Повна криза: у РФ впав потенціал виробництва танків

28 серпня 2023, 19:10
2735
Рекордну кількість танків в російські війська було поставлено в 2019 році.
Танк РФ
Танк РФ / Міноборони РФ

Потенціал виробництва танків в Росії.

Російські окупаційні війська за півтора року повномасштабної війни з Україною зазнали втрат у танках такої кількості, якої не несла Російська Федерація за весь час свого існування. Більш того, не ніс СРСР після Другої світової війни!

Знищено 4 396 ОБТ.

відео дня

З іншого боку, при таких втратах, постійно виникало питання, а які можливості у нинішнього російського ВПК по їх компенсації. Іншими словами, скільки танків російські підприємства можуть виробляти в місяць?

Перш ніж відповісти на це питання, слід знати відповідь на інший.

А саме, скільки Росія постачала у свої війська танків до повномасштабного вторгнення в Україну?

Рекордна кількість танків в російські війська було поставлено в 2019 році:

Т-72 – 217

Т-80 – 217

Разом - 434

Але в цій поставці був нюанс.

Серед поставляються танків переважно були модернізовані, з числа знятих зі зберігання або діючих, які умовно називалися в звітності "новими". А так само були просто виведені з консервації, навіть без модернізації.

Наприклад, окрема танкова рота 155-ї бригади морської піхоти сформована в 2019, отримала на укомплектування 10 танків Т-80БВ, знятих зі зберігання.

Аналогічно танковий батальйон 39-ї МСБр зі складу 68 АК.

То про що це має нам говорити?

По-перше, в Росії десятиліттями працювала прекрасна корупційна схема, коли зі зберігання знімали стару радянську техніку, ремонтували і модернізували її і здавали як "нову". Аналогічно брали вже діючу, модернізували і повертали назад з позначкою "Нова".

Так, танк, на модернізацію якого йшло до $300 тис, подавався у звітності як новий, на який з бюджету виділялося $2-3 млн.

Окрема категорія поставок це взагалі, без модернізації просто знімається з зберігання техніка, що пройшла тільки відновлювальний ремонт.

Але, продовжимо.

У 2020 російські війська отримали:

Т - 90 - 40

Т - 72 - 240 (при цьому 120 Т-72Б - зняті зі зберігання)

Т - 80 - 20

Зняті зі зберігання Т-72Б були призначені для комплектації 4 нових танкових батальйонів зі складу 127-ї і 150-ї МСД.

У 2021 вести спостереження за передачею техніки в російські війська стало складніше. Ця інформація максимально приховувалася. Наприклад, невідомо було, скільки Т-90 отримали російські війська напередодні повномасштабного вторгнення. Орієнтовно можна було сказати про передачу:

Т-72 - 90

Т-80 - 80

У будь-якому випадку, з цих даних можна зробити кілька висновків.

Перший - в Росії відсутнє повноцінне серійне виробництво танків. Практично всі російські танкові підприємства це в першу чергу ремонтні бази, але ніяк не виробничі майданчики, що підтверджує деградація технологічних процесів.

Другий - навіть у рекордний, піковий рік поставок танків, 2019-й, середній показник видачі танків становив 36 на місяць. Але, знову-таки, це не виробництво нових танків, а модернізація і розконсервація.

Тепер же, після цієї вступної частини, повернемося до наших реалій.

За різними даними у Росії зараз є можливість передавати на фронт до 150 танків на місяць. З урахуванням нинішньої інтенсивності втрат, цього достатньо для компенсації втрат впритул, або компенсації "в мінус". Тобто - її відсутність.

Очевидно, що показник в 150 танків досягається шляхом розконсервації і відправки в зону БД більш примітивних і простих в технічному плані відновлення Т-62 і Т-54/55, але морально, ставити їх в один ряд з Т-72/Т-80/т-90... Будьте ласкаві!

У той же час, модернізація Т-72/Т-80/Т-90 не йде феноменально масштабно.

Але, що найцікавіше. Показник відправки в зону БД 150 танків на місяць звучав ще в кінці 2022 і початку 2023. А не так давно, провідний алконавт всієї Росії дмитро медведєв, зазначав, що російська армія в 2023 отримає 1 600 танків. Кількість можливо когось і захопило, але по факту це 133 в місяць.

В цілому, слова Медведєва можна оцінювати по-різному, але показник 1 600 в рік і 133 в місяць, цілком корелюються з тим, що видавав російський ВПК з кінця 2022 і, що він так і не зміг наростити за весь цей час, що в черговий раз доводить факт деградації технологічних процесів.

А тому, перехід на старий радянський лом, це не тільки ознака того, що більш сучасні зразки закінчуються і в дефіциті, а й того, що виробництво не витягує потреби армії і дірки затикаються хоч чимось, хоч якось, аби ця одиниця була на полі бою, як мета, як перешкода, як вогнева точка.

На сьогоднішній день в Росії 3 основних танкових підприємства. УВЗ, який займається танками Т-72 і Т-90. "Омсктрансмаш", орієнтований на Т-80. І 103 БТРЗ в Читі орієнтований на Т-62. І все це переважно не виробництво, а саме рівень ремонтних баз.

А тому, радянських масштабів танкового виробництва від російської деградації очікувати не варто. Як показує час, вони ще у 2022 році досягли свого піку видачі танкової продукції. Саме видачі, а не виробництва. І якщо найближчим часом їм і вдасться наростити обсяги видачі, то вони, по-перше, будуть не феноменальними, а в межах варіативних 10-15%. А по – друге - якісно більш низького рівня.

Іншими словами, знищення понад 150 російських танків на місяць, створить кризу в можливості компенсації втрат і відновлення боєздатності танкових підрозділів.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти