Чого чекати від Росії після ухвалення закону про корінні народи

4 липня 2021, 06:30
У Росії є свій інтерес в захисті російськомовних.
Рада
Верховна Рада прийняла закон про корінні народи / УНІАН

Нещодавно Верховна Рада ухвалила законопроєкт про корінні народи, яким фактично встановлює поділ українців на три сорти: титульна нація, корінні народи та всі інші – росіяни, євреї, угорці і так далі.

У недавньому виступі Путін вперше озвучив те, чого не озвучував ні у 2014, ні у 2015 році, а саме - почав відкрито підіймати тему захисту російської мови шляхом захисту росіян в Україні. Для нас це сигнал мінливої політики Кремля. А з урахуванням того, що Путін заговорив і про військове освоєння України – це показник того, що в політичному дискурсі незабаром може з'явиться тема захисту росіян, що ризикує обернутися для нас вельми неприємними наслідками.

Водночас про casus belli (привід для оголошення війни) тут мови не йде – це, скоріше, крайній варіант. Але, наприклад, прикрутити вентиль за утиск прав росіян і російськомовних Росія, безсумнівно, може.

відео дня

До того, і попередній вихід Путіна в народ був націлений на внутрішню аудиторію (з урахуванням майбутніх восени виборів до Держдуми).

Тут варто згадати історію захисту угорців і те, як це відбилося на україно-угорських відносинах. Зрозуміло, що в порівнянні з Росією можливості Угорщини виглядають мініатюрою, але і це доставило Україні чимало головного болю, а у випадку з Росією ці проблеми можуть бути набагато масштабнішими.

читайте такожЯк законопроект про корінні народи України вибив ґрунт з-під ніг МосквиКрім того, у Росії є свій інтерес у захисті російськомовних. Адже вона невблаганно перетворюється на мусульманську країну, не кажучи вже про те, що РФ потребує людського капіталу – висококваліфікованих інженерів і робітників, яких вона може дістати в Україні.

Такі приклади вже є - майже третина миколаївських корабелів зараз успішно займаються в РФ, бо в українських реаліях їм не знайшлося місця. Тому й надалі історія із захистом російськомовних неминуче продовжить нагнітатися.

Андрій Золотарьов, політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор", спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти