Спроба оживити міф: як Росія засудила себе до повторення долі Югославії

6 квітня 2022, 14:37
Путінські солдати принесуть війну до самої Росії. І загасити цю пожежу буде нікому.
Кремль
Кремль робить усе для повторення Росією долі Югославії / Reuters

Уважно спостерігаємо за пропагандою ворога. Крім огидних спостережень-наприклад, відвертих нацистських закликів до геноциду українців частини високорангової пропаганди - є й трохи інші. Вони швидше забавно-іронічні.

У мене до цієї фази війни було три категорії російських ломів для вивчення. Це:

  • Російські ліві (які звинувачують Україну в "нацизмі", але і російський режим не люблять за відомо який крен);
  • Російські ультраправі (як близькі до Кремля, так і його критики);
  • Російські сталіністи.

Їх усіх до війни ріднило щось спільне.

відео дня

Один загальний наратив. Зло для України несе Захід. У Заходу є план для України-пустити її шляхом Югославії. Розколоти на частини, зробити буфером між собою і Росією. Український народ в заручниках у американців і їх маріонеток. Після України вони візьмуться за Росію. Тому Україну треба врятувати від Заходу.

Російська "велика" пропаганда теж цю тезу використовувала. Але ці люди, на відміну від Соловйова, вірять в це абсолютно точно щиро. І ними ця теза відпрацьовувалася куди довше і глибше. І у них тепер риторика змінилася.

І ці категорії, і велика пропаганда виходили з того, що все в Югославії було добре, поки туди не влізли американці. А потім вона почала розсипатися. І всі звірства-це інсинуації і"постановка". Так, Цей наратив Лаврова-Пєскова про постановку в Бучі - теж саме, що говорив Караджич про Сребреницю.

Чому ці люди весь час переносили досвід Югославії на Україну? Тому що вони чомусь вважали Україну такою ж мозаїкою, якою була Югославія. Що тут живуть якісь різні групи і категорії людей, і що страшні "бандерівці" - меншість, покликана підірвати Україну зсередини.

Проблема цих людей, як завжди, в тому, що вони дуже вибірково сприймають і споживають інформацію. Вони переплутали нашу двомовність і багатоконфесійність з релігійно-етнічним коктейлем, який існував на Балканах і був багато в чому абсолютно штучно створений після Першої світової війни. Вони реально, як і частина "великої" пропаганди, вірили, що Україну склепали штучно.

читайте такожУ Росії влада затріщала по швах: як війна в Україні запустила руйнування режиму ПутінаТому їм дуже важко зрозуміти, що ніяких передумов для "громадянської війни" за югославським сценарієм в Україні ніколи не було. У нас ніколи за 23 роки незалежності (до 2014 року, року початку війни) не було жодних суттєвих релігійних, етнічних чи глибоких політичних конфліктів між громадянами. Конфлікти "громадяни-держава" - були. А між громадянами - не було. Тому що різні голосування на виборах - не конфлікт, а політика.

Передумов для війни за югославським сценарієм не було настільки, що" громадянську війну " довелося штучно створювати Гіркіну та іншим російським найманцям. А потім придумувати фейки, що Польща хоче у нас забрати Захід. І підбивати Угорщину" претендувати " на наше Закарпаття. Щоб хоч якось міф про Югославію оживити. Але марно.

За ці 8 років єдиним досягненням Росії на фронті перетворення України на Югославію став рекордний темп формування української політичної нації. Нації, яка за монолітністю швидше ближче до французів 1914, поляків 1920 і британців 1940, а не до "югославам" або самим росіянам.

Навіть якщо Росії якимось дивом вдасться утримати щось із захопленого, це не змінить нічого глобально. Тому що не триватиме довго. І закінчиться вже в осяжній історичній перспективі поверненням як мінімум окупованого до 24 лютого Донбасу і Криму.

Чому? Тому що в одному всі ці дрібні і великі імперці, сталіністи і пропагандисти не помилялися. Сама Росія дійсно ризикувала до 24 лютого, а тепер неминуче повторить долю Югославії.

І якщо соловйови і скабєєви почали прямо погрожувати Україні геноцидом, то "ідейні" почали впадати в цілком щиру паніку: вони розуміють, що війна відрикошетить в саму Росію руйнівно, нехай - можливо - і не відразу.

І не тому що колективний Захід готує їй якусь трагічну долю або підступний план. А тому що вони самі зробили все, щоб отримати цей самий "югославський сценарій" в Росії. На кожному повороті роблячи неправильний вибір.

Тому що у "югославського сценарію" - кривавого розпаду багатонаціональної і багатоконфесійної країни на шматки - було кілька абсолютно реальних причин, яких не було в Україні, але які цілком можуть за аналогією з Югославією виникнути або вже є в Росії:

  1. глибока економічна криза, яка почалася разом з кризою всього радянського блоку;
  2. тривалий вакуум влади і політична криза після смерті диктатора Тіто в 1982 році;
  3. зрослий радикально Сербський шовінізм - і спроба придавити національні "околиці" і релігійні меншини.

Країна поступово занурювалася в хаос беззаконня і злиднів.

Реакцією на все це було бажання вийти зі складу Югославії на початку Словенії та Хорватії, а потім Боснії, Македонії, Косово (яке було автономією у складі самої Сербії) і - зрештою - Чорногорії. І якщо Словенії та Македонії вдалося вийти зі складу Югославії порівняно безболісно - Словенія переконливо перемогла в короткій війні за незалежність, а Македонія порівняно тихо пішла, то всі інші країни воювали за свою незалежність за повною програмою.

Чому я впевнений, що "югославський сценарій" з великою часткою ймовірності чекає Росію? Занадто багато факторів сходяться в одному місці. Занадто багато передумов.

Режим старіє. Його військова міць тане в Україні і в результаті божевільної інституційної корупції. Санкції підривають можливість відновити армію після війни, а економіка перебуває в системній кризі.

читайте такожРосія загине, вже гине: Чому Україна вціліє у війні і посилиться як державаПалахкотіти може в будь-який момент і в будь-якому місці. Бунт Еліт. Раптова смерть Путіна від будь-якої причини в найближчі роки. Економічний занепад. Етнічний або релігійний конфлікт. Бажання Сибіру продавати свої ресурси самостійно (ой, суб'єктивізація може відбутися дуже швидко, навіть швидше ніж багато хто думає). Активізація радикальних ісламістів на Кавказі або десь у Поволжі. Весь світ і вся Росія бачать, що режим далеко не такий міцний і ефективний, як показує телевізор.

А далі-ефект доміно.

Ні, це не станеться завтра. Але це може трапиться через 5 років або через 10. Вже після того, як війна в Україні закінчиться. Але путінські солдати принесуть її в саму Росію. І загасити цю пожежу буде нікому. І російська гниль-пропагандисти і переконані палії війни - відчувають це своїм нутром.

Вони отримають все те, що хотіли влаштувати у нас - справжню громадянську війну і справжній крах держави. І до всього цього призведе їх дурість, жадібність, жорстокість і непомірні амбіції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти