Понтонний міст ні до чого: чому Україні варто почекати до кінця березня

18 лютого 2022, 08:25
Війська не можна вічно тримати на полігоні, особливо в холодну пору року, тому більше місяця гра США і заходу навряд чи триватиме.
Україна, танки
Протистояння США і заходу триватиме до кінця березня - більше країни не витримають / УНІАН

У Білорусі на території Чорнобильської зони відчуження військові перекинули понтонний міст через річку Прип'ять, який значно скорочує відстань від білоруського міста Ямпіль до кордону з Україною - зі 167 км до 96 км.

Небезпека зростає, але незначно, тому що пропускна здатність одноколійного понтонного моста дуже низька - це не шосейний міст у три смуги, по якому йдуть тисячі машин. Тут батальйон будуть півдня переправляти, тому що на понтонному мосту треба дотримуватися дистанції між машинами, щоб вона відповідала хвилі, яку ті піднімають, інакше міст розвалиться і машини впадуть у воду.

Тому один міст - це ні про що, а навести десять-п'ятнадцять таких для того, щоб організувати масоване перекидання у Росії не вийде просто тому, що у неї немає такої кількості понтонних комплектів.

відео дня

Понтонні батальйони у складі інженерних бригад можна порахувати на пальцях - тут вони просто продемонстрували свої можливості. Тим більше, що присутності важкої техніки там не спостерігається, хоча зазвичай беруть роту або батальйон для того, щоб могли потренуватися і механіки - водії, і понтонери в прогоні техніки по мосту, адже нюансів при перекиданні важкої техніки виникає дуже багато.

Але справа в тому, що "вторгненням 16 лютого" спектакль не закінчився - велика гра США з РФ триває. Вже з'явилися нові дати вторгнення - 20 лютого, потім буде 22 лютого, тому що це число симетричне, а Путін ніби як любить симетрію.

Насправді, просто не досягнуті кінцеві цілі у протистоянні, тому що на поступки не пішли ні США, ні РФ. Через що воно, ймовірно, триватиме до кінця березня.

І у зв'язку з цим Захід продовжує нагнітати - НАТО заявляє про те, що не бачить відведення військ, але при цьому з Криму йде три дивізії, які брали участь у навчаннях останні два місяці. Дві з них дислокуються у Ростовській і Бєлгородській областях і коли НАТО говорить про те, що в цих регіонах Росії триває нарощування сил, це відбувається тому, що чисельність військових збільшилася саме через повернення підрозділів до місця дислокації.

Гра триватиме, але війська не можна вічно тримати на полігоні, особливо в холодну пору року - людей треба обігрівати, годувати, техніка в'язне в багнюці. А США потрібно підтримувати градус напруги хоча б на тому рівні, який є зараз.

Я сподіваюся на краще і думаю, що після закінчення цього терміну все піде в переговорний процес. Тим більше, що на цьому наполягає оточення Путіна - той же Лавров тягне Путіна в переговори, тому що йому це вигідно.

Зараз діалог щодо обміну думками триває. І більше місяця це навряд чи триватиме, бо ні війська, ні країни не витримають. Адже возити таку кількість військ з одного кінця країни в інший - це не три копійки, не кажучи вже про те, що в ситуаціях, коли немає бойового застосування, війська деморалізуються.

читайте такожРосія готова підривати снаряди в КиєвіТому варіантів два - або сторони підуть в глибокий переговорний процес, який може затягнутися на місяці, або можуть відбутися кардинальні зміни в самій РФ, зокрема - зміна правлячої політичної еліти.

До речі, на це теж сподіваються Штати і частина країн Заходу. Тому як Путін не може домогтися поступок від Заходу і всередині Росії починають підніматися бурі і шторму, а війна "башт" Кремля набуває серйозного характеру. Навіть затримання професора Соловйова говорить про те, що група Патрушева вступила в пряме протистояння з групою Путіна, адже Соловйов - це фактично його глашатай.

Відповідно, ця внутрішня боротьба може вилитися в тихий палацовий переворот. І тоді для України може відкритися вікно можливостей - ми можемо хоча б "зіскочити з Мінська". Тому що сенс зміни політичної еліти в зміні курсу. І якщо в Росії це станеться, то є шанс все обнулити. І в цьому нас підтримають країни, які нам допомагають.

Олег Жданов, військовий експерт, полковник запасу, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти