"Чому в мене немає світла, а у сусідів є!": просте пояснення

29 листопада 2022, 06:05
Кілька думок про відключення світла та конспірологію.
Україну нині рятує єдиний енергопростір з Європою / pixabay.com

"Чому в мене немає світла, а у сусідів є!", "То все змова!", "Як так що у сусідів є світло по 12 годин поспіль, а в мене 6 годин на день - це не просто так!" та інша конспірологія є сумішшю російського ІПСО, місцевих політичних вкидів та злості шириться країною. І це шкодить. Тому давайте трохи про логіку.

Електроенергія це не буханка хліба. Її не можна перекинути з заходу на схід чи навпаки, бо так хочеться, її не можна накопичувати у промислових масштабах і працювати "на склад". Потрібно щоб вистачало розподільчих потужностей, щоб вони були правильно спрямовані та дозволяли задублювати розподіл та потік електрики в разі якщо один канал живлення вийде з ладу. Системі потрібен баланс. В межах країни. В межах міста чи регіону. Чи навіть мікрорайону.

відео дня

Баланс необхідний щоб уникнути катастрофи. Саме тому енергетики кажуть, що треба знизити споживання, щоб вас не вимикати. Саме тому вимушені вимикати Київ, коли розподільні мережі зламані у Франківську. Чи навпаки. Бо якщо балансу не буде, є великий ризик що обладнання повиходить з ладу через стрибки напруги чи перевантаження системи. І так, ці відключення найчастіше - автоматичні або напівавтоматичні.

Зараз нас часто рятує єдиний енергопростір з Європою. Як мені казали специ, вже кілька разів ми, щоб заживити Одесу, пускали електрику по маршруту "Захід віддає надлишок, що перевантажує їх частину мережі, Румунії - Румунія надає надлишок Молдові - Молдова заживлює Одесу". Таким чином забезпечується баланс. Ні, варіанту не передавати надлишок - не було. Тому що при зруйнованих трансформаторах погоріла би мережа, бо не до всіх споживачів енергія надходила через "дірки" в системі, тому щоб не вимикати - передавали по коли до Одеси. Де була вимкнена Південноукраїнська АЕС. Доречі, саме такі історії тупі ідіоти та провокатори називають "експортом електроенергії", але хто їм лікар?

Чому в сусідньому районі світло є 16 годин, а в мене тільки 6? Скоріше за все мова йде про специфіку побудови електромережі в країні в цілому, в місті чи районі окремо. Якщо ви думаєте, що хаотична забудова Києва та інших міст в останні 20 років сформувала дефіцит виключно школ чи лікарень в окремих районах - ви помиляєтесь. В багатьох районах житло будували наввипередки, а ось критичні комунікації - ні. І тому райони, наповнені 25-поверховими, більш вразливі. Бо їх мережі і в мирний час було перевантажено, а зараз - саме ці районі страждають найбільше. Так, цей пункт про те, що наша відповідальність у питанні "готовності до війни" - теж є. І наші голосування на місцевих виборах протягом останніх 20 років раптово повертаються до нас. Саме про це казали "дурні" "ліваки"-урбаністи.

Тому ні, ніхто навмисно вас не вимикає. Ні, ніякого експорту електроенергії ціною вашого комфорту нема. Ніхто не хоче зробити вашим сусідам краще ніж вам. Є війна.

У цій ситуації є один винний злочинець: росіяни. Це їх ракети. Це їх злочин.

Для нас все це випробування, яке треба витримати. Та розумнішати.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти