Порошенко дозволяє собі більше, ніж будь-який інший політик

29 травня 2021, 08:30
П'ятий президент розуміє, що йому нічого не загрожує, а тому він може дозволити собі не з’являтися на допити.
Петр Порошенко
Петро Порошенко на Донбасі / Facebook Петра Порошенка

Саму поїздку Порошенка на Донбас і те, що він привозив бійцям полуницю я би не критикував, бо у піарі критикують лише тих політиків, які комусь не подобаються.

Інша справа, що своєю поїздкою він фактично прикрився від чергової неявки на допит у СБУ. Тобто тут благою справою прикривають небажання підкоритися закону.

Очевидно, що будь-який громадянин, який би не з’явився на допит в СБУ, Генпрокуратуру, МВС міг би очікувати на якісь санкції. Тобто Порошенко розуміє, що йому нічого не загрожує, а тому він може дозволити собі не з’являтися на допити.

відео дня

Тим більше що справи, відкриті щодо Порошенка не виглядають такими, що відкриті для досягнення результату. Таке враження, що між владою і Порошенком насправді існує таємна домовленість і фактично йде гра у піддавки. Тобто для суспільства створюють ілюзію про те, що проти Порошенка відкриваються справи (а зважаючи на те, що у Порошенка такий захмарний антирейтинг, це багатьом подобається). У той же час, усі ці справи або невдовзі закриваються, або не мають реальної судової перспективи - чи то вони відкриті за обставин, які не можна довести, чи то навмисно розвалюються самими силовими відомствами.

Ці домовленості можуть бути зумовлені кількома чинниками.

Перший - вплив Порошенка на вулицю. Свого часу, у перший рік президентства Зеленського активно поширювалися інформація щодо фінансування структурами, наближеними до Порошенка, вуличних акцій протесту. Владу вони непокоїли і вона їх відверто боялася. Тому однією з домовленостей могло бути стримання фінансування.

Другий - час від часу ми бачимо, що за владу голосують ті чи інші фракції. І це може бути не тільки умовно дружні групи "Довіри" і "За майбутнє", а й "Голос", "Батьківщина", ОПЗЖ, а іноді навіть і ЄС (як у випадку з ринком землі).

читайте такожУ Порошенка різко відповіли Зеленському на "вирок" і вибухнули звинуваченнямТретій - відносини Порошенка із Заходом. Деякі із західних політиків можуть бути незацікавленими у реальних кримінальних провадженнях щодо Петра Олексійовича, які були б доведеними до логічного завершення.

Четвертий - спільні економічні інтереси. Як у Порошенка економічне збагачення було одним з його інтересів під час його перебування у владі, так і поступово на цю ділянку входять і представники якщо не найвищого ешелону влади, то, принаймні, її середньої ланки.

П'ятий - корупціогенність усього українського політикуму. Адже за умов посадки топ-політика, інформація може стосуватися сфери чиновників, інших політиків, бізнесменів тощо. Тобто у даному випадку може бути незацікавленість усього українського політикуму і державного апарату.

І Порошенко це теж розуміє, тому і дозволяє собі більше, аніж собі можуть дозволити не лише звичайні громадяни, а й інші політики.

Олександр Доній, політичний аналітик, голова Центру досліджень політичних цінностей, колишній народний депутат України, голова мистецького об'єднання "Остання барикада", спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти