Чому влада знову дозволила відключати українців від послуг ЖКГ за борги

27 серпня 2021, 06:40оновлено 1 вересня 2021, 12:45
Єдина причина, з якої знову повертають можливість відключення - щоб змусити споживачів оплачувати борги.
Тарифи, гроші
В Україні дозволили відключати газ і світло боржникам / УНІАН

В Україні знову офіційно дозволили відключати споживачів через борги по комуналці - мораторій працюватиме тільки в червоній зоні карантину.

Варто зазначити, що це торкнеться не всіх. Відключення від послуг ЖКГ, в першу чергу, тих, хто споживає газ в приватному секторі і сільській місцевості і споживачів електроенергії, включаючи багатоквартирні будинки.

Також важливо розуміти і те, що фіксованої суми боргу, після якого у вас можуть відключити газ або електроенергію, немає, оскільки кожен облгаз або обленерго встановлює свої нормативи в залежності від обсягів споживання. Наприклад, якщо домогосподарство споживає газу на 10-15 тисяч гривень, то відключити його за борги можуть не раніше, ніж через 2 місяці. У свою чергу, у обленерго цей термін становить не більше 1 місяця, незалежно від споживання, і застосовують для цього всілякі (часто незаконні) способи.

відео дня

Зловживання щодо них були раніше, і в локдаун, тому що облгази – це окремі держави, які роблять що хочуть і відключають від послуг під виглядом протікання газу, причому без будь-яких протоколів і документів.

Зараз ці зловживання продовжаться, так як в Україні споживач комунальних послуг практично не має можливості куди-небудь звернутися для захисту своїх прав. Єдине, куди він може піти - до Держпродспоживслужби, але і там настільки складна процедура подачі скарг і збору документів, що споживач не може фізично цього зробити.

читайте такожКиянам збільшили суми в платіжках за опалення: стала відома причинаКуди більше проблем у споживача виникне вже після відключення, адже щоб підключитися назад, йому теж доведеться розщедритися - тоді йому потрібно буде звернутися в обленерго, подати заявку і оплатити підключення.

Виходячи з цього, єдина причина, з якої знову повертають можливість відключення - щоб змусити споживачів оплачувати борги. Адже якщо згадати минулий опалювальний сезон, то тільки за 4 місяці борги по ЖКГ збільшилися на 26,6 млрд гривень через підвищення тарифів, хоча раніше заборгованість зростала на рівні 5 млрд гривень на рік.

Олег Попенко, голова Союзу споживачів комунальних послуг, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти