Чому Туреччина не хоче пускати Фінляндію і Швецію до НАТО

17 травня 2022, 06:29
Туреччина давно ображена на країни ЄС і США за те, що вони всіляко підтримують сирійські курдські формування на північному сході Сирії.
Ердоган
Ердоган повісив "цінник" на вступ Швеції і Фінляндії до НАТО / Reuters

Спроби Туреччини загальмувати вступ Швеції і Фінляндії до НАТО обумовлені "курдським питанням". Турецьке політичне керівництво користується тим, що рішення про розширення НАТО приймається консенсусом, щоб виторгувати для себе якомога більше бонусів і дивідендів від партнерів по Альянсу.

Іншими словами, Анкара повісила "цінник" на свою згоду на прийом до НАТО Швеції та Фінляндії. Що цілком логічно з точки зору прагматичних національних інтересів Туреччини і зовнішньої політики Ердогана, яка давно стала саме такою ось турецько-центричною і максимально реалістичною.

Однак, мабуть, треба прояснити докладніше цей момент з курдами, і чому саме Гельсінкі зі Стокгольмом звинувачуються в їх підтримці.

відео дня

Туреччина давно ображена на країни ЄС і США за те, що вони постачають зброєю і всіляко підтримують сирійські курдські формування YPG і SDF на північному сході Сирії, які Анкара вважає терористичними організаціями.

Швеція та Фінляндія не стали винятком. У Стокгольмі і Гельсінкі проживають видатні курдські політичні активісти і діячі, які мають там притулок і можливості лобіювати на свою користь, що дратує Туреччину.

Наприклад, у грудні 2021 року Швеція прийняла у себе високопоставлену курдську делегацію на чолі з співголовою Сирійської демократичної ради (СДР) Ільхам Ахмад. Її прийняла у себе особисто міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде, і заявила, що Стокгольм залишається "активним партнером курдських сил" в Сирії.

Починаючи з 2016 року Швеція надала сирійським курдам $41 млн фінансової допомоги. В цілому, гумдопомога Швеції на Сирію обійшлася в майже $400 млн з 2016 по 2020 року. У Стокгольмі діє представництво курдського СДР. Шведи активно підтримують включення самопроголошеної Сирійської курдської автономії в процес мирних переговорів як окремою стороною, а також вимагали від Туреччини вивести свої війська з північної Сирії.

читайте такожІстерика Росії: чи здатний Путін розв'язати відкриту війну з НАТОДо Фінляндії у Туреччини схожі претензії, але під іншим кутом. Крім стандартної для європейців критики на адресу Анкари за окупацію північної Сирії, офіційний Гельсінкі також ввів обмеження на експорт озброєнь до Туреччини. Як і в Швеції, у Фінляндії теж є кілька курдських організацій, які час від часу організовують демонстрації та акції солідарності з YPG в Сирії.

Так що, в цьому питанні у Туреччини є дуже зрозумілий інтерес. Швидше за все, вони не просто хочуть якихось спільних запевнень двох країн про те, що вони скоротять підтримку курдам (хоча навіть це для європейців буде непросто зробити, переступаючи через свої принципи і цінності), а вимагають реальних рішень або гарантій з боку всіх членів НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти