Чому в газових проблемах України винен не тільки Путін

3 листопада 2021, 06:10
У зв'язку зі скороченням транзиту газу в Україні може істотно зрости тариф на розподіл газу.
Газ ціни
Оператор ГТС України попередив про те, що Газпром знизив прокачування газу і може в будь-який момент припинити транзит через Україну / Reuters

Голова "Оператор ГТС України" Сергій Макогон повідомив про зниженні Росією прокачування палива по українському газопроводу до 57 мільйонів кубометрів на добу з 1 листопада. У зв'язку з цим Макогон припустив, що за рішенням Газпрому транзит газу через Україну може припинитися фактично в будь-який момент.

Як тільки людина потрапляє в крісло керівника компанії або на якусь політичну посаду (наприклад, міністра або його заступника), у нього тут же пропадає логічне мислення і об'єктивність.

Це бажання зберегти за собою крісло призводить до того, що шановні люди на кшталт Вітренко і Макогона несуть повну ахінею, успішно вдаючи, що не розуміють як працює газовий ринок. Зокрема, скорочення транзиту по трубопроводу Ямал-Європа відбулося на один день через те, що Польща відібрала з нього газ для власних потреб. Тобто вона відібрала рівно стільки, скільки має право це зробити. Більш того, транзит в останні дні скоротився, тому що Путін дав вказівку наповнити російські газові сховища до 1 листопада, після чого зайнятися наповненням газових сховищ в Європі, в яких Газпром має свою частку.

відео дня

Про це всім відомо, але людей, які в цьому не розбираються, навмисне обдурюють. Всі ці пости якраз на це і спрямовані. І це - темники, які транслюють люди, які не настільки професійні як Вітренко і Макогон і які не розуміють навіть сенсу слів, які ті вимовляють.

На даний момент немає ніяких приводів для паніки. Ті обсяги газу, які йдуть Україну, передбачені довгостроковими і середньостроковими контрактами. Тобто фактично ці обсяги вже розписані по його одержувачам - кінцевим споживачам.

читайте такожПізно схаменулися: що чекає Україну після зменшення транзиту газуУ свою чергу, Газпром не зацікавлений у скороченні обсягів поставок. Перш за все тому, що це призведе до невиконання федерального бюджету РФ, так як половина його надходжень - від експорту енергоносіїв. Який ідіот буде скорочувати поставки, не тільки не отримуючи прибутку, але і ще виплачуючи гроші за принципом "качай або плати"?!

Тим більше, що Газпром - державна компанія, керівництво якої стоїть перед вибором - або наповнення бюджету, або звільнення. Тому всі процеси в ній спрямовані на отримання якомога більшого прибутку. А виконанням своїх зобов'язань за контрактами він демонструє Європі свою надійність у порівнянні з іншими постачальниками на газовому ринку. Адже Газпром в Європі виявився єдиним постачальником газу на території ЄС, який в цьому році збільшив поставки, тоді як всі інші їх скоротили по ряду суб'єктивних і об'єктивних причин. Наприклад, Нідерланди, які закривають родовище в Гронінгені, Норвегія, у яких старіють родовища і тому вони фізично не можуть нарощувати поставки, Алжиру, який посварився з Марокко і припинив поставки газу в Іспанію, а також США і Катар, чиї трейдери спокусилися високими цінами в Південно-Східній Азії і перенаправили туди весь скраплений газ.

Тому Нафтогазу в даному випадку пора визначитися - або Газпром "страшний" і припинити з ним всі відносини, переставши боротися з ним за збільшення транзиту, зосередившись на вирішенні внутрішніх проблем, або Газпром "хороший" і припинити висунення звинувачення проти нього. Тому що поєднувати одне з іншим не можна - розповідати про те, як Газпром викручує руки Європі і просити його зберігати транзит. Точно так, як не можна повторювати одну і ту ж байку про те, що "Путін нападе" з приводу і без.

Україна зі свого боку виконала зобов'язання щодо закачування газу в сховища - у всякому разі, Нафтогаз відрапортував про це ще перед початком опалювального сезону. Того газу, який є в сховищах і який видобувається в Україні і можливих контрактів, які будуть укладені для поставок газу по реверсу, будуть достатньо, щоб забезпечити всіх споживачів.

Єдина проблема - це не обсяги, а ціноутворення. Тому що ті ціни, які зараз виставляються на газ, в тому числі, і на газ внутрішнього видобутку - грабіжницькі і не мають ніякого відношення до ринку.

І проблема не в наявності або відсутності газу, а в тому, що багато споживачів просто не зможуть собі дозволити собі його купити - в першу чергу, газ стає недоступним для промисловості. Як наслідок, підприємства будуть працювати в збиток, через що будуть рости борги по ЖКГ і скорочувати співробітників.

При цьому дефіцит газу за фіксованою Нафтогазом ціною виникає і у теплоенерго, так як обсяги газу їм визначили, виходячи з якихось умовиводів чиновників. Тому дефіцит виникає, тому що дуже складно розділити потреби бюджетних організацій і населення, ціна газу для яких відрізняється в рази.

Тим не менш, у населення ніякого дефіциту газу не буде. Однак, оскільки ціна газу для них не виросте, у населення з'явиться інша проблема, оскільки однозначно зростатиме тариф на розподіл газу. Адже для того, щоб розподілити газ, необхідно витратити енергію - створити тиск в трубі, щоб газ дійшов до кожної плити. А для цього потрібен технологічний газ, який продається за тією ж ринковою ціною в 55 гривень за кубометр.

Ціна газу залишиться незмінною - 7,96 за куб у Нафтогазу або приблизно 8-9 гривень у інших компаній, але до них потрібно буде додати ще й збільшений у кілька разів тариф на розподіл, який у деяких постачальників вже доходить до 8 гривень.

Яким саме буде зростання - сказати складно, так як в кожному регіоні структура тарифу залежить від кількості споживачів, довжини мереж і стану компресорних станцій, які або оновлені, або не змінювалися з 60-х років.

І замість того, щоб ці проблеми вирішувати, у нас шукають зовнішнього ворога, адже саме Путін винен у тому, що в Україні газ продається по 55 гривень за кубометр і дорожче, а не ті, хто продає газ за такою високою ціною.

Геннадій Рябцев, директор спеціальних проектів науково-технічного центру Психея, експерт з державної політики в паливно-енергетичному комплексі, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти