Про рівень розуміння Китаю в країнах ЄС і США

31 березня 2024, 08:10
Хороший приклад, як працює китайське планування.
Китай, Путин, США
Китай, Путін і США / Колаж: Главред, фото: скріншот із відео, Офіс президента

Про рівень розуміння Китаю в країнах ЄС і США. Або про "м'яку силу та цивілізаційну альтернативу".

Отже, вийшла екранізація першої частини (таки так) трилогії Лю Цисіня. Мова про серіал "завдання трьох тіл".

І частина західної преси, включно з FT, раптом виходить із матеріалами, в яких розповідає, що сцени першої серії з розправами над науковцями за часів культурної революції в КНР "розгнівали китайську владу". Це з радістю передруковують низка українських видань.

відео дня

А тепер що є в реальності.

Книжки "Завдання трьох тіл", "Темний ліс" і "Вічне життя смерті", без сумніву, є яскравою і помітною трилогією в стилі наукової фантастики. При цьому, якщо порівнювати серіал із книжками, то жорсткі сцени часів культурної революції в книжках описано більш яскраво, детально і, якщо хочете, брутально. При цьому переклад книг, їхнє видання іншими мовами, сприймається позитивно китайськими політиками.

Чому? Суть у тексті та загальній філософії книги. Це вдало адаптований для умовно "західної культури" текст, який дозволяє хоч трохи зрозуміти суть китайського "колективізму". Тобто цивілізаційної альтернативи "ліберальній демократії європейського зразка". І для влади КНР важливо і вигідно дати таке розуміння, зокрема, через не традиційні методи. Я не буду розвивати конспірологічні теорії про ледь не штучний характер книжок, які, нібито, проходили затвердження у спецслужбах КНР. Просто з'явилися яскраві твори і їхня тональність, смислове навантаження, за часом і змістом вельми вигідні для реалізації політики розширення впливу Китаю. Логічно, що їх використовують.

Але преса в США, низці європейських держав і надвичайно обдаровані та ціннісно заряджені єврооптимісти в Україні схильні побачити мало не гнів Пекіна на серіал. Де, повторю, сцени насильства і торжества натовпу над індивідуумом показані, порівняно з книгою, "мовою дитячої казки". При цьому автори не помічають додаткової тезової конструкції, яка демонструє, що "колектив" може виправляти помилки і включати в себе яскраву індивідуальність (зберігаючи ту саму індивідуальність). І це дуже добре заходить публіці, яка втомилася від серіалу під назвою криза (дехто називає процес виродженням) демократії. Тобто бачать цивілізаційну альтернативу і державу-цивілізацію (а КНР, нагадаю, називає себе переважно саме цивілізацією), що може стати провідником і гарантом цієї альтернативи.

У результаті ми маємо відносно складну, але захопливу книжку-трилогію, що насичена додатковими смислами і хоч трохи допомагає зрозуміти "як вони там думають". А заодно й виконує рекламну функцію. Де вся брутальність і треш окремих сцен сприймається як відкритість.

Але, проблема, книжки зараз мало хто читає. Навіть із числа їхніх покупців, більшість бере, на жаль, для інтер'єру - корінці книжок на полицях створюють "розумний інтер'єр" (чув цей вислів від начебто навіть не дурних журналістів). Тобто цільова група обмежена.

І тут виходить серіал. Вельми спрощений, адже інакше глядач не зрозуміє. І навколо серіалу розгортається серія "скандалів", "викриттів", заяв про ледь не сказ Сі після виходу фільмів. Тобто цільова група, ласа на скандали і "гаряче" таки подивиться серіал, навіть якщо для частини глядачів він буде занадто розумним. І сприймуть зашиті тезові конструкції (до речі, більша їхня частина, хай у спрощеній формі, але перекочувала з книжки у відео).

Бінго. Є і просування країни, є спроба поширити потрібні ідеї в "чужих" суспільствах і навіть є заробіток на серіалі для авторів.

До речі, теж гарний приклад, як працює китайське планування.

А серіал подивитися варто. Можливо, прочитавши перед цим трилогію. Це хороша пожива для розуму.

Хто такий Ігар Тишкевич

Білоруський аналітик, публіцист, блогер, експерт програми "Міжнародна і внутрішня політика" Українського інституту майбутнього. Автор аналітичних публікацій про білоруську та українську політику та економіку. Дослідницькі інтереси: еволюція політичних систем і політичних інститутів у країнах, що переживають трансформацію; суспільні відносини, можливості корекції системи відносин і впливу на неї; зв’язок економічних відносин і міжнародної політики, взаємний вплив; регіональна політика – Східна Європа і Причорномор’я. Розробив низку навчальних програм та тренінгів з комунікацій, політичних кампаній, пише uifuture.org.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти