Про "термітів" або нове "досягнення" РФ

27 листопада 2023, 19:10
630
Не до кінця відомо як цей "вертоліт" реагує на РЕБ, наскільки стійкий і захищений його канал.
Новий БПЛА в РФ
Новий БПЛА в РФ / Колаж Главред, фото pixabay, скріншот з відео

Дивним чином всіх стало цікавити в останні дні питання про "термітів". БПЛА вертолітного типу, виробництва НВО "Стріла", який днями з гордістю і придихом був показаний російському вершнику лікеру-ядерного апокаліпсису дмитру медведєву.

Для початку трохи характеристик.

Злітна вага "Терміта" - 450 кг.

відео дня

Вага без навантаження - 270 кг.

Швидкість - 90 км/год (крейсерська), 150 км / год (максимальна).

Максимальна висота польоту - 3,5 км.

Тривалість польоту - 6 годин.

Озброєння - 3 керовані ракети С- 8Л (дальність до 6 км).

Тепер оцінюємо.

Створення БПЛА вертолітного типу для російського ВПК можна вважати досягненням, ось тільки відбулося воно не в 2022-му або 2023-му роках, а набагато раніше, в 2016-му, коли у Росії був доступ до західних технологій.

Тобто, те, що ми зараз спостерігаємо, "серію" з 10 машин різного ступеня готовності, це не прорив цього року, а результат минулих років.

Але, повернемося до характеристик.

Отже, до непристойного пристойних розмірів БПЛА, з досить посередніми швидкісними показниками і висотою польоту, що робить його вразливим як для ПЗРК, так і зенітно-гарматного озброєння, буде застосовуватися для пусків ракет С-8Л заявлених як високоточні, але виробництво яких таке ж обмежене, як і самого БПЛА?

Крім того, не до кінця відомо як цей "вертоліт" реагує на РЕБ, наскільки стійкий і захищений його канал.

Висновок.

На даному етапі БПЛА "Терміт" виглядає як черговий привід попиляти бюджет. Він занадто сирий і недопрацьований, щоб настільки дорогу і енергоємну у виробництві експериментальну одиницю відправляти в зону БД. При цьому, з урахуванням санкцій, не факт, що прискорити або наростити його виробництво вдасться в гранично стислі терміни, так само як і поліпшити характеристики. Але той факт, що росіяни намагатимуться це зробити - незаперечний.

Очевидно, що вони намагаються знайти дешевшу альтернативу ударним вертольотам. І з цього шляху не зійдуть, тим більше, що це благодатний грунт для довгострокового пиляння.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти