Близька військова поразка Москви: хто стоїть за історичним рішенням

7 березня 2022, 15:37оновлено 30 березня 2022, 16:41
Якщо Росія зуміє захопити нові території на сході України, російська армія отримає тільки труни і ганьбу, а ФСБ – контроль над активами.
В результаті війни в Україні російська армія отримає тільки труни і ганьба
Вторгнення Росії в Україну зробило РФ країною-вигнанцем / Макс Левін

Дуже скоро постане одне головних питань в межах політичної історії XXI століття: а як саме ухвалювалося в Кремлі рішення про широкомасштабний напад на Україну? І чим далі рухається справа, тим менше зрозуміло – в тому числі і військовим аналітикам – а що це взагалі за військова кампанія?

Глобальне суспільство щодня бачить репортажі – російські військовополонені не справляють враження кадрових військових, по дорогах кинуто величезну кількість техніки, тими контингентами, які виділені, Кремль не може взяти навіть Маріуполь, спроби взяти під контроль інші міста і населені пункти ведуть до того, що українська армія вибиває ці контингенти звідти протягом доби.

Удари по військовій інфраструктурі – за такого рівня глобальної підтримки України – не мають сенсу, оскільки світова спільнота у відповідь на знищення військових складів готова негайно надавати і озброєння, і додаткові фінансові кошти.

відео дня

Перед нами картина наближення військової поразки Москви. Звідси і очевидна увага до Шойгу, Міністерства оборони і Генштабу РФ.

Але от відомий військовий аналітик Павло Лузін в Insider теж пропонує придивитися уважніше. Адже всі військові аналітики до початку кампанії писали про те, що наземна операція позбавлена будь-якого розумного сенсу. А хто ж продавив це рішення у Путіна? Лузін вважає, що ФСБ. Воно і є бенефіціаром всіх наслідків цього нападу – і у внутрішній політиці, і в"націоналізації бізнесу".

Якщо замислитися: це ж не військові створили в мозку Путіна переконання в тому, що Зеленський стоїть слабко, що українське суспільство розколеться, що в ньому є якісь сили, які підтримають "антифашистську" риторику. Самі формулювання, які супроводжують всю кампанію в офіційній мові Кремля сьогодні – "денацифікація", боротьба з націоналістичною хунтою в Україні, "8 років сиділи по підвалах" тощо – це все з якої мови? Це з мови спецслужб, це все характерний діалект "чекізму".

читайте такожФатальна помилка Путіна

Якщо уявити собі підсумковий результат кампанії, припустимо, захоплення додаткових територій на сході України, то хто отримає бонуси від цього? Армія отримає тільки труни і ганьбу, а ФСБ отримає контроль над активами на цих територіях. Це їхні люди будуть там "дербанити" все, як раніше в Криму.

Те засідання Ради безпеки РФ, яке нам показали, звичайно, як будь-яке інсценування, дає лише умовне уявлення про порядок ухвалення рішення. Але ж рішення потягнуло за собою глобальні наслідки, обрушило весь пострадянський транзит Росії, зробило її країною-вигнанцем, призведе до її повної архаїзації і зубожіння.

читайте такожАрмія бомжів і волоцюг: чому Росія програла війну, а Україна ще її не виграла

Тому питання про те, як саме ухвалювалося "історичне рішення", в якому колі, хто яку позицію займав – це виявиться однією з найважливіших тем у підручниках другої половини століття.

Олександр Морозов, політолог, співробітник Центру російських досліджень Бориса Нємцова (Карлов університет, Прага)

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти