Отримання Україною статусу "країни НАТО+": Росія наближається до фіналу

13 січня 2022, 11:25
Статус "країни НАТО+" означатиме, що Україна на півдорозі до членства в Альянсі, а, отже, шанси Росії повернути її під свій вплив зменшуються в рази.
Якщо Україні нададуть статус
Отримання Україною статусу "країни НАТО+" поховають плани Путіна з вибудовування СРСР 2.0 / УНІАН

Американські конгресмени від Республіканської партії США зареєстрували законопроект, яким пропонується визнати Україну "країною НАТО+". Мотиви Сполучених Штатів тут цілком зрозумілі: Штати не можуть поступитися Україною Росії і програти її. Сьогодні війна з Росією – це вже не наша боротьба, а боротьба США за свій світовий престиж. Якщо Штати програють Україну, вони постануть ніким, а Росія буде витирати об них ноги, тикати пальцем і сміятися. Тому для Сполучених Штатів вкрай важливо, щоб Україна залишилася в їхній сфері впливу, а не повернулася під контроль Росії. Відповідно, якщо, наприклад, Росія піде війною на Україну, США дадуть нам техніку, озброєння і боєприпаси – вони не дозволять нам програти.

Зараз триває період конкретного протистояння Заходу і Росії, яке поки що виражається в дипломатичних війнах і не перейшло в "гарячу фазу". Штатам необхідно піднімати градус протистояння: потрібно якось показувати, що Росія – агресор, що Путін – це глава держави, що становить загрозу безпеці всього світу. Війна Росії? Її вже відклали до весни.

Росія висунула жорсткий ультиматум, і США потрібно чимось відповідати на нього. От у Вашингтоні і сказали, що не розглядатимуть обмеження на вступ України до НАТО і на розміщення ударних озброєнь у країнах Європи. Але на це Росія лише повторила свій ультиматум.

відео дня

Потім "вистрілив" Казахстан, і Росія швидко ввела туди свої війська. До речі, Токаєву тепер важко буде вивести російські війська з Казахстану: росіяни, як таргани – їх неможливо вивести, їх можна тільки витравити.

Тому, щоб підняти градус, США і були змушені заявити, що визнають Україну "країною НАТО+".

Чому це так важливо і неприйнятно для Москви? Отримання Україною статусу "країни НАТО+" означатиме, що відтепер вона на півдорозі до членства в Альянсі. У цьому випадку шанси Росії повернути Україну під свій вплив зменшуються в рази. Чим ближче Україна до НАТО, тим далі вона від Росії. Адже Путін б'ється за те, щоб Україну віддали в його політичну орбіту і гарантували, що вона ніколи не стане членом Альянсу. Такі гарантії розв'язали б руки Росії, щоб домогтися зрештою лояльного українського керівництва і далі вибудовувати СРСР 2.0.

читайте такожУкраїна - головна страва в переговорному меню Заходу і Росії

Однак є одне "але" в наданні Україні статусу "країни НАТО+". Практика показує, що Україні вигідніше і надійніше отримувати озброєння за прямими договорами з США, ніж від НАТО. Адже новий німецький канцлер Олаф Шольц вже заявив, що НАТО не дасть Україні зброю, також Альянс припинив постачання зброї Казахстану. Тому що, бачте, у німців такий принцип: якщо в країні конфлікт, то ніяких озброєнь їй постачати не можна. Отримавши статус "країни НАТО+", Україна отримає заодно і головний біль у сенсі покупки озброєнь і отримання військово-технічної допомоги.

Тому прямий контракт із США нам вигідніший, аніж мати справу з НАТО: в рамковий договір зі Штатами ми можемо впихнути будь-яку зброю.

читайте такожЗагроза "великої війни": чи піде Росія в наступ на Україну в 2022 році

Втім, розмови про надання цього статусу Україні – це більшою мірою політичні ігрища. На жаль, ми не є суверенною державою – ми всього лише інструмент у руках Заходу в протистоянні РФ. Вирішуємо не ми – вирішують за нас.

Фактично сьогодні всю військову загрозу з боку Росії нівелює Україна. Вона важлива для НАТО, адже, чим сильнішою вона буде, тим більше у неї буде шансів протистояти Росії, а, значить, тим спокійніше спатиме НАТО за її спиною.

До того ж, поки тривають політичні бодання Заходу і Росії з безпеки, США перекроюють енергетичний ринок Євросоюзу (контракти США щодо скрапленого газу перевищили контракти Газпрому майже в п'ять разів, і весь флот, який перевозить скраплений газ, зараз курсує, як експреси, між Європою і США). Поки Росія буцається, і поки немає Північного потоку-2, Норвегія і США збирають максимальний прибуток. А потім Європа скаже, що Росія – нестабільний партнер, тому краще європейцям зберегти співпрацю з американцями.

Важливо відзначити, що весь переговорний процес, який почався цього тижня, побудований на очікуванні, яка зі сторін – США або Росія – дасть задню. Адже ультиматум – це останній крок перед війною. Якщо ти висуваєш ультиматум, але його не виконують, ти змушений або відмовитися від своїх вимог, або почати війну. Саме тому Штатам і важливо піднімати градус: виходить, що далі у Росії тільки один варіант – організовувати вторгнення в Україну, але їй нічим (навіть десантників у Казахстан тягнули з усіх кінців РФ, щоб набрати 3 тисячі контрактників і не посилати туди "гарматне м'ясо", тобто строковиків).

читайте такожНаступ скасовується - Росії нічим воювати

Якщо Росія захопить ще якийсь шматок української території, при цьому російська армія неминуче зазнає божевільних втрат, це викличе не тільки внутрішній соціальний вибух у РФ, але й стане ганьбою на весь світ. Якщо Росія не дійде до Києва і не поставить триколор над Банковою – це буде програш Москви... Росії це обіцяє величезні ризики.

Тому зараз для Росії настає фінал, апофеоз. Американці це знають, тому і підвищують градус. Вони чекають, що тепер скаже Росія.

При цьому в Росії почалися божевільні бродіння навколо Путіна. Погляньте хоча б на Лаврова – він дистанціювався від протистояння з США. А Лавров – це права рука Путіна. Ультиматум 17 грудня оголошував заступник Лаврова. Хто сьогодні очолює російську делегацію на переговорах? Заступник Лаврова. Де Лавров, ау? А у Лаврова вся сім'я, всі дочки й онучки, в Штатах, хіба він буде ядерну війну з США розв'язувати? Куди подівся Шойгу? Сьогодні головний герой російських збройних сил – генерал Сердюков, який свого часу Крим окупував і тепер "наводить лад" в Алмати. А Шойгу при цьому не видно.

читайте такожРосійсько-українська безнадія: чому Київ і Москва не домовляться в 2022 році

Все це вказує на те, що навколо Путіна відбуваються якісь процеси. За інсайдерською інформацією, Путін по два-три рази на день проводить наради з силовиками.

Загалом, якщо Україні нададуть статус "країни НАТО+", Росії буде просто нічим реагувати, окрім як починати війну.

Фактично цей законопроект Конгресу США змушує Росію або йти на компроміс, або йти війною на Україну. А воювати їй нічим, і військова поразка для неї буде ще страшнішою, ніж політична. У будь-якому випадку, це означатиме політичну смерть Путіна.

Крім того, зверніть увагу, що Росія послала на переговори абсолютно нових людей – вельми цікаву команду заступника Лаврова і генерала від генштабу, тобто тандем дипломата і військового. Вони постійно хамлять, ображають іншу сторону, наприклад, кажуть, що "НАТО може збирати свої манатки". Це ж розмова гопників у підворітті, а не дипломатичні переговори! Саме цим Росія буде брати.

читайте такожУкраїна для Путіна - кістка в горлі: або проковтне, або задихнеться, втративши її

Втім, США навчилися тримати удар у цьому сенсі, вони звикли до хамства і погроз Росії у стилі "ми всім по морді дамо". Штати і кажуть: "Що ж, можете дати нам "по морді", от тільки спочатку пройдіть через Україну, а потім, можливо, дістанете до нашої морди".

Олег Жданов, військовий експерт, полковник запасу, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти