Чому в нас немає власного масштабного виробництва зброї

28 липня 2022, 10:07
Коли ви запитуєте, чому в нас немає власного масштабного виробництва зброї, то запитайте себе також, а що держава зробила для його розвитку.
ядерное оружие
Держава відіграє вирішальну роль в процесі розробки зброї / Getty Images

Знаєте для чого я знімаю відео про розробку зброї?

Бо через ефект Ілона Маска, в Україні домінує думка про те, що зброя в США розробляється приватними компаніями. І для багатьох це приклад ефективності приватного бізнесу і чому держава має самоусунутися з цього процесу.

І одне діло коли цей погляд домінує серед звичайних людей, а зовсім інше коли серед керівництва держави.

відео дня

Колись в мене була недовга дискусія з одним заступником міністра економіки (думаю багато хто зрозумів про кого мова) щодо майбутнього однієї стратегічної держкомпанії, яка могла б розробляти техніку для потреб ЗСУ. І він мені заявив, що якщо компанія хоче працювати, то хай надасть стратегію свого розвитку. Тобто це стратегічна компанія має самостійно думати як їй розвиватись, а не держава має формувати стратегію розвитку згідно своїх потреб. Бо він десь прочитав про корпоративне управління і всіх гребе під одну гребінку.

читайте такожВійська РФ в паніці: ЗСУ отримали зброю від Заходу і успішно просуваються на Херсонщині – експертВ той же час, якщо глибше зануритись в особливості розробки зброї в США, то це не компанії формують пропозиції державі щодо майбутньої зброї. Запит формується зі сторони держави. Бо це не приватний сектор, де компанія має вгадувати на яку продукцію може бути попит в майбутньому. Тут мова йде про стратегічну обороноздатність. А для цього треба знати хто твій потенційний супротивник, яку загрозу несе наявна в нього зброя і чим ти будеш їй протидіяти. Наприклад, хіба для когось було секретом, що в Росії є потужні тактичні ракети? Тільки чомусь незважаючи на постійні розмови про війну з Росією починаючи з 2014, ми так і не створили свого ПВО. Бо не було запиту зі сторони держави. І це лише перший момент.

Другий момент полягає в тому, яку роль відіграє держава, чи то фінансовими ресурсами, чи науково-технічними розробками, в процесі розробки зброї. І знову ж таки, як показав приклад Himars, Javelin чи NLAW, досить велику. Також, держава може координувати цей процес.

читайте такожНайкращі гарантії - більше зброї для України: у Зеленського відповіли на обстріл РФ ОдесиТретій же момент це саме держзамовлення і супутня допомога для його виконання. І для цього в США існує досить велика кількість інструментів, які дозволяють це зробити.

І коли ви запитуєте, чому в нас немає власного масштабного виробництва зброї, то запитайте себе також, а що держава зробила для його розвитку. Мої ж приклади як роблять інші показують, що в нас нічого не робилось.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти