Чому Україна ризикує повторити долю Афганістану

16 серпня 2021, 06:04
Україна в якийсь момент може відмовитися від неприродного для неї "спотворення" і швидко скотиться до природного пострадянського животіння.
Чому Україна ризикує повторити долю Афганістану
Фото: volyn.com.ua

Ви про пружність фізичних тіл пам'ятаєте? При пружній деформації тверде тіло прагне відновити колишній стан, як тільки зникає зовнішній вплив. Абсолютно природна поведінка.

Для "громадських тіл" діють приблизно ті ж принципи. Якщо суспільство сприймає ситуацію, що склалася як спотворення звичної норми, а не нову норму, воно цілком природно прагне повернутися до колишньої норми і прибрати спотворення.

читайте такожТалібан захоплює весь Афганістан, призначена дата зміни владиВ Афганістані відбувається саме це. Зовнішній тиск у бік модернізації зник, а внутрішній запит на те ж саме не надто впливовий і сприймається як спотворення. І країна повертається до звичної архаїки, тому що нічого іншого більшості просто не потрібно. Природна пружність, втілена в даному випадку в Талібані.

відео дня

Україна, якщо хто не помітив, вирішує рівно таке ж питання, і якщо більшість вирішить, що ніяка європейська модернізація країні не потрібна, що це тренд, "нав'язаний ззовні" і "чужий національній свідомості", просоченій радянським менталітетом, Україна в якийсь момент просто явно відмовиться від неприродного для неї "спотворення" і швидко скотиться до природного пострадянського животіння.

Це найпростіший шлях, що не вимагає витрат, жертв, зусиль і будь-яких реформ. Немає результативних реформ - нічого не змінюється - пружність перемагає - і країна просто звалюється в затишне минуле з філією Адміністрації президента РФ на Банковій і залишається там, поки не здохне разом з кремлівським світочем нафтової духовності.

Так, у нас є кілька мільйонів громадян, які цього повороту не приймуть. Але в Афганістані таких теж було кілька мільйонів. У тому числі ветеранів. У тому числі налаштованих проєвропейськи, прогресивно мислячих, готових битися за ідеали модернізації. Але вже і їм зрозуміло, що нинішня спроба прогресорства в Афганістані не вдалася.

читайте такожПост-Американський Афганістан: чому таліби так мирно взяли владу в КабуліВ Україні поки в цьому сенсі не все так погано (хоча відсутність результативних реформ влада нам забезпечує стійко, а це як би дає підстави для поганих прогнозів). Але нинішнє "не все так погано" зовсім не гарантує, що ми не повторимо той же сумовитий і абсолютно природний сценарій, не припинимо борсатися і не потонемо в звичній пострадянській архаїці. По суті, так і не встигнувши з неї толком вибратися.

Тому що соціальна пружність, на відміну від модернізації, не вимагає ні компетенцій, ні зусиль, ні витрат, ні жертв. Вона діє сама по собі. Їй, по суті, навіть не потрібні для цього помічники на кшталт Талібану або ОПЗЖ.

Це ж природний процес, такий же природний, як розкладання трупа. Доступно всім.

Але живим все-таки не рекомендується.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти