Прощавайте, долар і євро, або Чому українцям у 2022 році не варто вкладатися у звичну валюту

8 січня 2022, 09:22
Є лише один варіант, інвестувавши в який, українці можуть не боятися "прогоріти".
У 2022 році покупка доларів і євро може стати невигідним вкладенням
Безпрограшним варіантом, щоб зберегти заощадження, в 2022 році буде покупка золота / depositphotos.com

Прогноз на 2022 рік вкрай негативний і для світу, і для України. Кризові явища будуть спостерігатися практично скрізь, а нашій країні взагалі загрожує дефолт. Виникає питання, в чому українцям можна зберігати ті скромні заощадження, які у них є, у що варто вкладати гроші.

Валюта. У звичні для багатьох українців долар і євро в 2022 році вкладатися однозначно не варто, оскільки знецінення цих валют продовжиться. Адже і США, і Євросоюз сьогодні друкують "вертолітні гроші", і вони продовжать це робити в новому році.

Єдині валюти, які можна купувати, – це фунти і швейцарські франки.

відео дня

Акції. Однозначно в 2022 році не варто тримати гроші в акціях. Якщо і тримати, то тільки в тих акціях, які точно не будуть падати. Однак ні акцій Google, ні акцій YouTube, ні акцій інших технологічних компаній це не стосується. Тому краще повернутися до акцій компаній, пов'язаних, наприклад, із продуктами харчування.

Біткоїн та інші криптовалюти. Криптовалюта в новому році рости не буде. Раз падає Китай та азіатські ринки, значить, буде обвал і криптовалют, у тому числі й біткоїну. Та й романтизму по відношенню до криптовалют поменшало.

Тож у 2022-му майнити їх можна, але купувати поки шкідливо. Іншими словами, неправильно буде тримати в них багато своїх активів, адже криптовалюти незабаром ще більше подешевшають. Якщо і тримати в них свої гроші, то тільки якусь частину і дуже обережно. Це – дуже кон'юнктурний актив.

Земельні ділянки. Землю варто купувати тільки там, де не буде війни. А в Україні в земельні ділянки взагалі поки не можна вкладатися, тому що вся наша країна цілком може стати територією бойових дій.

читайте також50 гривень за долар: чому гривня в 2022 році ризикує полетіти в тартарари

Адже тепер до тиску Росії, що чиниться на Україну, підключилася й Білорусь. А дальність польоту ракети, випущеної ЗРК С-400, становить близько 450 км, при цьому відстань від білоруського кордону до Києва – трохи більше 200 км. Так само близько розташовані і Львів, і Житомир, і Луцьк, і Чернігів. Всі ці міста С-400 накриває одразу.

Де ж за таких умов в Україні купувати землю?

Більше того, в 2022 році буде навіть небезпечно вести сільське господарство. Адже Путін продовжує накопичувати війська біля українських кордонів, і до лютого у нього буде 150-тисячне ударне угруповання. І рухатися він зможе з трьох сторін: з півночі, сходу і півдня. Всі сили військово-морських, сухопутних, авіаційних, ракетних військ – усе це буде націлено на Україну. Найнебезпечнішим буде удар із півночі.

Складається враження, що Путін домовився з Сі Цзіньпіном про те, що Китай в 2022 році нападе на Тайвань, а Росія – на Україну, і вони спільними зусиллями паралізують Захід. У будь-якому випадку, у Москви і Пекіна явно є якась принципова домовленість про початок бойових дій.

читайте такожЯкщо завтра війна

Нерухомість. Ніяких інвестицій у нерухомість в 2022-му, особливо в містах. Якщо будуть нанесені прямі удари по Києву, то кому ця нерухомість буде потрібна? У разі наступу Росії великі міста і облцентри будуть обстріляні одразу.

За таких умов затребуваними будуть тільки якісь гуртожитки у невеликих містах, куди будуть бігти люди, а також логістичні центри на зразок тих, що створював Лукашенко, де біженцю дадуть лише ліжко і їжу. От таку нерухомість ще можна купувати, це буде потрібно.

читайте такожЛукашенко фактично оголосив війну Україні

Золото та інші цінні метали. Виходячи з усього вищесказаного, в 2022 році можна сміливо вкладати свої гроші лише в дорогоцінні метали: в золото, платину і срібло. Найвигідніше вкладення – невеликі золоті злитки 999-ої проби. Однак накопичувати їх потрібно десь за кордоном, не в Україні.

Всі інші вкладення в 2022 році будуть марні.

Олег Соскін, директор Інституту трансформації суспільства, економіст і політолог, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти