Потенціал виробництва артилерії в Росії обвалився

30 серпня 2023, 06:28
1050
Згідно з даними Генштабу ЗСУ за час повномасштабної війни було знищено 5 425 од. ствольної артилерії та 730 РСЗВ.
Артилерія РФ
Артилерія РФ / Колаж Главред, фото Вікіпедія, pixabay

Артилерія як була, так і залишається важливим елементом при веденні як наступальних, так і оборонних дій. І практично вся наступальна і оборонна, тактика і стратегія російської армії, мають пряму залежність від артилерії.

У свою чергу, за півтора року повномасштабної війни в Україні, російський артилерійський потенціал значно деградував. Не можна сказати, що кількісно, але якісно – безумовно.

Згідно з даними Генштабу ЗСУ за час повномасштабної війни було знищено 5 425 од. ствольної артилерії та 730 РСЗВ російських окупантів. Проте, росіяни продовжують активно використовувати артилерію, отже, вона у них все ще є в достатній кількості. Тоді виникає питання, скільки вони можуть виробляти артилерії, щоб продовжувати нею насичувати зону бойових дій і далі?

відео дня

Дану тему я почну розглядати з огляду, аналогічного попередньому матеріалу "потенціал виробництва танків в Росії", з розкриття питання про те, скільки російська армія отримувала артилерії до початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Заздалегідь зазначу, що верифікація інформації щодо поставок артилерії в російські підрозділи в минулі роки ускладнювалася тим, що дані часом носили розрізнений і неточний характер. А тому говорити про те, що це повний обсяг поставок не беруся, але загальне уявлення про постачання вони все ж дають.

Так само, окремо зазначу, що в поставках артилерії дуже часто використовується термін "нові", хоча в дійсності мова йде про модернізацію старої установки, знятої зі зберігання або перебувала вже в строю. В першу чергу ця маніпуляція стосується САУ "Мста-З", завдяки чому одну і ту ж установку могли двічі модернізувати і двічі на ній відмити бюджетних коштів як за "нову".

2018

  • 12 гаубиць 2А65 "Мста-Б", знятих зі зберігання, було передано в 254-й мотострілецький полк 144-ї мотострілецької дивізії.
  • 12 гаубиць 2А65 "Мста-Б", знятих зі зберігання, було передано в 59-й танковий полк 144-ї мотострілецької дивізії.

2019

  • 18 САУ 2с19м1 "Мста-З " було передано в 11-й окремий танковий полк.
  • 12 САУ 2С19М1 "Мста-З" було передано в 856-й самохідно-артилерійський полк 144-ї мотострілецької дивізії.
  • 18 САУ 2С19М1 "Мста-З" було передано в 99-й самохідно-артилерійський полк 3-ї мотострілецької дивізії.
  • 18 САУ 2с19м1 "Мста-З" було передано в 288-у артилерійську бригаду.
  • 18 САУ 2С19М1 "Мста-З" було передано в 227-у артилерійську бригаду.
  • 18 САУ 2с19м1 "Мста-З " було передано в 291-у артилерійську бригаду.
  • 12 знятих зі зберігання гаубиць Д-30 було передано в 177-й полк морської піхоти.

2020

  • 8 САУ 2с35 "коаліція " були передані в 400-й самохідно-артилерійський полк 90-ї танкової дивізії.
  • 12 САУ 2С19М2 "Мста-СМ" були передані в 227-у артилерійську бригаду.
  • 10 САУ 2С19М2 "Мста-СМ" були передані в 856-й самохідний артилерійський полк 144-ї мотострілецької дивізії.
  • 10 САУ 2С19М2 "Мста-СМ" були передані в 391-й (самохідний) артилерійський полк 150-ї мотострілецької дивізії.

Примітно те, що в 2020 році планувалася поставка більше 35 нових машин 2с19м2 "Мста-СМ", але план повністю виконати не змогли, недопоставивши 3 САУ. Тобто, не подужали виробництво / модернізацію 2-3 САУ в місяць?

12 гаубиць 2А65 "Мста-Б" були передані в артилерійський дивізіон 291-го мотострілецького полку 42-ї мотострілецької дивізії. Примітно, що ці 12 буксируваних гаубиць, повинні були замінити виводяться на зберігання САУ 2С1 "Гвоздика".

Разом з тим, відомо про постачання протягом 2020 року 52 одиниць ствольної артилерії в російські війська.

Скільки-небудь зрозуміла і заслуговує довіри інформація за 2021 рік практично відсутня. Наприклад, відомо про плани поставок в 2021 році 35 одиниць РСЗВ "Торнадо-Г" і 152 мм САУ "Мста-СМ", але без будь-якої конкретизації, або це загальна кількість, або по 35 кожного типу артилерії.

Власне, як можемо бачити, піковим по поставках був 2019-й і не дивно, адже аналогічна картина була і з поставками танків. Але навіть цей піковий рік показав передачу в російську війська 114 одиниць ствольної артилерії, або 9-10 ОД на місяць. Правда, слід уточнити, що велика частина з переданої артилерії – це САУ "Мста-С" - 102 од. або 8-9 ОД. на місяць.

Окремо хочу відзначити, що з "Мста-З" був вельми показовий експортний скандал свого часу.

Так, виробник даних САУ АТ "Уральський завод транспортного машинобудування" (АТ" Уралтрансмаш") за 2014 рік зазнав збитків у зв'язку зі зривом поставок до Іраку 152-мм САУ 2С19 "Мста-З".

В цілому, про складнощі виробництва САУ в сучасній Росії, особливо після введення санкцій, було відомо і періодично, ця проблема деградації технологічних процесів проявляла себе в подібних скандалах, пов'язаних зі зривом поставок закордонним замовникам.

Тобто, технічні та технологічні можливості виробництва у Росії до початку повномасштабного вторгнення не дозволяли виробляти десятки САУ "Мста-З" на місяць, а вироблені 8-9 самохідок не всі були новими, побудованими з нуля, а представляли собою модернізацію наявних заділів.

У свою чергу, виробництво артилерії в період повномасштабної війни повинно було пожвавитися, щоб забезпечувати фронт необхідною кількістю стволів, з урахуванням втрат і їх компенсації. І це дійсно так. Протягом 2022 року російський ВПК підвищив поставки у війська до 200 одиниць артилерії на місяць, а в пікові моменти навіть до 300 одиниць!

Але, в цьому різкому зростанні поставок був нюанс. Це були не нові зразки артилерії і навіть не САУ, а переважно знімаються з консервації буксирувані гаубиці. Тобто та категорія, яку можна в найкоротші терміни привести в боєздатний стан і відправити в зону БД. Але при цьому, насичення фронту буксируваними гаубицями в значній мірі знизило мобільність російської артилерії і в рамках контрбатарейної боротьби стало ахіллесовою п'ятою Рів.

У підсумку, в травні 2023 втрати російської ствольної артилерії перевищили 500 ОД на місяць, а починаючи з червня, середній показник втрат становить 600 од. російський ВПК в таких умовах не здатний компенсувати всі втрати навіть зняттям зі зберігання виключно буксируваних гаубиць і артилерійський потенціал Рів поступально йде в мінус.

З урахуванням того, що виробництво сучасних САУ в Росії проходить низькими темпами, якісного зміни в артилерії у рів очікувати не варто, а це значить, що високий рівень втрат збережеться.

Замкнуте коло. Здавалося б, високий показник поставок артилерії на фронт, виявляється недостатнім не тільки для вирішення проблеми компенсації втрат, але і безпосередньо впливає на зростання цих самих втрат.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти