Підтримка України нікуди не дінеться з відставкою Джонсона

7 липня 2022, 13:00
У моменті інтереси України і Джонсона збіглися. Але найважливіше, що збігаються інтереси Британії та України.
Джонсон і Зеленський у Києві
Підтримка України нікуди не дінеться з відставкою Джонсона / Фото president.gov.ua

В Україні зрада. Українці переживають про потенційну відставку Бориса Джонсона. Українці побачили підступну руку Кремля і розгадали страшну змову, яку не помітив жоден британський журналіст і пропустили всі співробітники британських спецслужб.

Воно і правда, велике бачиться на відстані. Та й що можуть знати ці британські журналісти. А британські спецслужби і поготів. Хіба що можуть попереджати про напад Росії на Україну за 4 місяці до самого нападу, але це таке, дрібниці…

Насправді нічого страшного не станеться, навіть якщо Джонсон буде відставлений. Просто в демократичних суспільствах так буває. Так прийнято. І немає нічого незвичайного у відставці вкрай непопулярного в Британії прем'єр-міністра, який загруз в скандалах, в момент економічної кризи, ще й підігрітого дурістю Brexit, який цей самий прем'єр-міністр активно просував.

відео дня

І так, Борис Джонсон дуже не популярний в Британії.

І так, його постійно супроводжують скандали.

І так, зараз у Британії найвища інфляція за 40 років і постійні протести і страйки. Хоч в останньому, в інфляції, Борис мало чим може бути винен. Але проблеми в економіці багато в чому пов'язані з Brexit, а ось тут його вина очевидна.

І так, в демократичних країнах цього може бути достатньо для відставки прем'єр-міністра. І її, відставку, може ініціювати партія цього прем'єр-міністра. Розуміючи, що непопулярний лідер тягне її рейтинг на дно.

Але все це, звичайно, можна відкинути, спостерігаючи за туманним Альбіоном з Києва чи Львова і побачити руку Кремля.

читайте такожУ Росії все піддається дресируваннюПідступна рука Кремля повернулася в минуле і розливала пиво на Даунінг стріт під час різдвяної вечірки в той час, як всі британці сиділи під жорстким локдауном....

Реальний сценарій? Ні, звичайно. А ось звільнення чиновника, який дозволив собі те, що забороняв усім громадянам країни - більш ніж. На цьому місці ми можемо згадати Колю Тищенка, який дивиться на Джонсона як на невдаху, і на цьому зрозуміти різницю між британським суспільством і українським. Тим більше, що локдаун в Британії був на кілька порядків жорсткіший за локдаун в Україні. Там працюють інститути і держава може змусити громадян дотримуватися правил. І британці реально майже не виходили з дому два роки.

Чи важлива для України підтримка Британії? Так. І вона нікуди не дінеться, навіть якщо Джонсона зможуть відірвати від його крісла, в яке він вчепився прям до непристойності сильно. Тому що підтримка України - це не примха Джонсона, це консенсус в британських елітах. Який поділяють обидві партії. І підтримка нікуди не йде з відставкою Бориса Джонсона. Більше того, саме за рахунок України Борис намагався зберегти своє крісло. Як тільки взимку перед Джонсоном замаячила перспектива відставки, він тут же почав розводити небачену активність на українському напрямку. Сподіваючись, що війна врятує його.

У моменті інтереси України і Джонсона збіглися. Але найважливіше, що збігаються інтереси Британії та України. І тому будь-який новий прем'єр-міністр, навіть якщо Джонсона зможуть відправити у відставку, буде проводити політику підтримки України. Нехай вона, може, буде і не такою артистичною, яскравою і персоніфікованою.

читайте такожХто може замінити Джонсона?А якщо українці хочуть попереживати з приводу якогось прем'єр-міністра в Європі, то краще переживати про Маріо Драгі. Тому що ось потенційна зміна глави уряду в Італії, де на зміну технократу Драгі міг би прийти якийсь популіст, дійсно б загрожувала єдності ЄС у підтримці України. Але ще більше вона б загрожувала економіці Італії, де накопичилося безліч проблем і де тільки сумніви інвесторів в її майбутньому може призвести до кризи, так що може і пронесе.

І так, Україна в центрі світової уваги. Але це не означає, що ми пуп землі. А значить події в Лондоні або Вашингтоні можуть бути не пов'язані з нами. І навіть не пов'язані з Путіним. Таке буває…

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти