Чому виплата "тисячі Зеленського" з кишень українських платників податків – це злочин

18 листопада 2021, 19:30
Коли невакцинованим від ковіда буде нічого втрачати, вони візьмуться за зброю.
Вовіна тисяча стане важким тягарем для українського бюджету
"Вовина тисяча" повинна платитися з приватного фонду, а не з грошей платників податків / УНІАН

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що виплату анонсованої президентом однієї тисячі гривень повністю вакцинованим від коронавірусу профінансують самі ж українські платники податків.

Ідея витрачати на подібні затії гроші українців абсолютно неправильна. Зеленський, Шмигаль, Єрмак, Шефір та інші представники влади або ж прихильники вакцинації повинні були створити, наприклад, центр зі стимулювання вакцинації, в який саме вони повинні були вкладати свої гроші. Тобто потрібно було створити приватний фонд і з нього брати кошти, щоб стимулювати людей щепитися.

А брати на це гроші українських платників податків докорінно неправильно, адже їх і так грабують: з них беруть "військовий збір" у розмірі 1,5%, податок на доходи, плюс відрахування на пенсію (яку насправді потім вже ніхто не побачить). Тепер ще й "Вовину тисячу" влада намірилася брати з українського бюджету, який і так катастрофічно дефіцитний.

відео дня

При державному сукупному борзі, що становить близько 90 мільярдів доларів і майже дорівнює ВВП України, розігрувати подібний фарс – це злочин. Це антиморально, антидуховно, антиекономічно і антиринково. Це в дусі військового соціалізму або навіть комунізму, коли навіть не гроші будуть давати людям на руки, а якісь "пайки". По суті, влада збирається забрати залишки додаткової вартості у тих українців, які заробляють гроші, і передати тим, хто хоче простимулювати людей щепитися.

Тому ідея з "тисячею Зеленського" – це державний злочин і зловживання владою, за який можна ініціювати процедуру імпічменту. А проти Шмигаля, якщо Кабмін затвердить покриття цієї виплати з держбюджету, можна порушувати справу, а ДБР та інші НАКи сміливо можуть починати розслідування, тому що це зловживання владою і перевищення повноважень, за що він повинен понести відповідальність.

Якщо відштовхуватися від того, що двома дозами в Україні буде щеплено 15 мільйонів людей (зараз МОЗ повідомляє, що вже більше 12 мільйонів осіб в Україні отримали, як мінімум, одну дозу вакцини проти COVID, повністю вакциновано – більше 8,5 мільйонів), можна прорахувати суму, яку доведеться виплатити з кишень платників податків. Знадобиться 15 мільярдів гривень! А це величезна сума для українського бюджету.

При цьому безпосередньо гроші люди не отримають – ця сума буде у вигляді певних послуг. А хто їх надаватиме? "Свої" структури. Але тоді це корупція.

читайте такожЧергове обдурювання влади: чому "Вовіна тисяча" тільки розлютить українців

Не виключаю, що на цьому ґрунті в Україні можуть виникнути протести або бунти невакцинованих платників податків, з кишень яких у тому числі платитимуть цю "Вовину тисячу" вакцинованим. Це неодмінно стане причиною невдоволення і напруги в суспільстві. Тільки проявиться це не одразу, а трохи згодом.

Невдоволення невакцинованих проявиться скрізь, у всіх країнах. Адже був запущений третій закон фізики – сила дії породжує адекватну силу протидії.

Адже фактично цими OR-кодами та сертифікатами про вакцинацію людину в усьому світі сьогодні перетворюють на товар. Грубо кажучи, вакцинованого "мітять", і той, хто має мітку (сертифікат), отримує доступ до певних благ, а хто не має, того незаконно цього позбавляють.

Таким чином, створюється антагоністичне протиріччя, і лише питання часу, коли ситуація вибухне. Коли нещепленим буде нічого втрачати, вони візьмуться за зброю, якої в Україні дуже багато. Але до настання цього етапу ще має пройти час, поки що тільки початок.

Більш того, у всьому світі вже почалася навіть не криза, а обвал. Усюди спостерігається колосальна інфляція: в США вона перевищила 7%, в Європі – близько 10%. Все дорожчає, все зупиняється, все ламається... Наскільки вистачить ще нас? Плюс газ коштує вже майже 1200 доларів за тисячу кубометрів. Ще місяць-два, і почнеться найцікавіше. Світ чекають дуже важкі наслідки, аж до розпаду держав.

Олег Соскін, директор Інституту трансформації суспільства, економіст і політолог, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти