Чому Україні рано радіти санкціям проти Росії

9 березня 2022, 08:45оновлено 9 березня 2022, 12:28
Максимальний економічний ефект санкції проти РФ дадуть до кінця цього року, після чого там настане масштабна криза. Але для України це дуже довго.
Росія санкції війська
Росія ще півроку буде проїдати резерви, відразу її економіка не впаде / Reuters

Стратегія Росії полягала в тому, що війна в Україні могла тривати, припустимо, місяць. Тобто вони планували, що все відбуватиметься швидко і Захід не встигне запровадити кумулятивні санкції. Внутрішніх резервів - і золотовалютних, і фондів Центробанку та фонду національного розвитку і добробуту - у них при планованому ними результаті вистачило б на три-чотири місяці, протягом яких вони б торгувалися із Заходом щодо пом'якшення санкцій. Але все пішло не за планом.

Чому Росія копіюватиме Іран

Умовно санкції проти Росії за війну в Україні можна розділити на чотири блоки:

  • сировинні та енергетичні (ембарго на купівлю російських енергоресурсів-нафти, газу, вугілля),
  • технологічні (заборона на поставку в РФ певних видів технологій, обладнання, напівпровідників, чіпів тощо),
  • фінансові (відключення від SWIFT, санкції проти банків, блокування резервів Центробанку РФ),
  • інвестиційні (заборона на купівлю цінних паперів, заборона на інвестиції, згортання спільних підприємств, закриття заводів тощо).

Варто зазначити, що всі ці санкції раніше застосовувалися і щодо Ірану. Звичайно, порівнювати Росію та Іран не зовсім коректно, тому що масштаби економік різні, як і масштаби впливу кожної з країн на глобальну економіку. Достатньо сказати, що без іранської нафти і газу світ може обійтися, тоді як без російської це зробити набагато складніше.

відео дня

Однак схожість все-таки є - після введення санкцій Росія буде проводити відповідні дії і, в даному випадку - копіювати Іран. Тобто, швидше за все, нею також будуть націоналізовані активи іноземних інвесторів, які покинуть країну, і на цих заводах для внутрішнього ринку почнуть випускати контрафактну продукцію під іншими брендами, по суті копіюючи їх.

Досвід Ірану показує, що санкції призводять до формування закритої моделі економіки - автаркії, коли практично все імпортозамінюється.

Тобто енергоресурси продаються за "сірими" схемами в обмін на золото або будь-які інші товари через купу посередників. Природно, так вони продаються за нижчою ціною-наприклад, до початку війни нафта марки Brent коштувала 70-80 доларів, але Іран може продавати свою нафту по 20-30 доларів. Те ж стосується і технологічного застою - наприклад, на внутрішніх авіарейсах в Ірані літають старі літаки, а по дорогах їздять старі машини. Ну і резерви банку Ірану теж свого часу були заблоковані, тому фінансова система Ірану не може працювати в реінтеграції зі світовою через блокування SWIFT.

З одного боку, масштаб Росії в плані санкцій дає їй більше простору для торгів зі світом, ніж це може бути у Ірану. Але з іншого боку, для побудови автаркії, тобто замкнутої довгострокової моделі економіки, Іран мав більше можливостей. Перш за все тому, що іранське суспільство, за винятком кількох меншин, моноетнічне і там є дуже вагомий релігійний фактор - оскільки це Ісламська Республіка, там є певна "стабілізуюча вісь" політичної моделі.

читайте такожЧим закінчиться війна в Україні, або Чому Росія вже програлаУ Росії нічого подібного немає - це держава з безліччю різних народів, у кожного є свої внутрішні конфлікти, і тут немає релігійного фактору, адже росіяни в більшості своїй виконують традиційні обряди - наприклад, тому що треба на Великдень піти до церкви і освятити продукти. Та й роль того ж Патріарха Кирила не можна порівнювати з аятоли в Ірані. Відсутність цієї цементуючої ідеології замінює важкий креатив політичних еліт про "бандерівців", "оточення НАТО" і "русский мир", які тримаються в суспільстві тільки за допомогою інтенсивної пропаганди.

Крім того, Росія, знову ж таки, зважаючи на свою територію, потребує технологічного прогресу - вона, на відміну від Ірану, видобуває газ на крайній Півночі, а для цього їй потрібні високі технології, яких у Росії вже не буде.

Запас до півроку і курс долара, як у СРСР

Для України погано те, що санкції Заходу будуть вводитися лише по мірі того, як він буде знаходити заміну російським енергоресурсам. А це відбуватиметься не одразу, тому максимальний економічний ефект такі санкції дадуть до кінця цього року, після чого в РФ настане масштабна економічна криза.

Це обумовлено тим, що попередні санкції стосувалися темпів уповільнення економіки - тобто, при параметрах російської економіки вона могла рости на 4-5%, хоча фактичне зростання було 1,5-2%. А уповільнення темпів зростання економіки - це і уповільнення темпів зростання доходів населення. Крім того, ці санкції, в основному, стосувалися політичних еліт, а нинішні вже будуть стосуватися практично всього населення країни. Тому вже до кінця року в Росії буде "мінус" зростання ВВП. Яким він буде - сказати складно, але, щонайменше, від -10 до -15%, через що, відповідно, реальні доходи населення скоротяться на 20-30%. Крім того, буде дуже висока інфляція - більше 10%, а також девальвація рубля, яку ми починаємо спостерігати вже зараз, внаслідок чого рубль впаде до позначки в 200 рублів. Причому в Росії буде кілька курсів - для закупівлі критичного імпорту, ще один курс для суб'єктів бізнесу, який буде на 20-30% нижчим і для населення - найнижчий курс, як у радянські часи, як мінімум у півтора рази нижчий за офіційний.

Чому саме до кінця року? Тому що в найближчі 6 місяців Росія буде проїдати внутрішні резерви. Росіяни, наприклад, зараз можуть почати намагатися розпродавати золотий запас, щоб збити валютну паніку, але збити нічого не вдасться. Також серед можливих варіантів найближчих місяців може бути примусова конвертація доларових депозитів населення в рублі за якимось офіційним курсом (наприклад, як в період до війни-в 70-80 рублів), а також заморозки депозитів (повної або часткової, в залежності від того, як буде розростатися криза).

читайте такожЧому війна в Україні-не на тиждень-два, а на місяціАле далі буде жорстке "закручування гайок" - перш за все, ідеологічне, політичне, і спроба побудувати автаркію. Адже Росія спирається на те, що з точки зору продовольчої та енергетичної безпеки вона не залежить від зовнішнього світу. Наприклад, Радянський Союз імпортував зерно з Канади і США. Зараз же Росія, ймовірно, буде робити ставку на те, що взимку будинки не замерзнуть, а хліб в магазинах буде, адже найнебезпечніше для держави - голодні бунти і морози. Але в Росії цього ризику поки немає, через що вплив економічної кризи буде розтягнуто в часі - він буде хитати Росію найближчі два-три роки.

Якщо будуть дуже великі втрати на фронті, можуть початися внутрішні протести. Але питання в тому, що ми не знаємо який "больовий поріг" у росіян, 10 або 100 тисяч загиблих. Тому що в Росії живуть 150 мільйонів людей, і війну вони фізично не відчувають, адже ведуть її в Україні.

Висновок

У будь - якому випадку для України навіть півроку-це дуже довго і вибудовувати стратегію на тому, що санкції в найближчі кілька місяців зруйнують Росію, помилково. До слова, з тих санкцій, які в Україні поки не артикулюються, є включення Росії в чорний список FATF - організації, яка бореться з відмиванням грошей. Це буде мати навіть більший ефект, ніж відключення російських банків від SWIFT, тому що в даний пакет санкцій буде включатися закриття лімітів для російських банків з боку іноземних банків, кредитних ліній, кореспондентських рахунків (причому не тільки в західних банках, але і в азіатських). Хоча, можливо, поки просто руки до цього не дійшли.

Олексій Кущ, економіст, фінансовий аналітик, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти