Що буде, якщо рейтинг Зеленського продовжить руйнуватися

20 жовтня 2021, 20:00
Якщо рейтинг президента продовжить падіння, то він може не вийти до другого туру.
Володимир Зеленський
Президентський рейтинг Володимира Зеленського з вересня знизився на 9% / Getty Images

Київський міжнародний інститут соціології опублікував рейтинг можливих кандидатів у президенти України, згідно з яким підтримка виборцями чинного президента Володимира Зеленського істотно знизилася - зараз за нього проголосували б тільки 24,7% виборців.

Реальний рейтинг Зеленського напевно ще нижчий від того, що зараз показують, адже все залежить від вибірки і кількості тих, хто не визначився - якщо брати по всіх кандидатах, то навряд чи він вищий за 21%.

Показником його рейтингу є те, що Слуги народу не змогли висунути кандидата на вибори мера Харкова. Якби у них у вересні дійсно було 30%, як вони про це говорили, то кандидат зі старту отримав би 10%. А факт того, що кандидата не змогли знайти означає, що ситуація більш сумна.

відео дня

Плюс на подальше зниження рейтингу впливатимуть вакханалія з податковим законодавством, скандали з тарифами і "Вагнергейтом", безумство навколо депутатів - того ж Трухіна, якого вже місяць не можуть навіть опитати на предмет того, був він чи не був за кермом.

У№сі ці ситуації мають накопичувальний ефект-люди бачать, що холодильник вже перемагає телевізор. І це ще навіть не отримали платіжки.

Інші кандидати прогнозовано тримають позиції. Зокрема, п'ятий президент Петро Порошенко другий у рейтингу, що викликає занепокоєння на Банковій. Власне, закон про олігархів Офіс президента проштовхує саме заради Порошенка, адже цей закон, у першу чергу, б'є по ньому і може послабити його позиції.

Тобто Порошенка таким чином намагаються зняти з виборів. Однак тут Слугу народу може чекати сюрприз, оскільки електорат Порошенка, навіть якщо його знімуть, може не перейти до Зеленського, а, наприклад, до Кличка, який для них є більш прийнятним кандидатом (свого часу це вже спостерігалося в Києві).

читайте такожЗеленському потрібен був сенс свого президентства, і він його знайшовКрім того, птах Фенікс української політики, Юлія Тимошенко, підвищує свій рейтинг і тримає позиції з огляду на те, що зараз "її час" через ситуацію з тарифами і соціальною сферою. У зв'язку з цим вона формує єдину альтернативу Зеленському, особливо якщо говорити про соціальну політику.

Межа падіння рейтингу Зеленського, як показує практика українського політикуму - це 10%. Тобто, щонайменше, стільки виборців голосує за владу - це, як правило, або чиновники або ті, хто патерналістськи налаштовані. Але такий рейтинг - це фактично політична смерть Зеленського, яка може настати раніше, ніж він думав. Відповідно, якщо так піде і далі, то другий тур для Зеленського може виглядати сумно - він може взагалі в нього не потрапити. І тоді другий тур президентських перегонів може стати для нього непрогнозованим.

Тарас Загородній, політичний і економічний експерт, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти