Похмілля буде важким, або як Росія відкотилася в середні століття

22 березня 2022, 15:07
Втрата перспектив для Росії стати наддержавою буде серйозним ударом по самолюбству росіян.
Росія, росіяни, війна в Україні, війна
Росіяни морально готові до того, що їхня країна перетворюється на вигнанця / Reuters

Росіянам плювати, що їхня країна перетворюється на вигнанця. Пропаганда в цьому плані дуже добре попрацювала, та й до того ж досвід СРСР ще не забутий. Тому вони до цього вже морально готові.

Найбільшим приниженням для Росії буде втрата перспектив стати наддержавою. Ось це скоро доведеться усвідомити встає з колін. І це буде досить серйозним ударом по самолюбству росіян, які марили цими мріями ще з часів СРСР.

Адже що таке наддержава? Це - незалежна держава з політичною, економічною і військовою перевагою над більшістю інших держав (в тому числі над іншими великими державами і ядерними державами), яке дозволяє йому здійснювати гегемонію не тільки в своєму регіоні, але і в найвіддаленіших точках планети.

відео дня

У цьому плані СРСР можна назвати наддержавою. І не тому, що у них була своя потужна армія. А тому що у них був сильний політичний вплив на навколишні держави - Варшавський блок, а так само на країни в найвіддаленіших частинах планети - Африка, Азія, Латинська Америка. Якщо Варшавський блок утримувався переважно військовою силою, то політичний вплив в інших точках земної кулі базувався на сильній ідеології соціалізму, яка виступала як противагу капіталізму. СРСР пропонував альтернативу країнам, які були розчаровані ідеями капіталізму.

Зараз же в Росії немає чіткої ідеології. Сучасна ідеологія Росії - це набір суперечливих, навіть абсурдних, штамів: недобудований капіталізм з сильною корупційною складовою. Росія не може запропонувати іншим країнам нічого такого, чого б ці країни не могли б отримати від інших.

А використавши проти України "останній аргумент королів" Росія буде ослаблена у військовому плані, що ні про яке відродження Варшавського блоку не може йти мови. У цьому плані, Росія повторить долю Польщі, яка захотіла придушити повстання Хмельницького.

читайте такожЧому війна з Україною для Росії в будь-якому випадку закінчиться катастрофоюКрім цього, Росія буде ослаблена економічно, що теж не дозволить їм використовувати гроші як інструмент впливу. Маю на увазі, як зараз робить Китай, який використовує свої гроші щоб посилити свій вплив: будівництво Шовкового шляху, кредити країнам Африки і так далі.

Навіть не сумніваюся, що незабаром Росія втратить вплив на середньоазіатські країни з колишнього складу СРСР, як Казахстан. Вони підуть у сферу впливу Китаю.

Так, у них залишиться ядерна зброя, але це буде інструмент шантажу, а не реального впливу. Наприклад, Північна Корея теж любить лякати світ ядерною зброєю, але це не робить їх наддержавою. Так само не виключаю, що вони стануть молодшим сателітом і дешевою сировинною базою для Китаю.

Загалом, похмілля буде важким.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти