Чого чекати від Франції та Німеччини після "наїздів" Данілова

8 червня 2021, 08:37
З інфантильними лідерами перемовин не ведуть – їх, у ліпшому випадку, повідомляють про результати.
Чого чекати від Франції та Німеччини після 'наїздів' Данілова
Голова РНБО Олексій Данилов заявив про притягнення Франції та Німеччини до відповідальності за російську агресію в Україні / УНІАН

Після заяв Зеленського про те, чому Україна досі не в НАТО та як для цього не постаралися Байден і Трамп, або як Німеччина нам не дала того, що треба, які звучали не один раз і раніше вже викликали негативний ефект, Данілов, із його заявами у бік Франції та Німеччини, міг підхопити цей тренд. Бо Данілов, зважаючи на його відверту "шаріковщину" – просто рубака-виконавець, який може виконувати різні схеми, не надто задаючись їх наслідками.

Не думаю, що на слова голови РНБО буде якась реакція. Для європейських політиків реагувати на відверто провокативні заяви – це погана ситуація. Наприклад, до таких провокацій про нібито невиконання певних зобов’язань перед Польщею (хоча насправді ніхто їх на себе не брав) часто вдається польський президент Анджей Дуда, однак на його заяви реагують завжди. Бо з Польщею рахуються, а з Україною – вже ні, адже заяви, які звучать з України, перестали будь-кого цікавити.

Чи не останній європейський лідер, який ще відчуває якісь зобов’язання перед Україною – це канцлерка Німеччини Ангела Меркель. Але Зеленський наніс по ній, чи то навмисне, чи то від немудрості, набагато більше образливих заяв, аніж по будь-кому іншому. Зокрема, незадовго до зустрічі з Макроном, Зеленський заявляв про те, що саме Франція має основну роль у ЄС, німецькі дипломати розцінили сприйняли це як плювок у бік Меркель. Як наслідок, тоді Меркель навідріз відмовилася від особистої зустрічі з Зеленським і підключилася на півгодини задля розмови лише після розмови з Байденом.

відео дня

Після того, як Меркель піде, з німецької політики піде і сприйняття у німецькій політиці розуміння про якісь зобов’язання перед Україною. І незалежно від того, що говоритимуть Зеленський чи Данілов, це просто перестануть чути.

Єдина можливість порятунку тут – у можливій перемозі "зелених" у Німеччині, які мають трохи інші погляди. Але, з іншого боку, і вони прямо не висловлюються щодо України.

Макрон, який раніше погодився на зустріч із Зеленським, після зустрічі у Парижі також втратив інтерес. Бо коли відбувається зустріч двох лідерів, після якої вони разом не виходять на брифінг – це погана ознака для країни.

читайте такожПівнічний потік-2 добудовують: чому Європа насправді нам "не повинна"Тож найголовнішим результатом усіх заяв голови РНБО Олексія Данілова у бік Німеччини і Франції у майбутньому стане втрата Європою цікавості до України. Бо з інфантильними лідерами перемовин не ведуть – їх, у ліпшому випадку, повідомляють про результати. І для того, щоб робити такі заяви, треба не блефувати, а мати за собою відповідну потугу.

Поведінка Зеленського, і в ставленні до Північного потоку-2, і до переговорного процесу у Нормандському форматі для західних лідерів не до кінця зрозуміла. Тому навряд чи Нормандський формат знову збереться у повноцінному вигляді - фактично ми втрачаємо цей майданчик, бо формат рівня політичних радників став дуже слабким і там ми програємо "в суху". Та і який сенс, якщо керівник країни, на захист якої вони мають виступати країни-союзники, робить постійні заяви про незадоволеність їх роботою і демонстративно їх принижує?!

Тарас Чорновіл, політичний аналітик, колишній народний депутат України, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти