Спроба легалізувати вкрадене, або Чому заметушився Путін

2 жовтня 2022, 08:25оновлено 3 жовтня 2022, 10:28
99 відсотків промови було присвячено критиці Заходу - тобто демонстрації того, що Путін воює не з Україною.
Путина
Путін застряг в минулому і дуже поспішає / скріншот

Виступ Путіна щодо анексії - це політінформація на задану тему. Очевидно, що російський президент настільки глибоко застряг у своїй картинці світу, в минулому, що, власне, і відбилося на годинному посланні. Зрештою, навіть Медведєв заснув. Ну і в кінці (безумовно, винні за цей ляп будуть покарані), коли всі ці "діячі", Чепушилін та інші, зібралися, став помітний "калібр національного лідера". Очевидно, що в РФ усі мають бути нижчими зростом за Путіна.

Єдиний змістовний момент у промові Путіна був про те, що Росія готова до переговорів, але вибір "народу Донецької та Луганської республік", Запорізької та Херсонської областей не обговорюється. А якщо будете намагатися відвоювати цю територію, то ми готові застосувати ядерну зброю (був більш ніж прозорий натяк про те, що США створили прецедент) і захищатися всіма силами і засобами. Усе інше - це політінформація, потік свідомості.

Путін у кінці своєї промови згадав філософа Ільїна - з 2005 року він це робить регулярно, згадував більше 10 разів, з яких 3 рази - у посланні до Федеральних Зборів РФ. Враховуючи радянський ресентимент і розмови щодо вибору і демократії, не будемо забувати про те, що Ільїн був ідеологом російського загальновоїнського Союзу - білогвардієць, який виступав за "єдину і неподільну". Тому тут, як то кажуть, або хрестик зніміть, або труси одягніть.

відео дня

Далі 99 відсотків промови було присвячено критиці заходу - тобто демонстрації того, що Путін воює не з Україною, а кинув виклик Заходу і виступає як лідер антиколоніалізму. Тут, очевидно, автори цього виступу зібрали все в купу. Причому дісталися навіть до винищення індіанців, опіумних воєн, і вперше - до бомбардувань Дрездена і Гамбурга.

Посил такий - щоб налякати Радянський Союз. Я думаю, в 1945 році Йосип Віссаріонович Сталін не заперечував проти бомбардувань Дрездена, а в 1943 році - проти бомбардувань Гамбурга і не дорікав США і Великобританії в нелюдських бомбардуваннях, адже тоді йшла Друга світова війна.

У сухому залишку - стріли, запущені на адресу Заходу. Путін звинуватив Захід у тому, що вони хотіли пограбувати, колонізувати Росію, залишаючи за кадром те, що на початку 90-х у Заходу були всі можливості для фрагментації Росії. Але тоді того, хто падв, не підштовхнули і багато в чому з абсолютно прагматичних міркувань - щоб ядерна, хімічна, біологічна зброя не розтеклася по приватних крамницях удільних князівств. Але однобокість цього виступу абсолютно очевидна на тлі того, від чиїх бомб сьогодні гинуть українські діти і хто почав війну. Все це залишається за кадром.

На жаль, наслідки будуть. Так, це спроба легалізувати вкрадене, як це неодноразово траплялося в історії. Достатньо згадати 1938 рік, аншлюс Австрії і те, чим це закінчилося для його організаторів.

Уся ця промова на тлі тих подій, які відбулися напередодні, я маю на увазі диверсію на газопроводі "Північний потік", рівносильна пострілу в Сараєво. Можливо, Путін підвищує ставки.

Рекомендуємо:

Але критично помітний поспіх, з яким все розгортається. Адже якщо йти за процедурою, то "прийняття республік" розтягувалося б на два тижні. І все це почалося після повернення Путіна з Самаркандського саміту ШОС, а також подій на Південному Кавказі. Тобто коли Вірменія як член ОДКБ побачила повну марність перебування в цій організації, бо бойові дії виявилися перенесені на територію Вірменії, але Путін злився. Де-факто це означає, що Росія неминуче буде втрачати свій вплив на Південному Кавказі. Плюс самаркандський саміт, де Путін виглядав як сторонній на чужому святі життя - домінував там Сі Цзіньпін і всі були більше орієнтовані на китайського лідера. А це - показник того, що РФ поступово буде витіснятися і з Центральної Азії.

На тлі військових поразок в Україні важливий момент, коли диктувати порядок денний в РФ стала партія війни. Очевидно, що якісь пертурбації в Кремлі відбулися.

Очевидно, що Володимир Володимирович вбив собі в голову думку про те, що він досить сильний, що може не дотримуватися правил, а переписувати їх. Але йому доведеться зіткнутися з жорсткими реаліями, перш за все - в економіці і на полі бою.

Так чи інакше, маппет-шоу, яке ми побачили, може виявитися кульмінаційною точкою. Існує версія, що Сі Цзіньпін і Моді поставили Путіну дедлайн до 15 листопада закінчити з війною. Я на це дивлюся зі скепсисом, але, як би там не було, події почали форсуватися саме після самаркандського саміту. До цього дати "референдумів" переносилися і називалися різні, аж до 4 листопада. Далі все пішло вскач.

На жаль, для України ті рішення, які ухвалюються в Москві, матимуть наслідки, масштаб яких ми навіть до кінця не усвідомлюємо. По суті, якщо до цього моменту, на початку лютого, мови про анексію не було - мовляв, обмежимося "ЛДНР" і Кримом, то мені здається, що тут вже мова йде про повномасштабну війну на знищення України. Думаю, незабаром надійде ультиматум покинути "територію РФ", що, природно, буде проігноровано. І нас неминуче чекають дуже гарячі осінь і, можливо, початок зими.

Андрій Золотарьов, політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор", спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти