Примус до вакцинації краще, ніж черги до крематоріїв

31 жовтня 2021, 19:26
Ще два місяці тому треба було оголосити про те, про що оголосили сьогодні. І дати населенню місяць. Щоб вакцинація пройшла активніше.
вакцинація
Примус до вакцинації краще, ніж черги в крематорії / УНІАН

Тепла ванна шкідлива для вашого здоров'я.

В Україні критична ситуація з коронавірусом.

В Україні критична ситуація в енергетиці.

відео дня

Пісець підкрався непомітно, хоч видно було здалеку....

І та й інша ситуація могли бути спрогнозованими. І навіть прогнозувалися. І вимагали реакції. Але реакції не було. Чому? Бо ще не надійшов сигнал. Ви можете нескінченно смажити руку на повільному вогні, але якщо мозок відключений, він не дасть сигнал нервовій системі прибрати руку.

Так і в нашій теплій ванні, оточеній лояльними людьми. Від якої давно відігнали професіоналів. Перша особа, від якого все залежить, перебуває до певного часу в щасливому невіданні. І час йде. Погані новини ніхто не приносить. Усі ж знають, що буває з гінцями, які приносять погані вісті. Хто псує настрій…

читайте такожВесь ковбасний совок оргазмує на "супутник"У Києві з понеділка червона зона. І треба мати сертифікат про вакцинацію, щоб жити повноцінним життям. Та й по всій країні теж. Це хороший стимул вакцинуватися. Якщо знати про це заздалегідь. Якщо знати за два місяці до того, що з 1-го листопада буде такий режим. Чи можна вакцинуватися двома дозами вакцини за вихідні? Питання риторичне.

Так, люди самі винні. Люди такі. Але влада ж давно в курсі, які у нас люди. Зашкалювальний рівень антивакцинаторів соціологія показувала ще з весни. І те, що політики прямо уникали місяцями публічно наполягати на вакцинації, говорить про те, що вони в курсі. Коментарі в інстаграмі їм на допомогу. А то, як поводиться вірус дельта, було видно ще влітку.

Що вимагалося від влади в такій ситуації? Єдина централізована кампанія. Примусу до вакцинації. Так, непопулярно. Але краще, ніж бачити сьогоднішні черги до крематоріїв.

Ще два місяці тому треба було оголосити про те, про що оголосили сьогодні. І дати населенню місяць. Щоб вакцинація пройшла активніше. І зробити з усієї країни один великий Моршин. Якщо там змогли, то, отже, змогли б і по всій країні. Поступово закручуючи гайки. Але команди не було. У підсумку півень клюнув, але вже пізно. У нас і колапсує медична система й одночасно люди побіжать купувати сертифікати про вакцинацію, щоб було що пред'являти з понеділка. І продовжать потрапляти в лікарні. І вакцинація зараз йде авральними темпами. Але це ніяк не допомагає сьогоднішньому моменту.

Чи бачили окремі начальники таку ситуацію? Звичайно. Експерти, справжні експерти, кричали про це і показували пальцем на те, як роблять в Європі. Але хіба можна підливати холодну воду в теплу ванну? І краще залишити донесення інформації комусь іншому. У підсумку поганих нема. І в дурнях вся країна. А Україна є одночасно і найменш вакцинованою в Європі (сором і сором) і показує божевільні темпи смертності.

І справа тут навіть не в окремих персоналіях. Справа в системі.

Одночасно нам всім загрожують віялові відключення електроенергії цієї зими. І так, звичайно, є загальний світовий енергетичний шок. Але на нього ж треба було реагувати.

читайте такожЕпідемія-це прекрасний привід для структурування суспільстваУ підсумку ми входимо в холоди з газом впритул, рекордно низькими запасами вугілля, зупинкою постачання енергетичного вугілля з Росії. І навіть імпорт електроенергії з Росії навряд чи допоможе, бо Росія не хоче допомагати. Не дає електроенергії і все. Не кажучи вже про те, що в пікові холоди Росія може ще й транзит газу зупинити.

Те, що Росія може вдарити в критичний момент, ні для кого не сюрприз. Сюрприз, що цей удар є для когось сюрпризом. І Росія б'є. Просто тому, що ми підставилися.

Що за підсумком? За підсумком важко зрозуміти, як в такій ситуації ми уникнемо віялових відключень цієї зими. Чи можна було цього уникнути? Так. Але спочатку поламали Нафтогаз, загралися в популізм на ринку газу, а потім ще й на ринку вугілля. Ціни на вугілля по всьому світу зростали, а Україна тримає низькі тарифи на електрику. Як результат - компанії не накопичують вугілля. І тепер залишається тільки молитися богу погоди, щоб глобальне потепління явило себе Україні цієї зими у всій красі.

Можна було почати робити щось раніше? Так. Але треба було ухвалити таке рішення. Але ніхто не хоче нести погані вісті. Особливо, якщо потенційний посланник обіцяв, що все буде чікі-пікі, мамою клянуся. І треба ж популярні рішення приймати, тарифи на електрику знижувати. Ну ось і будемо взимку сидіти з найнижчими тарифами на світло в Європі, але без світла. Романтика.

На "а раптом" не прокотило. Ні з коронавірусом. Ні з енергетикою.

У підсумку час втрачено. І вже пізно. Немає рішення, яке б зробило добре. Можна говорити тільки про мінімізацію втрат.

Який висновок? Що ми повинні зрозуміти, щоб цього більше не повторилося?

читайте такожКовід не закінчиться ніколи: чи потрібен Україні локдаунСистема, побудована за принципом лояльності, не працює. Жоден бізнес так не виживе. Не можуть адекватно працювати і за деспотії. Просто система з будь-яким керівником не дієздатна в "теплій ванні". Бо його оточують просто лояльні, які лестять, що є сил, і оточують і себе улюблених такими ж підлесниками, які розповідають день і ніч про великі звершення і навіть фінансовий звіт компанії можуть перетворити в дешеву оду.

Суспільство отримало урок. Політики отримали урок. Ручне управління не працює. Треба будувати інститути. І спиратися на професіоналів, а не на лояльних людей.

І так, це дуже дорогий урок. У тисячі життів і мільйони доль. І чорт його знає, скільки мільярдів гривень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти