Поки Росія не почне сипатися, Україна може повернути собі Донбас лише капітуляцією

9 лютого 2022, 20:45
Для України у політичному плані вигідніше, якщо Донбас буде формально анексованим, бо тоді у Зеленського буде менше спокус для заглядання в очі Путіну.
Поки Росія не почне сипатися, Україна може повернути собі Донбас лише капітуляцією
Джейк Салліван вважає, що Росія може анексувати Донбас / Фото Reuters

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Росія може вдатися до різних форм агресії, у тому числі - і до анексії Донбасу.

Салліван як радник президента США з питань безпеки, певно, має найкращий доступ до розвідувальної інформації. І він, як людина, яка поєднує найвищий рівень допуску до розвідки і ту інформаційну складову, де він сам може вирішувати, що можна віддавати назовні і з якою метою, сьогодні формує інформаційне поле.

До того ж, він уже кілька разів виносив на розголос речі, які Росії б дуже хотілося, аби вони не озвучувалися - можливі варіанти casus belli, тобто підстави для війни. Їх було кілька - і імітація державного перевороту в Україні, і терористичний акт проти території РФ або окупованого Донбасу, і масові заворушення тощо.

відео дня

Внаслідок цього Росія опиняється у важкій ситуації, тому що остання війна без прямої підстави була ще у 19 столітті. У 20 столітті такі приводи завжди фальсифікували як Ліфляндський ексцес, чи як вбивство у Сараєво використовували факт, що відбувся, але так чи інакше шукали підстав для війни. І США зараз наперед розкриває російські імітації casus belli і це означає, якщо Росія піде на один із цих варіантів, то це завершиться для РФ дуже болісно, бо ніхто не повірить, що це зробила Україна.

Що може зробити Росія у ситуації, коли у неї зв’язані руки?

По-перше, нагло поперти і нарватися на серйозні проблеми. У тому числі, на особисті для Путіна, бо його "гаманці" чи так звана група Ротенберга - люди, від яких залежить його особиста безпека і які мають змогу контролювати його пересування. Саме на них можливий точковий удар, але Росії це не потрібно бо їй важливо обійтися напівсанкціями. І коли вони бачать, що на будь-яку їх заготовлену комбінацію є відповідь, їм залишається лише, пробуючи зберегти обличчя, просто відійти.

Тобто зараз вони могли б сказати, що війська нібито йшли до Білорусі, а не до України. Однак є одне "але" - проведення пропагандистської кампанії, яка приготувала російське населення до цього вторгнення. І Путіну зараз буде неймовірно важко зіскочити, бо якщо раптом виявиться, що "Акела промахнувся" (а для таких людей як Путін це неприпустимо), перед майбутніми виборами у Думі це може загрожувати йому втратою рейтингів.

І те, що зараз озвучує Саліван щодо анексії Донбасу - це, в принципі, те, за що санкції не запроваджуватимуться. Тобто переміщення військ, остаточне захоплення і анексія вже окупованих територій можуть викликати за собою певні додаткові санкційні процедури, однак вони не будуть настільки знаковими і болісними для Росії.

У той же час, варіант визнання окупованих територій Донбасу російськими вирішує для Путіна внутрішні проблеми, однак не зніме ліше однієї - поставленого завдання. Бо ОРДЛО було потрібно Росії не для того, щоб забрати його собі, а для того, щоб їх на своїх умовах, дуже невигідних і згубних для України, повернути назад. І якщо Путін анексує ОРДЛО, він втратить надію на своє майбутнє втратить.

читайте такожЧому, напавши на Україну, Путін сам зруйнує свою мріюОднак для України зміни будуть незначними, адже ми і так не контролюємо ці території. Тобто доти, поки Росія не почне "сипатися" чи там не почнуться події, які змусять її домовлятися із цивілізованим світом і дати задній хід, повернути ці території Україна зможе собі лише капітулянтським шляхом. Тому для України у політичному плані, враховуючи нестійкість нинішнього керівництва країни, буде навіть вигідніше, якщо ці території будуть формально анексовані, адже у такому випадку у Зеленського буде менше спокуси, щоб заглядати в очі Путіну.

Але один ризик усе одно є, бо тоді на цій території вже офіційно з’являться російські військові. Зараз перестрілки, навіть ті провокації, які бойовики самі влаштовують, відбуваються з "ихтамнетами", а коли там стоятимуть безпосередньо росіяни, то через спровокований обстріл Росія почне нагнітати істерику і вигукувати погрози про помсту і введення військ.

І це загрожує Україні значно більшими наслідками.

Тарас Чорновіл, політичний аналітик, колишній народний депутат України, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти