Наслідки війни для Росії будуть страшними

13 листопада 2022, 06:21
У разі різкого ослаблення Росії на неї чекає зовнішнє управління - на країну посилить свій вплив Китай.
Володимир Путін, Ілля Куса
Наслідки війни для Росії будуть страшними, вважає Куса / Вікіпедія, Facebook Ілля Куса

Війна в Україні призвела до зникнення пострадянського простору в тому розумінні, до якого ми звикли. Пострадянський простір - це країни колишнього Радянського Союзу, на які Росія має ексклюзивний вплив. Цього більше не буде. Пострадянський простір плавно трансформується в постросійський простір, де Росія буде однією з держав, без ексклюзивного монопольного впливу на країни.

По-друге, війна в Україні призвела до руйнування старої європейської архітектури безпеки, яка формувалася на базі домовленостей 70-90 років. Стало очевидно, що всі ці домовленості не мають сенсу: вибудувана архітектура безпеки не спрацювала, бо не змогла запобігти великій війні в Європі.

Швидше за все, нова система включатиме в себе більше держав, в тому числі й Україну, країни пострадянського простору, Центральну Азію. Тобто нова архітектура європейської безпеки буде євразійською, ширшою. Буде очевидною необхідність включити в цю систему не тільки Європу, а й інші не західні країни, щоб запобігати війнам і конфліктам.

відео дня

По-третє, війна багато в чому прискорила процес глобальної рецесії. Пандемія Covid-19 прискорила неминучий наступ третьої хвилі світової фінансової кризи, яка почалася ще у 2008 році.

По-четверте, підсумки війни в Україні будуть впливати на визначення правил гри в майбутньому новому світовому порядку, який, швидше за все, буде біполярним (Китай і США) на самому верху, але з сильними регіональними центрами-полюсами під ними.

При цьому наслідки для Росії будуть страшними, бо, по-перше, вона все більше скочуватиметься в тоталітаризм, за яким неминуче прийде або розвал, або демократизація з ризиком повернення тих порядків, які були.

Тобто умовна веймаризація Росії, як це було у Веймарській Німеччині: ніби як після Першої світової війни прийшов новий демократичний уряд, але він був слабким, і його швидко знесли більш радикальні елементи. На Росію чекає щось подібне. Також її чекають роки кризи і переосмислення самої себе.

Крім того, в разі різкого ослаблення Росії на неї чекає зовнішнє управління. Але, скоріше, на Росію посилить свій вплив Китай, ніж США.

Однак це не те зовнішнє управління, як у нас його розуміють. Китай сильно впливатиме на російську економіку і політику. Росія буде начебто сама по собі, але не зможе не озиратися на позицію Китаю. Буде ситуація, схожа на Казахстан.

Ілія Куса, експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти