Чому українському бізнесу поки не "світять" інвестиції

11 листопада 2023, 06:12
Для українців консенсус = програшу, бо тобі потрібно зробити крок на зустріч. Що українці роблять ще вкрай рідко.
Чому українському бізнесу поки не 'світять' інвестиції
Український бізнес не дозрів до серйозних інвестицій / фото: pexels.com

Знаєте чому українському бізнесу не "світять" інвестиції з тих сотень мільярдів, що нам нібито обіцяють? Причина в самому українському бізнесі... А точніше відсутності розуміння, а що ж потрібно інвесторам і за якими правилами з ними працювати.

Нижче тезує список основних причин/перешкод:

1. Перша, найяскравіша, український малий, середній бізнес у 90% випадків плутає інвестора зі спонсором (!) Це не жарт. Бізнес хоче залучити капітал для розвитку, але про інтереси інвестора, прибутковість інвестицій, повернення капіталу інвестору в інвестиційних презентаціях найчастіше ні слова (!)

відео дня

2. Непрозорість. Це не моя оцінка, а банкірів, які не можуть видати кредит, бачачи оптимізовану звітність українських компаній. З їх слів, до 90% (!) українських приватних компаній використовують схеми оптимізації податків.

Як наслідок - зі звітності банк не може побудувати прогноз коли і за рахунок чого бізнес поверне кредит. Ну і ви самі знаєте, що податкова звітність та управлінська – в Украъни дві великі різниці. Інвестору ж задля захисту своїх інвестицій потрібна прозорість.

3. Система менеджменту. Немає корпоративного управління та поняття, що це і з чим його їдять. У величезній кількості українських приватних компаній СЕО є основним акціонером. І на ньому пов'язані основні постачальники, клієнти, стосунки.

Якщо він йде (хворіє або, не дай Боже, щось трапиться) бізнес помирає. У результаті є шалена концентрація ризиків, відсутність системи балансування інтересів та контролю менеджменту...

4. Якість проектів. Інвестиції зазвичай залучаються у розвиток бізнесу. Якість підготовки українських проектів так само залишає бажати кращого.

Власник презентує свої потреби, як він вважає, для розширення виробництва без відповіді на класичні питання, важливі для інвестиційного процесу:

- Аналіз ринку та маркетингова стратегія

- Немає моделювання сценаріїв, аналізу ризиків та інструментів їх контрля та багато інш.

- Прогноз грошового потоку (аргументований) та стандартні інвестиційні показники проекту – NPV, EBITDA, IRR, терміни повернення інвестицій та інше

5. Невміння домовлятися.

Весь західний світ успішний через уміння знаходити консенсус.

Тобто. знаходити спільні інтереси.

Для українців консенсус = програшу, бо тобі потрібно зробити крок на зустріч. Що українці роблять ще вкрай рідко.

6. Неадекватність оцінок.

Яких тільки я підходів до оцінки бізнесів не чув, і це без урахування ринку, ризиків та розуміння логіки.

Хтось відштовхується у визначенні оцінки бізнесу від виручки, хтось від прибутку, хтось малює космічні мультиплікатори до EBITDA.

У результаті інвестор послухавши з десяток презентацій з неадекватними оцінками з радістю повертається до себе додому в гавань адекватності.

У підсумку, ті мільярди інвестицій, які можуть дійти в Україну - зіткнутися з Українською реальністю (і я ще не торкнувся неадекватного українського податкового регулювання, корупції та рейдерства)

Писля чого він розгорнеться і піде в ту ж Польщу, де адекватність бізнесу - європейська, якість підготовки проектів на три порядки вищі, а культура - цивілізована, притоманна для розвиненого адекватного ринку.

Що ж робити?

Ну вирішення проблеми починається з її усвідомлення.

1. Перше і найголовніше – найняти консультантів, які вже мають досвід зачісування бізнесу.

2. Друге. ментально змінити ставлення до бізнесу.

Це не син і не дочка, і не хобі, а актив, який створює вартість та приносить дохід

У Бізнес-школі мене навчили, що кожен бізнес у будь-який момент часу має бути готовим до продажу. навіть якщо він не продається. Готовність до продажу вже сама по собі означає: високу ефективність, прозорість та максимальну оцінку бізнесу

3. Третє – працювати прозоро та легально (у білу та платити всі податки), щоб не пояснювати інвестору "ти суди не дивись, а ось сюди дивись"

4. Четверте - почати будувати систему корпоративного управління, де бізнес буде незалежнішим від власника, пов'язаних з ним ризиками та керуватиме найнятими професіоналами.

Почати можна зі створення консультаційної ради з авторитарних експертів, напрямки:

- стратегія,

- маркетинг,

- фінанси та інвестиції,

- корпоративне управління

5. Ну і п'яте - мати стратегію розвитку бізнесу, добре розуміти свій ринок і бути ефективнішим за конкурентів.

Тут наведено далеко не всі умови, але навіть їх виконання вже підвищує шанси бізнесу на залучення інвестицій (!)

Хто такий Анатолій Амелін

Співзасновник і директор економічних програм Ukrainian Institute for the Future. Працював у Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку, був членом ради директорів Національного депозитарію.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти