Пора виходити з логіки РФ: не існує окремих проблем Криму і Донбасу

22 лютого 2022, 14:40
Україна може і повинна запропонувати нашим партнерам подивитися свою позицію і перестати "дивитися на окремі дерева" - побачити нарешті ліс.
Путін, ЛДНР
Путін підписує документи про визнання ЛДНР / Reuters

Після анексії Криму і початку агресії на Донбасі Російська Федерація зробила все можливе, щоб розвести ці два поняття за різними кейсами. І була успішна: ми окремо говоримо про Крим, окремо про Донбас. Причому по першому пункту, до недавнього часу, швидше мовчали. Але і зараз є Кримська платформа (без реального наповнення поки що) і Нормандський формат. Наші зовнішні партнери вважали і вважають такий підхід зручним і адекватним. Але давайте розглянемо проблему з точки зору логіки.

Визнання так званих "ЛНР" і "ДНР" докорінно змінює ситуацію. Згадаймо: у Криму був референдум про нібито "незалежність", оголошення такої і прохання "незалежної держави" включити її до складу Росії. Всі три етапи вмістилися в один день. Але вони були.

читайте такожВизнання "ЛНР / ДНР": перемога чи програш ПутінаЩо сталося на Донбасі? Нібито "референдум" про проголошення незалежності, визнання з боку РФ. Ті ж кроки, але рознесені в часі.

відео дня

І, нарешті, найголовніше. У Криму знаходяться російські війська під "своїм прапором". Російські війська "під своїм прапором" введені і на Донбас.

Однакові умови, просто ОРДЛО не дійшли до третього етапу. Точніше, Кремль вирішив відкласти фінал.

Для нас ситуація повинна бути ясна: кейси однакові, тільки на різних етапах реалізації. Відповідно поділ тем Криму і Донбасу сьогодні є нераціональним нерозумним і неадекватним позиціонуванням з боку тих чи інших політичних сил як в Україні, так і за її межами. Українська держава повинна нарешті прямо заявити, що не існує окремих "проблеми Криму" і "проблеми Донбасу". Є факт російської агресії і ця агресія поширюється як на одну територію, так і на іншу. Її прояви ідентичні. І вирішення питання Донбасу неможливе без вирішення питання Криму (хоча б з точки зору кордонів по Азовському морю). Як, власне, і навпаки: питання Криму не вирішуємо без питання Донбасу.

Перехід на єдину позицію, замість спроб дивитися на два різних явища запізнився на кілька років. Але зараз ситуація стала очевидною з точки зору навіть зовнішніх ознак. Тому Україна може і повинна запропонувати нашим партнерам подивитися свою позицію і перестати "дивитися на окремі дерева" - побачити нарешті ліс.

читайте такожУкраїна-це Нічна варта цивілізаціїТакий підхід обнуляє Мінський формат, вимагає нового сенсу в Кримській платформі, або пошуку нових конфігурацій для політичних консультацій. Суть - розгляд російської агресії як єдиної політики.

Такий підхід можна назвати небезпечним, ризиковим. Адже частина наших партнерів буде категорично проти. Але в теперішній ситуації чи не більшим ризиком є надія на партнера, який готовий діяти в російській логіці за важливими для нас напрямками. Домовитися по малому, але поступитися Кремлю глобально. Простіше відразу почути від такого партнера "ні", ніж "глибоку заклопотаність" в момент, коли потрібні будуть різкі і рішучі дії. Така ясність, з точки зору раціональної політики, як мінімум, більш безпечна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти