Про китайські Shahed-136 для РФ: що варто знати

3 липня 2024, 06:10оновлено 3 липня, 15:59
34
Якщо Китай уже щонайменше як рік має дрон-камікадзе, аналогічний Shahed-136, то чому його досі немає в Росії і вона його не застосовує по Україні?
Ракета, Шахед.
Шахеди для РФ від Китаю / Колаж Главред, фото ua.depositphotos.com і Armiflot

Одне іноземне ЗМІ налякало всіх новиною про те, що Китай розробив аналог Shahed-136 і буде його поставляти в Росію. Скажімо так, новина не з позитивних, але й пахне, вибачте, некрофілією.

Річ у тім, що Китай ще в серпні 2023-го року представив на російській військовій виставці "Армія-2023" свій дрон-камікадзе Sunflower 200, який дуже був схожий на Shahed-136, але мав дещо кращі характеристики. Наприклад, його вага була 175 кг, замість 240 кг як у Shahed-136.

А тепер, питання для знавців. Якщо Китай уже щонайменше як рік має дрон-камікадзе, аналогічний Shahed-136, то чому його досі немає в Росії і вона його не застосовує по Україні? Правильно. Тому, що Китай дотримується політики не військової підтримки Росії.

відео дня

Наприклад, не так давно ми з вами чули заяви міністра оборони Великої Британії Гранта Шаппса про те, що Китай постачає Росії летальну зброю. Прозвучала ця заява в травні 2024 року. За вікном початок липня і жодного китайського снаряда, або ПТРК, або танка не було поставлено в росію. Як і сама новина, після гучної заяви канула в лету і ніхто про неї не згадує.

Власне, це все я до чого...

Китай - не Іран. Китай - не Північна Корея. Китай - це країна, розвиток, благополуччя і амбіції якої безпосередньо залежать від його економіки, а вона залежить від експорту в країни Заходу, перш за все - США і ЄС. Військові поставки Росії ставлять хрест на розвитку Китаю, і він це прекрасно розуміє. Думаєте великий Сі припуститься такої помилки?

У свою чергу, у країн Заходу з Китаєм є ціла низка невирішених проблемних питань у регіоні. І щоб ці питання не мали вирішення на користь Пекіна, на нього час від часу тиснуть, зокрема інформаційно. Але це заруба Заходу і Китаю, ми в ній участі не беремо, хоча іноді й фігуруємо.

Звісно, найгірше, що можна було собі уявити, це військовий союз Китаю і Росії та пряме постачання китайської зброї і техніки РОВ. Але такого ще жодного разу не фіксувалося, і буду сподіватися, не зафіксується ніколи.

Тому, не поспішайте посипати голову попелом, але чистку кулемета це не скасовує.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти