія, що ведеться методами тероризму проти цивільного населення, агресія, що має виразні ознаки геноциду та виразно спрямована на знищення великої європейської нації. Ні, це не звичний "конфлікт", це щось надзвичайно близьке до екзистенційної битви. І декларувати "строгий" нейтралітет у подібній битві не дуже добре з репутаційної точки зору. А для "західного світу" репутація - не порожня категорія, тому ти мусиш якось визначатися, і розпочинати бодай з арешту активів, а там уже переходити і до питань озброєнь. Так, з української точки зору дуже пізно, але, очевидно, це теж серйозний світоглядний зсув, який продовжує ширитися Європою.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти