Порти на замку: що означатиме для Росії заборона ЄС на страхування танкерів

1 червня 2022, 15:37
Європа не може ввести ембарго на постачання російської нафти в танкерах в інші країни, але може створити серйозні труднощі такій торгівлі.
Нафта, Норвегія, море, платформа
Євросоюз заборонив страхувати танкери з російською нафтою - ЗМІ / Reuters

Великобританія і ЄС домовилися про заборону на страхування танкерів, які перевозять російську нафту, повідомляють The Wall Street Journal і Financial Times. За даними ЗМІ, Москві буде закритий доступ на основний страховий ринок Lloyd's of London.

Це вкрай дієвий захід, різко звужує можливості морської торгівлі, а саме танкерні перевезення нафти зараз підпали під санкції "шостого пакету". Нюанс в тому, що Європа не може ввести ембарго на постачання російської нафти в танкерах в інші країни, але ось створити серйозні труднощі — такій торгівлі дуже навіть може.

Відмова в страхуванні морського перевезення не може заборонити однозначно торгівлю російською нафтою, наприклад, з Індією або Китаєм, але так просто прийти в порт і встати на розвантаження такий танкер не зможе — власник порту не стане ризикувати своїм бізнесом через одного конкретного танкера, а правила морської торгівлі в даному випадку однозначні: немає страховки - немає доступу в порт.

відео дня

Ринок страхування - глибоко інтегрована система. Взаємні перестрахування фактично роблять все Страхове співтовариство учасником будь-якої угоди. І якщо найбільші страховики не стануть страхувати ті чи інші вантажі або перевезення, то й інші страховики, не рахуючи зовсім вже ризикованих, теж не братимуть участі в сумнівних операціях.

І з тієї ж причини-ніякої куш не варто того, щоб ставити на кін весь бізнес. Тому навіть якщо російським трейдерам і вдасться застрахувати конкретну перевезення, це буде, по-перше, набагато дорожче, ніж "звичайним" чином, а, по-друге, не факт, що з такою страховкою можна буде увійти в будь-який порт. А значить-доведеться перевантажувати нафту десь в морі, розводити її іншою нафтою і проводити інші "сірі" операції, що істотно знизить прибутковість такого бізнесу і звузить можливості і обсяги.

читайте такожЄвропейці прогнулися: що буде з російським газом в ЄвропіІ в цьому сенсі домовленості Великобританії і ЄС носять досить серйозний характер.

Ель Мюрід, військовий експерт, блогер

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти