Чому все важливе відбувається у зв'язку з нами, але без нас

20 червня 2021, 18:15оновлено 27 грудня 2021, 18:47
Наше прокляття - задоволеність своєю пасивністю. Нам подобається експлуатувати нашу слабкість і вразливість.
Чому все важливе відбувається у зв'язку з нами, але без нас
Україна залишається пасивом для міжнародної політики / УНІАН

Для України не змінилося нічого, над нами як і раніше нависає хмара кремлівського лайна і нікуди вона в найближчі роки не відповзе. Америка допомогу посилить, але жорстку необхідність перебудувати ЗСУ і модернізувати управління ними це тільки підкреслить. Білий дім націлився не стільки на витягування нас (а ми ж ще й не хочемо витягуватися, хочемо залишатися в теплому підкремлівському болоті в симбіозі з гаряче улюбленими бюджетними п'явками на пузі), більшою мірою він націлився знизити або взагалі зняти загрозу з боку Росії для себе і для Європи. І він це робить, загалом, без нашої участі, хоча і використовуючи у своїх стратегіях фактор України - як допоміжний. Про події в кіберпросторі, як можна судити, розмов було більше, ніж про події в Криму і на Донбасі. Ми в цьому серіалі безумовно не на головних ролях.

Наша влада на це може ображатися, звичайно, але для неї це створює і купу зручностей. Верховна Рада і ОПУ можуть і далі відстоювати право нашої судової системи залишатися максимально незалежною від настирливої Венеціанської комісії та її закликів до респектабельності, які нікому не приносять доходів. Якщо їй потрібні реформи, ось нехай вона їх там у себе і проводить, А до нас не лізе зі своїми порадами. У нас своя галявина, ось. Тому ми за межами галявини і залишаємося лише статистами.

читайте такожІлларіонов розкрив, як Байден підвищив градус ризику для України після зустрічі з ПутінимЩодо Росії, то вона як йшла до самоізоляції, так і йде. Пресуха Путіна це повністю підтвердила. Кремлю потрібно бути найкрутішим бандилою на районі, але для цього потрібно наглухо закрити РАПН, щоб в нього не лізли ті, хто сильніше. Тільки щоб гроші надсилали, а більше нічого не треба. Валюту здали швидко і шиздуйте зі своїми дебільними заявами. Іржаву завісу з віконцем обмінника нафти на євро і їжу. І не смійте заперечувати наддержаві, фраєра ліберальні, ми все одно будемо робити все, що захочемо, і паскудити скрізь, де захочемо, а ви обтікайте.

відео дня

Щодо України, то вона як і раніше залишається пасивом для міжнародної політики. Перспективним, але не в найближчі роки. Який вимагає уваги, але не дає серйозної віддачі. Наше прокляття - задоволеність своєю пасивністю. Нам подобається експлуатувати нашу слабкість і вразливість. Дайте нам допомогу, інакше ми зовсім прокиснемо і почнемо пахнути. Реформи? Неодмінно, але не зараз, наші улюблені п'явки проти. Що? Не дасте транш? Чому?! А якщо ми відкриємо ще одне віконце для обміну обіцянок реформ на транші? І чому ми, хто багато обіцяє, але мало виконує, досі не в НАТО, врешті-решт?

читайте такожЗустріч Байдена і Путіна: чому відносини США і Росії не вдалося перезавантажитиАле проблеми нашої державної та економічної модернізації - це, все-таки, проблеми наші внутрішні. Про них нам можуть нагадувати, як в комюніке саміту НАТО, але вирішувати їх за нас не будуть. Але у нас є і проблема у зовнішній політиці - згадана вище пасивність. Ми десятиліттями не намагаємося пропонувати і просувати свої стратегії, ми звикли бути фактором у чужих. Зробіть нам що-небудь, а то ми самі лінуємося і не вміємо. Це слабка гра, приречена на стратегічне животіння.

Єдиний для України варіант системно змінити зовнішньополітичний модус - виходити з великими ініціативами, почати задавати порядок. "Кримська платформа" - прекрасна ініціатива, саме наша, і така, що змушує дипломатію Європи ворушитися в потрібному нам напрямку. Але цей тренд потрібно продовжувати і підтримувати. Поправки до Конституції щодо Криму виглядають як би нашою внутрішньою справою, але дадуть потужну підтримку міжнародній "Кримській платформі". Потрібна практична реалізація прийнятого Закону про корінні народи, зі створенням структур національного самоврядування та інтерфейсів їх взаємодії з державою - це змусить бюрократів деяких країн ЄС засмикатися, тому що самі вони від вирішення своїх аналогічних завдань звично ухиляються. Можна, врешті-решт, почати грати по-крупному і вимагати вирішити проблему модернізації Статуту ООН, в якому досі в Раді Безпеки голосує з правом вето не Росія, а Радянський Союз - можете собі уявити, як вимога устаканити цей анахронізм збентежить і Кремль, і тих постійних членів, кому російське вето нібито заважає втілювати в міжнародне життя свої високі принципи?

читайте такожПутін згоден на зустріч із Зеленським після зустрічі з Байденом - ПєсковДля України принципово важливо стати гравцем, а не полем на дошці міжнародної політичної гри. Не чекати, яку фігуру і хто на нас поставить, а самим почати робити ходи. Не пасивно стежити за переговорами Кремля з Білим домом, а змушувати їх обговорювати і брати до уваги нав'язані нами пункти порядку.

У нас є для цього можливості. А практика покаже, чи є у нас бажання і компетенції цими можливостями скористатися.

site.ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти