Застосування по Україні гіперзвукової ракети 3М22 "Циркон"

10 лютого 2024, 19:10
Останніми днями багато запитань про, нібито, застосування по Україні гіперзвукової ракети 3М22 "Циркон".
Застосування по Україні гіперзвукової ракети 3М22 'Циркон'
Гіперзвукова ракета "Циркон" / Міністерство оборони РФ

Щодо ракети 3М22 "Циркон"...

Останніми днями багато запитань про, нібито, застосування по Україні гіперзвукової ракети 3М22 "Циркон". Зокрема, нібито, залишки цієї ракети було знайдено 7 лютого в Дніпровському районі Києва в районі зруйнованої лінії електропередач...

Одразу ж усі, кому не ліньки, почали ідентифікувати запчастину від ракети, шматок алюмінію, з написаною на ній олівцем або фломастером абревіатурою 3М22 як доказ застосування "Циркону". Тобто, не заводський штамп, а корондашикам - 3М22...

відео дня

Відразу зазначу, що, по-перше, офіційних підтверджень застосування РОВ по Україні на ранок 7 лютого ракет "Циркон" - не було. По-друге, я не можу ні підтвердити, ні спростувати цю інформацію, але ось, що скажу...

3М22 "Циркон" - це дуже проблемна, сира і насилу прийнята на озброєння протикорабельна гіперзвукова ракета. Трохи про характеристики.

3М22 - це гіперзвукова крилата ракета, що умовно маневрує, з центральним корпусом, який створює підйомну силу, і розгінним щаблем із твердопаливними двигунами, що дає їй первинне надзвукове прискорення, після чого прямоточний повітряно-реактивний двигун на рідкому паливі на другому ступені розганяє її до гіперзвукових швидкостей - 9 Махів або понад 11 тис. км/год.

Дальність польоту ракети від 250 до 500 км на малих висотах і до 740 км за напівбалістичною траєкторією. За умови заправки ракети специфічним, спеціально для неї створеним паливом, дальність польоту може бути збільшена до 1 тис. км.

А тепер, чому я впевнений, що по Україні скоріше не було застосовано 3М22 "Циркон", ніж навпаки.

Ракета "Циркон" це не КРМБ "Калібр". Для неї потрібні унікальні пускові установки та унікальні носії. Її перспективними носіями є на сьогодні напівмертві ТАРКР проєкту 1144 "Орлан", а саме, не боєздатний "Петро Великий" і "Адмірал Нахімов", що перебуває у вічному ремонті. Так само цю ракету можуть застосовувати АПЛ проєкту 885М "Ясень-М" і 949А "Антей" і жодної з яких немає в Чорному морі.

Так само, перспективними носіями "Цирконів" можуть стати фрегати проекту 22350М. Але саме в модифікації "М", закладка яких навіть не стартувала!

З чого виникає питання, а чим і звідки стріляли?

Я не виключаю того, що для 3М22 "Циркон" міг бути створений сухопутний, мобільний носій/пускова. Якщо увімкнути фантазію, то це цілком міг би бути контейнерний тип, на кшталт Club-K - контейнерний комплекс у стандартному 20- і 40-футовому ISO-контейнері, що розміщує протикорабельні ракети 3М-54КЕ, 3М-54КЕ1, Х-35УЕ або ракети класу поверхня-поверхня 3М-14КЕ, Х-35УЕ.

Але про інтеграцію 3М22 в сухопутну ПУ нічого не говорилося і не повідомлялося навіть на базовому рівні пліток і конспірології. А сам процес такої інтеграції навряд чи під силу російському ВПК. Приховати ж таке досягнення кулібіних було б складно.

А тому, не виключаю, що, найімовірніше, це була ракета серії 9М723, під час складання якої застосовували запчастини, призначені для 3М22, тому і було знайдено такий напис на шматку металу. Не рідкість, коли в російських ракетах застосовуються штампи одних і тих самих запчастин, це спрощує технологічні процеси. З урахуванням того, що в Росії останніми місяцями намагаються робити ставку на виробництво більшої кількості балістичних ракет, абсолютно не виключено, що частина ЗЧ, призначених для виготовлення непотрібних у війні "Цирконів", з НВО Машинобудування пішли саме в цехи збирання 9М723 на Воткинський завод.

Але, нагадаю, це лише версія. Чекаємо офіційних коментарів.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти