Приводи для безпорадної істерики Путіна: як Україна вислизає з кремлівських лап

22 червня 2022, 14:11
У Путіна і Росії почалися неприємності, причому відбуваються вони одна за одною.
Щоб покінчити з Путіним, НАТО знадобиться два тижні
Путін хотів розділити світ, як пляшку горілки, на трьох/ УНІАН

Найбільш характерною рисою сучасного світу є стрімка динаміка подій. 2022 рік увійде в світову історію, як ключовий для тектонічних розломів і змін в архітектурі геополітики, світопорядку і міжнародної безпеки – на сотні років майбутнього людства.

Подібні процеси мають кілька фаз і завжди протікають у світовому контексті загострення взаємин на цивілізаційному рівні.

Розхитаний колишній світопорядок надалі не може гарантувати людству колективну безпеку. Існуючі союзи та альянси, міжнародне право та інститути безпеки потребують суттєвих змін. Трагедія воїн, людські жертви, сотні мільйонів покалічених людських доль, руйнування країн і міст, голод і масова міграція – ці явища в усі часи супроводжували радикальні зміни світопорядку. У підсумку, все нежиттєздатне відмирає і відсівається. Контури геополітичної карти знаходять нову картину. Останній раз це сталося після Другої світової війни в 1945 р.

відео дня

Масштабне полотно нової картини світу пишеться щодня на наших очах широкими мазками безлічі акторів і подій. Охопити і викласти стратегічну суть складних історичних і сучасних зовнішньополітичних процесів... Виділити в їх масиві головні тренди для сучасності і майбутнього – завдання досить непросте.

Каталізатором тектонічних світових процесів у XXI столітті став Путін. Людина з амбіціями Господа вершити долю людства. Але з можливостями сіренького маленького філера царської охранки і зі слабеньким розумом горезвісного діда Щукаря в шолохівській "Піднятій цілині". Коли така людина береться за справу, в історію вона, як правило, не входить, а вляпується. Перебудова світу - не та діяльність, де може домогтися успіху вузьколобий тиран-деспот і егоїст-комплексант, що гостро потребує психіатричної допомоги.

Захотілося Путіну поваги тільки тому, що у нього є ядерні причандали. Для середовища гопників це норма світогляду. Там, щоб поважали, зобов'язані боятися. Однак неможливо ліпити весь світ за лекалами і поняттями кримінальної субкультури. Досить, що путінізм витіснив нею національну культуру в Росії. В історії Росії та України за останні тридцять років так склалося, що соціальну нішу еліти в наших країнах заповнили малоосвічені, неосвічені гопники. Така квазіеліта за кілька десятків років примудрилася видавити культуру і підмінити її на державному рівні кримінальною субкультурою.

читайте такожКрах євразійського карткового будиночка: від Росії побігли всі, навіть традиційні союзники

В Україні з Майдану 2004 року ці процеси зустріли неймовірний опір з боку суспільства. Вирішальний удар українська квазіеліта отримала в 2014 році під час Революції Гідності. А їх пахан Вован кремлівський отримав тоді ляща від українського народу і повернення на батьківщину зіпсованого легітимного овоча Януковича. Путін тоді отримав такого ляща, що голова його хитається досі.

З початком війни 24 лютого 2022 року в Україні щури Путіна різних мастей стали від кремлівського пахана шарахатися, як від чумного. Причому шарахнулися всі – від олігархату до кремлівських агентів-чиновників у структурах центральної та місцевої влади. Зараз багатотомну працю на цю тему викладає на слідстві затриманий кум Путіна – Медведчук.

Розрослася в голові бункерного діда амбіція всесвітнього визнання (поваги на їхній фені), як гігантський мухомор. Став пахан у себе в бункері ділити світ на зони впливу, грубіянити всім підряд і висувати ультиматуми США, Євросоюзу і НАТО. Від України бункерний вимагав просто капітулювати.

читайте такожЗахід хоче зварити Путіна повільно: як і коли закінчиться війна в Україні

Теоретичну частину фейкової історії Путіну підготували його клеврети. Причому виглядала історія в путінському виконанні так, як нафантазував його запалений мозок. У періоди загострення параної, обтяженої манією величі, влітку 2021 року він писав величезні опуси про "один народ" і дійшов у своїй творчості до скасування існування Київської Русі. "Не було ніякої Київської Русі", – пишуть у сучасних шкільних підручниках з історії в Росії.

Питання агресії і війни з Україною Путіним було вирішено остаточно після Паризького саміту нормандської четвірки в грудні 2019 року. Тоді Кремлю стало ясно, що новий президент Зеленський капітуляцію Мінська-2 у виконанні Порошенка не підпише. У Білому домі сидів друган-благодійник Трамп.

Війна була неминучою вже в 2020 році. Але пандемія коронавірусу сплутала Путіну всі карти.

Останній тиждень у нашому житті виявився перенасиченим політичними, економічними подіями і військовими діями. Ці події мають всі підстави увійти в історію, як такі, що змінили її.

читайте такожФатальні прорахунки господаря Кремля: як Путін залишився біля розбитого корита

Приїзд до Києва тріо лідерів європейського конформізму – Макрона, Шольца і Драгі – поставив жирний хрест на їхній первісній меті поїздки в Україну. Приїхавши з наміром обговорити з Зеленським "мирний" план переговорів Банкової і Кремля, після відвідин Ірпеня лідери відмовилися від ідеї "не принижувати Росію і зберегти обличчя Путіна". Навпаки, Макрону, Шольцу і Драгі довелося публічно на прес-конференції зробити жорсткі антипутінські заяви, остаточно залатавши пролом, пробитий Путіним у солідарності Євросоюзу. Великою вишнею на торті виявилася одноголосна підтримка ЄС надання Україні статусу кандидата в члени Євросоюзу. У бункері це стало черговим серйозним приводом для Путіна істерично рвати на голеній дупі і лисій голові волосся. Вислизає Україна з кремлівських лап остаточно і безповоротно.

Наступного дня, 17 червня, Україну несподівано відвідав Борис Джонсон. Прем'єр Великобританії, як справжній джентльмен і друг України, приїхав із серйозними подарунками. Навіть ті чотири пункти його програми, які були заявлені Джонсоном публічно, здалися достатньою підставою для "оптимізму" бункерного діда. Але ще більше вибиває Путіна з колії підводна частина айсберга взаємин України і Великобританії. Потрібно бути дебілом, щоб не розуміти: мова йде про створення регіонального військово-політичного та економічного Альянсу – Балтійського-Чорноморського союзу. Учасники добре відомі. Крім України, всі вони – члени НАТО. Такий союз буде рідко збиратися на самітах, мало говорити і писати стратегії... Але реально багато зробить для надання гарантій безпеки Україні. Тим більше, що створення нового альянсу цілком і публічно підтримав Байден. Тут не тільки бункерному, а й козі зрозуміло: створена найкоротша дорожня карта вступу України до НАТО. Враховуючи програму навчання ЗСУ в США і Великобританії, а також запущений конвеєр надання Україні під час війни озброєння стандартів НАТО...

Питання членства України в НАТО політично в кулуарах вирішене і є справою короткострокової перспективи. Офіційне запрошення президента Зеленського наприкінці червня до Мадрида на саміт НАТО – зайве тому підтвердження.

Безумовно, бункерному є від чого впадати в безпорадну істерику.

читайте такожЯк Путіна принизили кілька разів поспіль

Неприємності Путіна минулого тижня цим не обмежилися. У Петербурзі відбувся традиційний саміт ПЕМФ. Де головному бункерному начальнику на Землі підірвав мозок президент Казахстану Токаєв. Не будемо тут смакувати промову-екзекуцію Токаєва і татуся Сі, що підключився по зуму. Одразу перейдемо до висновків цього дійства. Без емоцій азіатські екзекутори Путіна публічно заявили, що економічний і військово-політичний союз Китаю, Казахстану та інших тюркських народностей Середньої Азії – назавжди! Ще конкретніше – Путін програв повністю свій вплив у середньоазіатських республіках Китаю. Путін втратив Середню Азію! Він програв не тільки Китаю!

Після форуму в Пітері Токаєв наступного дня взяв участь у робочому засіданні на вищому рівні між Китаєм, Іраном, Казахстаном і Туреччиною, присвяченому економічним питанням. Казахстан приєднався до довгострокової програми Китаю та Ірану, пов'язаної з енергоносіями і не тільки. Поки інвестиційний внесок Китаю в цю програму становить 400 млрд доларів.

читайте такожЗброя Судного дня: що буде, якщо Росія скине на Київ ядерну бомбу

Тим часом, відбуваються інші неприємні для Путіна події. У Каспійському шельфі Азербайджан має намір розробляти нові нафтові свердловини. У темі мали намір брати участь, поряд із азербайджанським Сокар, російські компанії Роснефть і Лукойл. Вже не беруть участь! Їхнє місце зайняли компанії Ірану.

Азіатсько-Тюркський полюс впливу нової геополітичної карти, очевидно, вже склався навколо Китаю і Туреччини. Росія – з її впливом або без нього – в цьому кіно не знімається. Від слова зовсім!

Крутим фіналом неприємностей Кремля на цьому тижні виявилася драма з блокуванням Євросоюзом і Литвою логістичного ланцюжка поставок товарів до Калінінграду. Сувалкський коридор для поставок 50% критично важливих товарів до Калінінграду виявився для Росії заблокованим. Литва всього лише виконала санкції Євросоюзу, накладені на РФ через агресію в Україні. Тепер старі "яструби" Кремля зайнялися рясним слинометанням на адресу Литви, погрожуючи їй "адекватною відповіддю щодо захисту національних інтересів Росії". Литва – країна НАТО! Там завбачливий Пентагон і євроатлантичний блок заздалегідь розмістили свій військовий контингент. У Литві від НАТО задіяний танковий батальйон бундесверу. В Естонії НАТО представляє американський батальйон. Зараз Литва звернулася до уряду Німеччини з проханням розширити танковий батальйон до чисельності бригади.

Тож у Литві войовничим старим кремлівським "яструбам" доведеться битися з НАТО. Терміново затіяні Росією в Калінінграді і на кордоні Литви та Білорусі військові навчання нікого не вражають. Правда, в Калінінграді розміщені комплекси Іскандер, здатні бомбити ракетами "Калібр".

Замість страху вся ця метушня викликає у Вашингтоні і Брюсселі іронію і сарказм.

читайте такожЩо чекає на Росію, Україну, а також хворого і втомленого Путіна

Також очевидно, що Україну Захід теж не має наміру віддати Путіну за жодних обставин. Суверенна Україна та її перемога у війні – це питання національної безпеки та інтересів як США, так і Євросоюзу. Якщо США в Україні програють бій, то вони підуть із геополітичної арени як лідери західного світу. Це буде сигнал Китаю захоплювати Тайвань і господарювати в Азіатсько-тихоокеанському регіоні. США не можуть допустити програшу в цій війні України з життєвих для них політичних причин.

Один постріл РФ у бік Литви або спроби завоювати нею залізницю в Сувалкському коридорі – і в гру вступить НАТО.

Щоб зробити свою роботу під ключ – остаточно покінчити з бункерним ідіотом і його терористичною бандою, НАТО знадобиться два тижні.

Таким чином, склався другий полюс сучасного впливу на геополітичній карті. Дещо модифікований Старий Західний або Євроатлантичний полюс впливу.

Путін хотів по-чесному розділити світ, як пляшку горілки, на трьох. Але дорослі дядьки у Вашингтоні та Пекіні вирішили розділити світ на двох і викинули бункерного ідіота під час застілля за шкірку, як малолітнього. Дітям і олігофренам спиртне не наливають!

читайте такожСША і Китай спільними зусиллями будуть пережовувати Росію наступні півстоліття

Але ж Путін хотів по-чесному – три полюси і зони впливу. Але не вийшло. У підсумку світ отримав два полюси – Вашингтон і Пекін. Кожен із них охоплює свою територію впливу надовго.

P. S. У багаторічній діяльності Путіна кидається в очі одна системна закономірність: до якої б мети він не прагнув, в результаті обов'язково отримує кардинально протилежний від очікуваного результат.

Не можна вірити у фаталізм, коли мова йде про ідіотів.

Юрій Радухін, публіцист, політичний експерт

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти