Пора припинити називати те, що у нас є, "судовою системою"

30 серпня 2021, 06:31
Судова система сумлінно і успішно відстоює чесно заслужену репутацію нереспектабельною і корумпованою зверху до низу.
Молоток, суд
Працюючого суду в Україні немає як інституту / УНІАН

Реформа судової системи виходить з принципу самоврядування судової системи, щоб система могла саморегулюватися в тому напрямку, в якому їй подобається.

У цьому підході я бачу концептуальну помилку: не з того принципу почали. Починати потрібно було з розуміння, який саме результат і для кого повинна видавати судова система. За ідеєю, таким результатом має бути респектабельне правосуддя. І регулювати судову систему повинен той, хто є споживачем цього результату.

А це не сама судова система. Це громада.

відео дня

Звідси випливає, що реформа судової системи повинна бути пов'язана з реформою місцевого самоврядування та децентралізації. Наприклад, через розвиток інституту мирових суддів, що обираються громадою для прийняття судових рішень всередині громади. Такий інститут повинен вводитися паралельно з передачею функції охорони правопорядку і виконання судових рішень від центральних міністерств до місцевих служб, які контролюються і оплачуються безпосередньо громадою.

Зараз у нас картина "судової реформи" в принципі інша: судова система сумлінно і успішно відстоює чесно заслужену репутацію нереспектабельною і корумпованою зверху до низу. Ви все ще сподіваєтеся, що кримінальне коло може перетворитися на осередок права через самоврядування? Багаторічна практика показала, що ці надії безглузді. Самоврядування просто дає кримінальній структурі можливість вибудувати додатковий захист від спроб її змінити.

Нам, по суті, пора припинити називати те, що у нас є, "судовою системою". Потрібно просто виразно визнати, що працюючого суду у нас немає як інституту. Серія рішень РНБО за кримінальними напрямками - це і є таке фактичне визнання, але потрібна ще й пряма категорична констатація.

Заодно можна буде припинити популярну при будь-якому президенті (навіть при Януковичі) демагогію, що у нас нібито "демократична держава" і "у нас є суд, який вирішує такі питання". Раз вже суду у нас немає, то і демократичної держави теж - яка ж демократія без верховенства права. У нас держава перехідного типу - від корупційно-олігархічного до чогось більш пристойного. Громада вважає, що до демократії. Держава на словах погоджується, але на ділі кроків до реальної демократії робить вкрай недостатньо.

читайте такожСудовій реформі в Україні бути: парламент підтримав закон про обрання членів ВРП

Стан, репутація і результати "реформування" судової системи демонструють це цілком наочно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти