Під Путіним захиталося крісло, або Що свідчить про бажання президента РФ вийти з гри

27 лютого 2022, 14:33
Якщо Путін зав'язне в Україні більше, ніж на тиждень, для нього це буде величезною проблемою.
У Путіна після початку масштабної війни проти України почалися великі проблеми
Вже зараз очевидно, что Путін хоче вийти з гри / Reuters

Розпочинаючи наступ на Україну, Росія розраховувала на бліцкриг, це цілком очевидно. Путін, який легко і безкарно захопив Крим, а потім так само захопив частину Донбасу, хотів так само пройти і всю Україну тріумфальної ходою. Але він зіткнувся з неочікуваним безпрецедентним опором українського війська і народу.

Незважаючи на те, що президент Зеленський дуже недосвідчений у військовій справі, він швидко склався як верховний головнокомандувач. Українська армія гідно прийняла виклик росіян і почала битися. І це при тому, що умови абсолютно нерівні: Росія зайшла з усіх боків і розгорнула велику масштабну війну, до того ж, має переваги не тільки за кількістю особового складу, але й за якістю певних систем озброєнь, плюс вона володіє новітніми речами, наприклад, системами радіоелектронної боротьби або автоматизованими системами управління озброєннями.

Той факт, що Україна відбилася від численних атак і рішуче відстоює Київ, став несподіваним і вражаючим для РФ. Інсайдерська інформація говорить про те, що Путін зараз перебуває в бункері, звільнив начальника Генерального штабу ВС РФ генерала Герасимова і навіть не спілкується зі своїм оточенням. Якщо ця інформація підтвердиться, це означатиме, що у Путіна почалися величезні проблеми, і він стоїть на фініші своєї президентської кар'єри та може потрапити під міжнародний суд. Тому що за всі ці підриви, ракети, спрямовані на житлові будинки, загибель мирних жителів України він повинен відповісти.

відео дня

читайте такожПісля ракетних ударів по Україні Росія буде проклята на десятиліття

Якщо Росію відключать від SWIFT, у РФ з’явиться величезна кількість людей, які не бажатимуть Путіну добра, тобто вороги всередині самої країни. Путін буде ворогом для них, тому що саме він завів державу у глухий кут. Розв'язавши війну, він думав про свої власні амбіції та відірвався від реальності. Бізнесмени, які будуть втрачати мільярди, йому цього не пробачать.

Також з інсайдерських джерел відомо, що в Москві вже є ознаки паніки через те, що почалися проблеми з медичними препаратами, які імпортувалися в Росію, та транзакціями (зовнішньоекономічна діяльність фактично заморожена в Росії). Путін радиться із бізнесменами, бо боїться, що вони почнуть тікати з Росії. По суті, йдеться про те, що сьогодні приватним літакам заборонено вилітати з Росії. До того ж, російське керівництво заблокувало все чоловіче населення.

Крім того, у російської армії вже виникли серйозні проблеми з логістикою, дефіцит ракет і пального. Фактично Росія не може належним чином забезпечити діяльність тих її військ, що зайшли на територію України.

І це ще не все… Запроваджуються санкції Заходу проти Путіна та його оточення, зокрема, генерала Герасимова. Туреччина закрила Босфор і Дарданелли та не пускає російські військові кораблі в Чорне море. Фактично ми спостерігаємо формування антипутінської коаліції.

читайте такожУкраїнська авантюра стане для режиму Путіна могильною плитою

Саме тому ця історія обов'язково матиме продовження, і це продовження буде гірким для господаря Кремля, а, можливо, і для його оточення.

Слід зазначити, що, якщо підтвердиться інформація про зняття з посади Валерія Герасимова, це означатиме, що Путіна можуть дуже скоро і легко замінити, причому свої ж, тобто російська еліта.

Разом із тим, ЗСУ продовжують діяти рішуче. Зокрема, 26 лютого оперативне командування "Північ" ракетним ударом знищило близько 20 одиниць російської техніки і завдало великих втрат особового складу. І таких історій багато, і всі вони можуть складатися в єдину історію становлення українського війська та зростання потужності й міці Збройних сил України. Україна почала діяти як єдиний організм і протидіяти ворогу на всіх рівнях.

Зростання української армії також підтримується західними партнерами, які надавали і продовжують надавати нам зброю. Це – дуже важливий чинник. Звісно при цьому зростає і рівень небезпеки для нас, тому що лють керівників російських збройних сил може вилитися в те, що вони атакуватимуть цивільне населення України, вражатимуть ракетами багатоповерхівки, здійснюватимуть бомбардування. Тобто рівень небезпеки зростає разом із наростанням люті керівництва російської армії. Тож поки що Росія лишається серйозною загрозою для нас.

читайте такожРосія збирається зробити пародію на те, що сталося в Україні після Майдану

Українська армія стала набагато більш вмотивованою, тоді як російська армія поступово втрачає мотивацію. Російські військовослужбовці не розуміють, навіщо вони тут, що вони тут роблять. Звісно, певна кількість росіян воює свідомо і живе війною. Ці люди заробляють гроші й отримують від процесу задоволення, для таких людей неможлива самореалізація в мирному житті, вони отримують задоволення від влади та анонімно чинять вбивства. Таких людей небагато – близько 10%. Значна кількість російських вояків не має досвіду участі у війнах, вони і бояться більше, і менше вмотивовані, на відміну від українців, які більш обстріляні, знають, що таке війна, і вмотивовані боронити свою землю.

Якщо говорити про те, скільки може тривати ця активна фаза, то рахунок іде на дні, максимум це може тривати кілька тижнів, але не більше. Якщо Путін ув'язне в Україні більше, ніж на тиждень, для нього це буде величезною проблемою. Вже зараз очевидно, що Путін хоче вийти з гри, тому і з'явилася його пропозиція нашим генералам здійснити військовий переворот, а паралельно і пропозиція про зустріч із Зеленським у Білорусі.

Під Путіним захиталося крісло, і це дуже помітно.

Подальша ситуація залежатиме від двох чинників. По-перше, потрібно, щоб українська армія просто трималася, навіть не потрібно, щоб вона просувалася вперед. По-друге, потрібно, щоб Росію дотиснув західний світ: відключив Росію від SWIFT, запровадив санкції проти Путіна і його оточення. Це може подіяти… А ще краще буде, якщо Захід запровадить ембарго на купівлю російських енергоносіїв. Потрібно, щоб таке рішення було ухвалено і діяло хоча б місяць. У такому разі Путіна знищили б свої ж.

читайте такожАрифметика смерті: чому Росія зустріла пекло в Україні

Крім того, важливий факт – у Росії за антивоєнні протести затримали понад 2,5 тисячі осіб. А це більше ніж було затримано під час протестів проти фальсифікації результатів виборів у Росії або проти ув'язнення Навального. Також чимало російських митців підписали заяву і виступають проти Путіна та його дій щодо України.

Всі ці чинники в комплексі все більше і більше ускладнюють ситуацію для Росії.

Валентин Бадрак, директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння, військовий експерт, письменник, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти